Skocz do zawartości

RX-8 MazdaSpeed ver II - tuning by wuen

wuen

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem rok temu ale teraz postanowiłem skończyć

mazda.jpg

Kasta sklejona, przeszlifowana i pokryta podkładem Gunze 1000

mazda1.jpg

mazda2.jpg

Model kupiłem bez felg więc kupiłem inne - przymiarka czy będą ok

mazda11.jpg

Gdy złożyłem wstępnie kastę z podwoziem to okazało się, że nadkola mają spore dziury przy błotnikach

mazda6.jpg

Kawałki styrenu+klej +szpachla - teraz nadkola będą wypełniać przestrzeń przy błotnikach

P1040008-1.jpg

Dzisiaj zabrałem się za wnętrze - elementy psiknięte podkładem Vallejo (biały+szary spuszczone z puszki i psiknięte z aero)

mazda-2.jpg

Wyciąłem otwory i wkleiłem nawiewy z zestawu Aber'a

mazda-1.jpg

Chyba jeszcze wytnę nawiew centralny - nie podoba mi się to co widać ...

Podkład jest matowy dzięki czemu uzyskałem fajną fakturę - prawie jak w oryginalnej Mazdzie

Hej!

Podkład Vallejo spuszczony z puszki można nakładać aero bez rozcieńczania?

Pisząc "z puszki" miałem na myśli spuszczony ze spray'u - a tam są już odpowiednio rozcieńczone...

Wiem... dzięki za dobre chęci. Mam fotki wnętrza dlatego nie "zawracałem Ci głowy"

Skończony kokpit

mazda-kokpit.jpg

(Gunze semi gloss black C92)

+ stickers z zestawu Mazda/Toyota/Lexus Crazy Modeler EK 0006)

Pierwszy kolor psiknięty na fotele i boczki

mazda-wanna.jpg

(Vallejo 71004 blue)

Zrobiłem też tarcze hamulcowe

mazda-tarcze-1.jpg mazda-tarcze-2.jpg

(Crazy Modeler EP 0060)

• 9 months later...

Po prawie rocznej przerwie model doczekał się wznowienia prac. Jeden z powodów to nie pasujące do siebie klosze lamp i zderzak tej wersji. Dzięki Magic Sculp zrobiłem nowe wnęki mocowania przednich świateł i prace ruszyły.

Efekt dzisiejszej pracy - kolor (Zero Midnight Blue) + 1warstwa Gaia Clear 007.

mazda-kolor1.jpg

mazda-kolor2.jpg

Ja nie wiem Wuen jak Ty to robisz, że taki piękny lakier zawsze uzyskujesz, nie wspomne o reszcie.
Clear to bezbarwny C155 + 3 części rozcieńczalnika - kładę "półmokre", cienkie warstwy.Jedna warstwa to 7 ml lakieru (jedno napełnienie zbiorniczka aero) na wszystkich elementach do pomalowania czyli kasta, lusterka i maska.

Ciśnienie = 20 Mpa, odległość = 10-15 cm, aero = Gunze Mr. Hobby PS-268 Procon Boy SQ z dyszą 0,4 przewierconą do 0,5 mm.

Podkład i kolor kładę podobnie - odległość około 10 cm i 3-4 warstwy + szlifowanie każdej z paproszków (zawsze jakiś się przyklei...).

Malowanie zaczynam od krawędzi i linii podziału a potem "kratka" czyli poziomo i następnie pionowo prowadzę aero - ot i cała tajemnica...

Zapomniałem dodać - podkład maluję używając aero Badger 350 M a do kolorów używam Ultra firmy Harder & Steenbeck z dyszą 0,4 i przerobionym zbiorniczkiem - firmowy 2 ml jest za mały...

Edytowane przez Gość

• 3 weeks later...

Wreszcie skończyłem...

Model wystawił mnie na wielką próbę cierpliwości - zwłaszcza ta wersja czyli speed - inny przedni zderzak i odbłyśniki lamp przednich były przyczyną odkładania modelu do pudełka.

Fotki "na gorąco" - galeria pewnie kiedyś powstanie...

mazda-10.jpg

mazda-9.jpg

mazda-5.jpg

mazda-7.jpg

mazda-6.jpg

mazda-4.jpg

A tak prezentuje się w towarzystwie innych modeli:

parapet-1.jpg

Bardzo ładny model. Do niektórych fujimi trzeba mieć mocne nerwy. Składając E30 też się nawojowałem i stosowałem podobną taktykę. Jeżeli mnie denerwował wkładałem go do pudła i czekał aż wróci mi chęć na klejenie go dalej.