Skocz do zawartości

Messerschmitt BF-109 G-6

Bartek1994

Rekomendowane odpowiedzi

Nieoszlifowane dokładnie części, niedokładne malowanie(miejscami nawet bardzo), kalki się świecą (jedna nawet jest przyklejona odwrotnie -> numer seryjny na lewym boku). Widać smugi po pędzlu.

Ogólnie model w moim mniemaniu kiepski, no ale UM, więc tu mała taryfa ulgowa. Czytaj wątki warsztatowe innych user'ów, polecam także dział "Tajniki modelarstwa". I nie poddawaj się, najważniejsze to ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć

pzdr.

niedokładne malowanie(miejscami nawet bardzo)

to tylko widać na zdjęciach, w realu nie.

Model malowało się bardzo ciężko, czasami farba nie chciała trzymać

kalki się świecą

więc jak zrobić aby się nie świeciły ?

Widać smugi po pędzlu

to jak zrobić by nie było widać ?

Przed malowanie umyj model, ręce się pocą, są tłuste co osadza sie na modelu jak go dotykasz i powoduje że farba nie chce się trzymać.

Co do kalek polecam pokrycie modelu bezbarwnym lakierem, np półmatowym, daje bardzo fajny efekt i zespala kolorystykę modelu.

I efekt widzimy na zdjęciach.. też kiedyś robiłem modele w max 3 dni. Teraz spędzam pół soboty i prawie całą niedzielę nad modelem -> zrobię może kilka detali. Im więcej znanych Ci technik, tym czas klecenia się wydłuża.

to tylko widać na zdjęciach, w realu nie.

jeśli chcesz mi powiedzieć, że te ubytki farby to moje złudzenia optyczne, to brawo.

Model malowało się bardzo ciężko, czasami farba nie chciała trzymać

Maluj 3-4 warstwami ROZCIEŃCZONEJ farby a nie jedną warstwą niezmieszanego oleju. Pomoże. A co do przyczepności - czasami warto odtłuścić model. Przemyj wodą powierzchnie, które zamierzasz pomalować, farba powinna lepiej przylegać.

więc jak zrobić aby się nie świeciły ?

pomaluj model albo Sidoluxem albo lakierem błyszczącym, dopiero na to kładź kalki. Opłaca się także używać płynów do zmiękczania kalkomanii.

to jak zrobić by nie było widać ?

patrz punkt: malowanie.

Im więcej technik poznasz, tym lepszy będzie Twój model. Ale gdybyś nawet znał milion różnych technik, a nie opanujesz dokładnie szlifowania, sklejania oraz malowania, model nigdy nie będzie dobry. Tak więc trenuj, trenuj i jeszcze raz trenuj Proponuje poćwiczyć właśnie na takich niedrogich modelach, których nie będzie Ci szkoda, jeśli zepsujesz Zobaczysz, kiedyś będziesz z łezką w oku patrzył na te 'modelarskie eksperymenty'

pzdr.

Przede wszystkim nie robić wszystkiego w 1-2 dni.

Ja siedze cały dzień nad modelem, a to co nie zdążę zrobić w jeden dzień robie w drugi

Aha, metoda godna gratulacji. Nie myślałeś może nad klockami LEGO ?

Generalnie popatrz po forum ile z dobrze wykonanych modeli powstało w 1,2 czy nawet 3 dni

Nie szła Ci praca nad modelem, nie wiedziałeś co robić to było skorzystać z wątku warsztatowego, który założyłeś ostatecznie chyba po nic. Jeśli nawet nie poprzymierzałeś części przed sklejeniem, a nuż byś się nie zmieścił w 1-2 dniach z całym modelem, to się nie dziw potem, że silnik jest krzywo przyklejony. Nie mówiąc, że nawet nie miałeś czasu wszystkiego pomalować.

Inna sprawa to zdjęcia, generalnie model najlepiej widać, gdy to na nim się koncentruje ostrość. Unikalnych wzorów forniru znamy już dużo

Najlepiej z kolejnego modelu prowadź szczegółową relację, pytaj i pytaj w nieskończoność. Zobaczysz różnicę.

Do niedawna sam tak miałem... 1 dzień na kokpit, drugi na klejenie i szlif... trzeci na malowanie... czwarty na kalki. Ale chyba wreszcie udaje mi się zmienić to fatalne podejście. Dziś cały dzień siedziałem zaczynając od tego

SNV31603.jpg

SNV31638.jpg

A kończąc tak:

SNV31643.jpg

To klapa przedniego podwozia wraz z reflektorami od F-4D w 1/48...

Uwierz mi - warto się przyłożyć, poprzeglądać zdjęcia... pasować po 10 razy, szlifować itp - efekt cieszy...

Bartek1994, W modelu UM jest makieta silnika, czy kupowałeś silnik np. żywiczny?

Ale żeby nie było że wszyscy Cię dołują to na plus powiem - dobrze, że sklejasz modele, dobrze, że je malujesz i oby nasze komentarze zmobilizowały Cię a nie podcięły Ci skrzydeł - powodzenia!

Popieram hanadama Jeśli sklejanie w dwa dni sprawia mu frajdę, niech tak robi. Musi się tylko liczyć z komentarzami dotyczącymi jakości modelu. Oby przyjął krytykę jako element rozwijający warsztat, a nie jako "dołowanie"...

Bartek1994, W modelu UM jest makieta silnika, czy kupowałeś silnik np. żywiczny?

Silnik już jest w modelu (tylko go trza posklejać, oczywiście )

Człowiek uczy się na błędach ...

myśle że następne modele będą lepsze

Pozdrawiam

Jasne... Jeśli poprawi jakość zachowując tempo, to będzie mógł żyć z modelarstwa... ;-)

Masz na myśli założenie fabryczki produkującej gotowe repliki? Chyba z tego nie wyżyje