koksik750 Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 (edytowane) Na obecny konkurs przygotuję mecha Dygenguar z serii anime - Super Robot Wars OG. Oto pudełko: A tak wygląda gotowy, złożony model: zdjęcie ze strony www.1999.co.jp Jako, że do wykonania tego modelu nie potrzeba, klejów itp. ( na upartego można by go tylko złożyć bez malowania - wszystkie nawet najmniejsze detale są w kolorze docelowym ) będę wykonywał go w etapach - jeden etap, jeden kolor. I dziś zająłem się elementami czerwonymi. Jako, że normalnie pomalowany model wygląda typowo jak zabawka, większość elementów zostanie wycieniowana, by nadać realizmu figurce. Kolorystyka zgodna w 100% z instrukcją, w której podane są numery farb Gunze i takowymi model zostanie potraktowany. DO tego będę chciał wykonać pierwszą w swoim modelarskim życiu dioramę. Prawdopodobnie taką jaka jest na pudełku. I tu mam nadzieję, że koledzy bardziej doświadczeni w dioramach mi pomogą ;o) Etap 1: Na pierwszy rzut poszły elementy czerwone. Najpierw pomalowane farbami C-68 oraz C-79 , następnie do farby dodałem parę kropel czarnego C-2 i wycieniowałem. Oto efekt: Edytowane 25 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Swietne cieniowanie,pelna rewela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 koksik750 a może dołączyłbyś do projektu grupowego? Mało nas w nim trochę Jak na razie rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 O jaki projekcie mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 O jaki projekcie mówisz? S-F Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 A coś więcej? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Nieźle wygląda po cieniowaniu... Rozumiem, że kolory robociszcza zostawiasz w zasadzie bez zmian, bez jakichś rewolucji? A coś więcej? :P A coś więcej w dziale "Różne" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Tak kolory zostają bez zmian - jedynie wycieniowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Co więcej można napisać ? oznaczenie [sF] przed tytułem projektu +pw do mnie z nazwą firmą i ew.skalą i tyle Założę Ci teczke...yyyy....to znaczy dopiszę do listy i koniec . W tym momencie jest nas 5 więc raczej mało zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Problem w tym, iż ten model startuje na innym forum w konkursie i nie wiem czy tak mogę dopisać się z nim?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Problem w tym, iż ten model startuje na innym forum w konkursie i nie wiem czy tak mogę dopisać się z nim?? Jak dla mnie nie ma problemu. Projekt grupowy to nie konkurs. Chodzi o to żeby zebrać klejących modele inne niż rzeczywiste i leżące w planach A plan mamy taki żeby przejąć trochę Modelworku na SF Ale jakby co to o niczym nie słyszałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Jak dla mnie też Zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Zapraszamy. Chyba, że regulamin konkursu na "innym forum" zabrania pokazywania warsztatu na innych forach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Nie, regulamin nie zabrania pokazywania pracy na innych forach. Czyli co? Mam dopisać sobie SF w tytule i wsio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Dokładnie [sF] . Ułatwi to potem zebranie tych prac do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACER Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Zapowiada się fajny "mech" Czy ten "robot" w anime nie przemieszczał się aby na wielkim mechanicznym koniu p.s. czy projekt grupowy ma na celu przekonanie administratora forum do utworzenia 'podforum' S-F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Jest już temat dotyczący utworzenia takiego podforum i wstępna zgoda jest Po prostu czegoś takiego jeszcze nie było a i chcieliśmy bardziej zaistniec Ale nie offtopujmy już w temacie koksika750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Etap 2 - Elementy złote. Niektóre elementy składają się z dwóch części, w rzeczywistości są jako jeden, więc posklejałem obie części z nadmiarem klejem CA i wyszlifowałem. I tu zaskoczenie, po wymieszaniu farb podanych w instrukcji, kolor okazał się zupełnie nie przypominający złotego, postanowiłem użyć czarnej bazy alclada a na to złotego Zero Paints. Efekt końcowy: Etap 3. Elementy niebieskie. Praktycznie każdy etap będzie wyglądał tak samo. tj. Łączenie ewentualnych części i malowanie. Tak samo i tutaj: Kolor docelowy: I tu również instrukcja daje złe proporcje. Oto kolor jaki uzyskamy przy postępowaniu zgodnie z instrukcją: Jak widać różni się od docelowego. Osiągnięty został tylko przy użyciu niebieskiego i białego - pomijając zielony. Oczywiście lekkie cieniowanie, ale tylko minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Zapowiada się fajny "mech" Czy ten "robot" w anime nie przemieszczał się aby na wielkim mechanicznym koniu p.s. czy projekt grupowy ma na celu przekonanie administratora forum do utworzenia 'podforum' S-F Jestem Za podforum SF. To nie ostatni mech lub figurka jaką wykonuje. A co do konia to owszem, ale w serii anime występuje sam, bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Etap 4: Elementy szare i turkusowe: Etap 5: Elementy niebieskie: Etap 6: Elementy żółte: Etap 7: Ostrza mieczy: Etap 8: Twarz. Oczy zostały pomalowane na biało a następnie farbą, która świeci w ciemności. Następnie tu i ówdzie podkreśliłem linie czarną farbą i złożyłem główne elementy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi