Diesel fan Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Witam . Dzisiaj przedstawiam Wam mój kolejny model – naczepę Schmitz z zabudową kurtynową. Zanim wkleję foty, napiszę coś o samym modelu i żmudnym procesie jego powstawania. Mówiąc szczerze spasowanie części – a zwłaszcza ścian zabudowy nie jest najlepsze, ale nie ma się co dziwić, są to duże powierzchnie, które ciężko jest wykonać podczas procesu produkcji bez odkształceń, czy skurczów wtórnych. Najwięcej pracy zajęło mi spasowanie dachu zabudowy ze ściankami (Ci, którzy sklejali tan model, zapewne wiedzą o co chodzi). Dach był około 1 mm poniżej zarysu ścian – bardzo dużo szlifowania, w niektórych miejscach nie obyło się bez szpachli. Co do ramy – spasowanie dość dobre, trzeba tylko uważać, aby po sklejeniu rama się nie poskręcała. Podsumowując moje prace, mogę stwierdzić, że model jest dość sporym wyzwaniem (sklejając tak, aby jakoś to wyglądało). Poszło bardzo dużo farbek, mnóstwo papieru ściernego i sporo szpachlówki, a co najważniejsze czasu (o to przecież chodzi), ale myślę, że warto bo zestaw z ciągnikiem wygląda dość ciekawie lecz może być problem z jego ustawieniem – nieco ponad 70 cm. P.S. kosza na palety nie montowałem celowo – tak bardziej mi się podoba. Dobra, dość tych recenzji , czas na foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Bardzo przyjemna naczepa - i to tyle z mojej strony Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondi93 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Bardzo, bardzo ładna naczepka, bardzo mi się podoba! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Fajnie i czysto sklejona naczepka. Bez fajerwerków, ot taki normalny, drogowy zestaw, jakie widuje się najczęściej na ulicy a najrzadziej na Modelworku. Brakuje mi tylko paleciary lub jakiejś osłony (coś tam chyba powinno być, zgodnie z przepisami). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 17 Maja 2009 Autor Share Napisano 17 Maja 2009 Dziękuję za komentarze Co do paleciary czy jakiejś osłony, to przepisy nie nakazują, tak więc inspekcja transportu drogowego albo policja dowodu nie zatrzymają hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banshee777 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Nie chce się mądrzyć, ale każdy pojazd powyżej 3,5 t musi posiadać osłony boczne zapobiegające dostaniu się między osie innych uczestników ruchu. Wynika to z rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz dyrektywy Rady UE. Wyjątkiem są ciągniki siodłowe i przyczepy dłużycowe. Sama naczepa rzeczywiście fajna i czysta. Przydałoby się jakieś logo firmy i wash na tylnej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofG Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Największy Plus masz u mnie za Kolor:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Jeżeli chodzi o naczepę, to kolor uzyskałem w wyniku mieszania dwóch farb humbrola - nie mogłem znaleźć odpowiedniego odcienia i zmieszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Taka zwykła naczepa... ale przyjemna dla oka Przydała by się jakaś kalka bo tak troche łyso to wygląda. Ogólnie to dobry model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi