galo82 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Witam w kolejnej relacji do projektu pacyfik Zaczynam z samolotem którego relacje z budowy racze ciężko znależć, sam model z moich informacji to przepak Accurate Miniatures Wykonuje z pomocą zestawu blaszek Eduard, które zawierają detale kabiny i bardzo fajnie wykonane klapy. Nie wykluczam również dodatków wykonanych własnoręcznie Jest to moja pierwsza styczność z blaszkami, idzie jak narazie całkiem nieżle, tak mi się przynajmniej wydaje. Elementy modelu wymagają sporo pracy jest bardzo dużo nadlewek i śladów po wypychaczach, jeśli chodzi o samą składalność jest całkiem nieżle Model będzie wykonany w jednym z 2 malowań, jeszcze się zastanawiam którym versja a sbd-5 25th RNZAF f/o l.a. Mac Lellan-Symonds Piva 1944 versja b sbd-5 VMSB-231 Major Glidden i M/Sgt James Boile Marshall Island 1944 Same zdjęcia: Co do poprawienia Galerii Hellcata, czekam na lepszy aparat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Wow, juz drugi model do Pacyfiku, a ja jeszcze nie zacząłem Trza się do roboty wziąć... Siedzę w pierwszym rzędzie i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubA94 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Fajnie. Ten model jest w pierwszej piątce moich ulubionych samolotów z pacyfiku Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 No to jedziemy dalej.. Wiekszość elementów wnętrza zrobiona, blaszki malutkie ale po położeniu Surfacera, wyglądają świetnie Na fotce podłogi kabiny widać szew na rurce łączącej jeden drążek z drugim, jest to ślad po papierku ściernym, dopiero po położeniu Surfacera zauważyłem że tam jest Jako podkład Surf, sprawdza się bardzo dobrze wogóle nie żałuje pieniędzy, myślałem że olejny podkład wystarczy, ale to zupełnie inna sprawa, moim zdaniem wyciąga detale i doskonale demaskuje błędy w szlifowaniu itp.. Następnym krokiem będzie czarny preshade w kabinie i nałożenie Interior Green model mastera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Miodzio ekstra wyszło wnętrze i takie małe pytanko... czy surfacer'a używa się tylko pod aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Myśle że to pytanie skierować powinieneś do kogoś bardziej doświadczonego, ja uzywam z aero i efekty są świetne. Niewiem czy jest sens kładzenia pokładu pod pędzel. Np. nie wyobrażam sobie pomalowania pędzlem tych wszytskich delikatnych detali. Ale to moje zdanie. I oczywiście mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Tego Surfacera to z puszki puszczasz? Też właśnie się zastanawiam nad kupnem Martwi mnie tylko to: doskonale demaskuje błędy w szlifowaniua te mi się zdarzają (delikatnie mówiąc). Ładnie to wszystko wygląda. No i to tempo - nie oszczędzasz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Kurcze, chciałbym mieć tyle czasu wolnego B-17 leży i kwiczy, Falco patrzy na mnie i błaga, żeby go pomalować, Ostach goni z P-40 na konkurs no i oczywiście ta przeklęta instytucja oświatowa na 's' x/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Tego Surfacera to z puszki puszczasz? Też właśnie się zastanawiam nad kupnem Martwi mnie tylko to:galo82 napisał:doskonale demaskuje błędy w szlifowaniu a te mi się zdarzają (delikatnie mówiąc). Nie dokałdnie rozcienczasz Rozczienczalnikiem Wamodu lub Zmywaczem albo przystosowanym do tego Mr.Color Thinner Mr.Hobby w stosunku 1:1 i jedziesz aero Inaczej to poprostu szpachlówka w płynie masz też różnej gradzacji 400 / 800 / 1200 . Ja używam 1200 i jestem bardzo zadowolony Ahaa tez Lucas Hs pokazywał gdzieś na forum jak sie tego używa w poradniku chyba jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 21 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Tak właśnie jak napisane, prosto ze słoiczka szpachla w płynie, do aero rozcieńczasz (ja na oko ) 24zl za słoiczek, ale wydaje mi się że naprawde warto. Ja do rozcieńczania używam tylko oryginalnych rozcieńczalników, do surfa to ten sam co do farbek gunze serii C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Copy that. Obczaję możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 czyli do pędzla do raczej nieeee? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 nieeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Nastepny odcinek relacji. Wnętrze pomalowane i delikatnie pociągnięte suchym pędzlem, przyciemnionym kolorem wnętrza. Podłoga delikatnie pobrudzona, prace następnie będą krążyły w kierunku brudzenia kabiny, delikatne przetarcia w kolorze aluminium, plus troszkę startej suchej pasteli.. następne w kolejności będzie siedzisko tylnego strzelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Kurcze ten zielonych na fotach wydaje się na fotach bardzo oczojebny w realu tez tak jest czy to wina zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 To wina fotek, na chwile obecną nie mam dostępu do lepszego aparatu, wydaje mi sie że jak na k800 to i tak niezłe fotki.. P.S. Wizyta w katowicach zaowocowała dokupieniem Kawałka lotniskowca i obsługi w postaci figurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Galo, ale masz nieziemskie obroty jak tak dalej pójdzie, to 3/4 całego projektu Pacyfik to będą Twoje modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Tak, ten model to przepak acuratea. Której blaszki Edka używałeś? Ja startuje ze swoim SBD po weekendzie majowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 (edytowane) Użyłem blaszki o nr 48225, w zestawie 2blaszki i klisza pod tablice. Na jednej deatle kabiny i silnika, na drugiej klapy i detale do bomb i klilku dupereli. Co do modelu to staram się zamknąć połówki kadłuba, aktualnie pracuje nad częśćią na której mocuje się silnik. Spasowanie tych 3 części pozostawia wiele do życzenia. W sobotę pokaże jakieś fotki Edytowane 24 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 To dziwne bo ACC ma miano producenta samoskładalnych modeli. Zobaczymy co będzie z moim, z tym, że ja będę robił SDB-3 z Yorktowna z bitwy o Midway. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Ja nie mówię, że jest żle.. jest dobrze, ale jak już wspomniałem wypraski maja bardzo dużo nadlewek, same połówki kadłuba były delikatnie zwichrowane przez co z przodu nie bardzo chciało się zejść. No i element na którym mocuje się silnik, też już trochę zużyty i nie wszystko się zeszło tak jak by się tego chciało. Radze obejżeć sobie model i porównać go np z avengerem jest spora różnica w samej jakości wyprasek, W oryginalne folii u mnie była karteczka że wypraski odlane w tajwanie albo coś takiego. Na PWM jest relacja z budowy tego dauntlessa i autor również wspomina o problemach z wypraskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Witam. Tak oto wygląda teraz model. Widać że będzie troszke szpachli potrzeba na łączeniu skrzydło-kadłub. Mocowanie silnika już oszlfowane jeszcze tylko delikatne poprawki. wszystko co sklejone taśmą, trzyma się tylko na niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 1 Maja 2009 Autor Share Napisano 1 Maja 2009 Troszkę czasu minęło Oto co następuje. Kadłub z grubsza zakończony, w niektórych miejscach bardzo delikatne poprawki, bardzo dużo czasu zajeło mi wyprowadzenie do gładkości przejście skrzydło-kadłub. Całość psiknięta surfacerem. Ogólne zdjęcia kadłuba: Zbliżenie na światło: Element nad którym dale pracuje, granice kolorów jeszcze do poprawy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Ależ Ty zasuwasz, masz czas na jedzenie i spanie Ja też planuję po ukończeniu Avengera zabrać się za Dauntlessa, tyle że z Hasegawy ( więc jak najwięcej fotek proszę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 16 Maja 2009 Autor Share Napisano 16 Maja 2009 Mam czas na jedzenie i spanie i prace.. Ciąg dalszy.. Kalki położone, średnio siadły, w 2 miejscach nie do końca sie rozprostowały po płynie microscale. ogólnie nie jestem zadowolony.. Na tym ciemnym kolorze strasznie szybko kurz osiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi