Jump to content

NASHORN Sd.Kfz 164 1/35 Dragon

MichalSz
 Share

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Po długim rozważaniu postanowiłem umieścić swoją relację z budowy Nashorn. In-box nie będzie z tego co się orientuję to już jest na forum.

W tym modelu użyłem nowej ( dla mnie) techniki, a mianowicie wszystkie zewnętrzne powierzchnie( pancerz) modelu pokryłem Mr. Dissolved putty firmy Mr. Hobby, a następnie potraktowałem papierem wodnym. Zabieg ten ma imitować efekt walcowania blachy.

9731b889490bf1d2med.jpg

8409e24895338bafmed.jpg

4736d4b49b08600emed.jpg

3ebb942ec6dec2b6med.jpg

78cb56df857de44fmed.jpg

Pozdrawiam

A niby czemu czy ten akurat był zrobiony z drewna hahaha, a co do skali to faktycznie przy 35 krotnym pomniejszeniu to tego nie widać ale mi się podoba wygląd powierzchni blachy gorącowalcowanej.

Pozdrawiam

A niby czemu czy ten akurat był zrobiony z drewna hahaha

Na niemieckich czołgach płyty pancerne były dość gładkie (zaś płyty u takich pojazdów jak Nashorn/Hornisse zwłaszcza)- wystarczy czasem spoglądnąć na zdjęcia historyczne, a nie popełni się takiego błędu jak powyżej. Oczywiście można dać wodze fantazji i zrobić wżery itp, niemniej nie ma to za wiele wspólnego z rzeczywistością - może się to podobać, nie przeczę.

Pzdr

Cześć

Na stałe wkleiłeś mocowanie działa ? chodzi mi o ten uchwyt który służył do trzymania lufy podczas jazdy. Bo jeśli ma lufa być ruchoma to chyba ten uchwyt tez powinno być można kłaść. Tak mi się wydaje ale niech się lepiej wypowiedzą spece ;p

Pozdrawiam

Witam

Dzisiaj udało mi się nałożyć błotko, a oto efekt. Jest dość delikatne i oto mi chodziło, nie chciałem uzyskać efektu jakby maszyna przed chwilą wpadła do bagna.

DSCN5135.jpg

DSCN5136.jpg

DSCN5137.jpg

DSCN5139.jpg

DSCN5140.jpg

DSCN5141.jpg

Ps. Przepis na to błoto jest nowy także proszę o recenzje

Pozdrawiam

?Nie lepiej było pomalować gąsienice przed nałożeniem na koła? Kamo zimowe jest nawet dobre, ale tak dziwnie wygląda (jak mocno zużyte). Czym je robiłeś?