Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Niedawno zagościłem na forum i stwierdzam że panuje tu świetna atmosfera. Jednym się modele podobają inni mają uwagi ale na tym polega forum. Chciałbym przedstawić mój model u-boota. Jest po konwersji, czyli ma wydłużony kadłób, dodałem blaszki Eduarda i zestaw CMK odnośnie kiosku. Jest to mój pierwszy u-boot (mam nadzieje że nie ostatni) Ponieważ nie robiłem okrętów tylko pancerkę więc proszę o radę jak zrobić przetarcia poniżej lini wodnej aby nie przesadzić i czy dawać efekty rdzy czy raczej nie .

37e254c3cc992feem.jpg

8fdafcf647a2d4aam.jpg

6c821ed58c0659c2m.jpg

a442a30ac53dd007m.jpg

6d4d7cdbaa2b53cam.jpg

8a7335a7e01f4bc2m.jpg

7c86ade15bacf529m.jpg

• Super Moderator
Napisano

jak dla mnie to fajnie sie prezentuje - nie jestem znawcą U-boot'ów, a i w modelarstwie też raczej raczkuję. Jedną rzecz proponuję zmienić, bo psuje całkowicie ten dobry efekt - mianowicie olinowanie - mówiąc krótko: jest okropne - widoczne są włoski i ogólnie wygląda nieciekawie. Proponuję zrobić z żyłki, nylonowej nici lub wyciągniętej nad ogniem ramki z plastiku.

Warto wprowadzić tę zmianę, szczególnie, że ingerencja w gotowy model znikoma a poprawa efektu bardzo duża

Napisano

Fajny jest , bardzo podoba mi się widok z góry na ten pokład ze świetnie odwzorowną fakturką , ogólnie bardzo dobrze wykonany i pomalowany , robią wrażenie te schowki na bomby głębinowe , prawie jak pokrywy rakiet balistycznych . Przedłużałeś kadłub to znaczy że zestawu nie da się zrobić poprawnego modelu ? Mam zamiar kiedyś sobie zbudować ten model tylko troszkę przeraża mnie wielkość ... modelu i ceny .

Pozdrawiam Jarek

Napisano

Długość modelu to 105 cm. Do konwersji użyłem zestawu Special Navy. Kadłub okrętu musiałem rozciąć, i wstawic dodatkowe elementy aby wydłużyć pokład o szachty minowe. Taki u-boot zabierał dodatkowo 15 min. Pokrywy szacht minowych są zarówno u góry jak i pod spodem u-boota. W późniejszch latach wojny niemcy wykorzystywali te okręty podwodne jako zbiornikowce paliwa dla innych u-bootów.

Napisano

Bardzo ładny. Bardzo lubie ten model, można z nim dużo rzeczy zrobić (gdy się umie;)). Wydawało mi się, że kamuflaż w oryginale jest bardziej wyrażny, tutaj trochę się zlewa. Nitka faktycznie troche widoczna, ale nie wg mnie całościowo bardzo nie wpływa.

Mówisz o pakietach do waloryzowania - możesz podać linki do konkretnych produktów, bo nie widziałem dedykowanych do tego modelu?

Pozdrawiam

PS. pokład w kiosku i tzw "ogródku zimowym" jest oryginalnie tak perforowany?

Napisano

Dodatek do u-boota tj U-boot Type VII D Minelayer version Conversion set for kit u-boot type VII c 1/72 No.SN 72005 kupilem w Jadarze, ale sprawdzałem i już go nie mają. Możesz poszukać na ebayu, ja tam kupuję wiele dodatków do modeli, tylko nie na aukcjach a w sklepach . Strona producenta waloryzacji to

www.cmkkits.com tylko tam ceny są dużo większe niż na ebayu.

Pokład faktycznie jest tak perforowany.