Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich

Po długim rozważaniu postanowiłem umieścić swoją relację z budowy Nashorn. In-box nie będzie z tego co się orientuję to już jest na forum.

W tym modelu użyłem nowej ( dla mnie) techniki, a mianowicie wszystkie zewnętrzne powierzchnie( pancerz) modelu pokryłem Mr. Dissolved putty firmy Mr. Hobby, a następnie potraktowałem papierem wodnym. Zabieg ten ma imitować efekt walcowania blachy.

9731b889490bf1d2med.jpg

8409e24895338bafmed.jpg

4736d4b49b08600emed.jpg

3ebb942ec6dec2b6med.jpg

78cb56df857de44fmed.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Heh, no na tym pojeździe to raczej walcowanej stali nie powinno być widać, zwłaszcza po uwzględnieniu 35-krotnego pomniejszenia.

Napisano

A niby czemu czy ten akurat był zrobiony z drewna hahaha, a co do skali to faktycznie przy 35 krotnym pomniejszeniu to tego nie widać ale mi się podoba wygląd powierzchni blachy gorącowalcowanej.

Pozdrawiam

Napisano
A niby czemu czy ten akurat był zrobiony z drewna hahaha

Na niemieckich czołgach płyty pancerne były dość gładkie (zaś płyty u takich pojazdów jak Nashorn/Hornisse zwłaszcza)- wystarczy czasem spoglądnąć na zdjęcia historyczne, a nie popełni się takiego błędu jak powyżej. Oczywiście można dać wodze fantazji i zrobić wżery itp, niemniej nie ma to za wiele wspólnego z rzeczywistością - może się to podobać, nie przeczę.

Pzdr

Napisano

witam

Kilka kolejnych fotek. Na zdjęciach poniżej widać mechanizm opuszczający ramie podtrzymujące lufę

844a0bb879e78bbcmed.jpg

844a0bb879e78bbcm.jpg

c73a7a890b856431med.jpg

c73a7a890b856431m.jpg

PS mechanizm jest jeszcze nie skonczony.

Pozdrawiam

Napisano

Ja kleiłem ten model i był całkiem przyjemny. Zrób tak żeby lufa ruszała się na boki.

Napisano

Cześć

Na stałe wkleiłeś mocowanie działa ? chodzi mi o ten uchwyt który służył do trzymania lufy podczas jazdy. Bo jeśli ma lufa być ruchoma to chyba ten uchwyt tez powinno być można kłaść. Tak mi się wydaje ale niech się lepiej wypowiedzą spece ;p

Pozdrawiam

Napisano (edytowane)

Masz ten sam 'błąd' co u mnie. Podobno nie występowały dwa uchwyty na kaem naraz.

Edytowane przez Gość
Napisano

Witam

Odpowiedź do Jacek00 lufa jedenak nie będzie ruchoma będzie spoczywała na stał, masz racje uchyt "kład się" kiedy lufa byłą w górze

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Przeglądalem zdjęcia i faktycznie masz racje odnosie uchytów kaemów jest jeden przynajmniej w tym malowaniu, który planuje.

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Fajny model się zapowiada, tylko kolor jakby zbyt ciemny, no chyba że to wina zdjęcia i w rzeczywistości jest jaśniejszy

Napisano

Witam!

Juz prawie naniosłem ślady eksploatacji zostało jeszcze pomalowac detale w przedziale bojowym, pomalowac koła (w sumie cale podwozie ).

e99f866bc3f6b1edmed.jpg

3c99a3287fb67e2cmed.jpg

d0bcfe733d534b13med.jpg

3fb067a05f98c78cmed.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Dzisiaj udało mi się nałożyć błotko, a oto efekt. Jest dość delikatne i oto mi chodziło, nie chciałem uzyskać efektu jakby maszyna przed chwilą wpadła do bagna.

DSCN5135.jpg

DSCN5136.jpg

DSCN5137.jpg

DSCN5139.jpg

DSCN5140.jpg

DSCN5141.jpg

Ps. Przepis na to błoto jest nowy także proszę o recenzje

Pozdrawiam

Napisano

?Nie lepiej było pomalować gąsienice przed nałożeniem na koła? Kamo zimowe jest nawet dobre, ale tak dziwnie wygląda (jak mocno zużyte). Czym je robiłeś?

Napisano

Witam

Zgadzam się co do zimowego kamo, jakieś dziwne wyszło ale to może wina zdjęć Nie lepiej było spóbować położyć białą farbę na lakier do włosów i trochę odrapać?

Pozdrawiam