Andreya Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Witam Przedstawiam model niemieckiego op. typu 206A firmy Revell w skali 1/144 . Kadłub tego op. tak jak jego poprzednicy typu 201 i 205 oparty jest konstrukcyjnie na klasie XXIII z okresu wojennego . Konstrukcja jednokadłubowa , silne uzbrojenie torpedowe ( 8 wyrzutni) i bogata elektronika. Pierwsze i następne okręty tego typu powstały na początku lat 70-tych do wykorzystania głównie na płytkich akwenach i w strefie brzegowej. Model posiada trzy ramki z częściami kadłuba , kiosku i pozostałą "drobnicą" wyposażenia i osprzętu. Wypraski ładne bez nadlewek . Instrukcja krok po kroku prowadzi nawet początkującego modelarza. Kalkomania pozwala na wybór oznakowania z kilku jednostek tego typu. Ogólnie ciekawy model do powiększenia kolekcji u-bootów. Pozdrawiam - andreya W następnym in boxie o typie 212A pokażę fotkę z różnicami wielkości kadłubów typów 206,212,214 i typu VIIC (wszystkie skala 1/144) Poniżej fotki modelu typu 206A w skali 1/144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cimek Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Ciekawe - zapowiadali to jako "nowość", a ja mam "Coastal Submarine U-Boot Typ 206A" z Revella z nr-em katalogowym 05021. W środku były takie same wypraski, instrukcja ("printed in Poland") z innym zdjęciem (reszta wygląda na bardzo podobną) i inna kalkomania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Przyjemny model, na prawdę bardzo ciekawa bryła ... Revell znowu się postarał o dobrą jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 A jak jest ze spasowaniem tego modelu? Występują jakieś poważniejsze problemy? [co prawda nie znalazłem tego uboota w galerii, ale nie wykluczam, że ktoś zdążył go już skleić ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 zapowiadali to jako "nowość", a ja mam "Coastal Submarine U-Boot Typ 206A" z Revella z nr-em katalogowym 05021. Tak, to chyba jest ten sam model, tylko w nowym pudełku i z innym numerem katalogowy. Nawet rysunki w instrukcji są te same. (też mam zestaw 05021 ) Jeżeli chodzi o "spasowalność" i "klejalność", to choćby patrząc po wcześniejszym modelu, są one naprawdę na wysokim poziomie. Ba, można się pokusić o przeróbkę na naszego "Sokoła" lub innego Kobbena, przerabiając przód kiosku (wystarczy go trochę pochylić) i dorabiając studzienkę z włazem ewakuacyjnym przed kioskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi