MrDyzio Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Jako, że Abrams powoli zmierza ku końcowi, nadszedł czas by wybrać kolejną ofiarę zmagań z plastikową materią. Wybór padł na Renault TSF, czyli nieuzbrojoną wersję FT-17 z radiem. Mały in-box: W sumie zacząłem się za niego zabierać parę dni temu, ale sprawy codzienne wzięły górę. Na początek skleiłem kadłub (delikwent dla pokazania rozmiaru Renault): Dopiero dzisiaj udało się powrócić do dłubania tego maleństwa. Skleiłem konsolę radiową: Potem zająłem się składaniem do kupy nieruchomej nadbudówki, montowanej w miejsce wieży z uzbrojeniem: Spasowanie elementów jest takie sobie, więc nie obejdzie się bez szpachli. Najbardziej jednak denerwują kanały wlewowe, umieszczone w takich miejscach, że zaczynam podejrzewać kogoś z RPM o bardzo wredny dowcip... Blaszek nie zakupiłem, więc część elementów będę starał się dorobić we własnym zakresie. Na pomoc rusza jak zawsze pudło z resztkami i niewykorzystanymi elementami. W kadłubie dorobiłem przegrodę pomiędzy przedziałem silnikowym i załogi. Podniosłem podłogę w części kierowcy (w modelu całość jest płaska), a samą podłogę wyłożyłem jakimiś ścinkami podłogi ryflowanej Abera. Dodatkowo dołożyłem podnóżek kierowcy znajdujący się między pedałami... Uff, tyle na razie udało się zdziałać. Aha - malowanie. Planowane (prawdopodobnie) jednolite zielone polskie (jedna z 6 dostarczonych maszyn). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Oooo, ciekawe maleństwo się zapowiada. I temat ciekawy. Trzymaj tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 No no rzadkość & ciekawość, chętnie zaglądnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Kwietnia 2009 Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Czołg, praktycznie nie fotografowany w WP... Jak widzę instrukcja tego nie mówi. W Wojsku Polskim było 6 czołgów dowodzenia Renault TSF (numery: 2001-2006). W 1924 roku zakupiono 6 czołgów TSF z radiostacją. TSF-y w konsekwencji przebudowano na zwykłe czołgi. Na samym końcu kolumny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 23 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2009 Czołg, praktycznie nie fotografowany w WP...Jak widzę instrukcja tego nie mówi. Do wniosku ze praktycznie nie był fotografowany, to sam doszedłem szukając materiałów. W budowie maleństwa opieram się głównie na zdjęciach a nie na instrukcji (bo np. wnętrza tam nie ma) W Wojsku Polskim było 6 czołgów dowodzenia Renault TSF (numery: 2001-2006). W 1924 roku zakupiono 6 czołgów TSF z radiostacją. TSF-y w konsekwencji przebudowano na zwykłe czołgi. Wiem, zresztą wiele źródeł zawiera tą informację (i tylko tą) Na samym końcu kolumny. Dzięki za fotkę. Szkoda tylko, że tak mało go widać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 O instrukcji piszę, bo rzuciłem okiem i chyba producent nie wiedzial, że u nas były, bo same francuskie malowania Materiały pewnie o nim są, ale autorzy książek zwykle go pomijają i nie szukają w CAW. Będę musiał sam o nim napisać kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 O instrukcji piszę, bo rzuciłem okiem i chyba producent nie wiedzial, że u nas były, bo same francuskie malowania Materiały pewnie o nim są, ale autorzy książek zwykle go pomijają i nie szukają w CAW. Będę musiał sam o nim napisać kiedyś. Producent wspomina w instrukcji o polskich 6 szt. TSF, ale malowania daje 4 francuskie i 1 hiszpańskie. Jeśli masz jakieś dodatkowe materiały, z radością je powitam. Jak na chwilę obecną obstawiam na jednolite zielone malowanie. I tu pytanie - jaki odcień zieleni? I jaki kolor wnętrza - biały czy szaropiaskowy? pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Wszystko jak w FT-17. Zależy jakie malowanie chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 24 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Wszystko jak w FT-17. Zależy jakie malowanie chcesz. Malowanie z Polski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi