Mateusz16 Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 (edytowane) Witam, dzisiaj chciałbym przedstawić relację z budowy którą zacząłem kilka tygodni temu (mało procowałem nad modelem z powodu braku czasu). Jest to mój pierwszy helikopter :-> . Z tego co wiem latał on w barwach USA i był on helikopterem ratunkowo poszukiwawczym. Staram się go w najbliższym okresie złożyć gdyż chciał bym go wystawić na wystawę w moim mieście. Niestety do modelu nie posiadam kalek . Model jest malowany pędzlem i farbami akrylowymi jest to jedno z pierwszych (wcześniej nie malowałem farbkami) malowań. Nie będę się już więcej rozpisywał. :-) Proszę o komentowanie z sugestiami (np. co mógł bym poprawić). Oto zdjęcia: PS: zdjęcia mogą być trochę nie wyraźne. :-/ pozdrawiam Edytowane 28 Maja 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Po pierwsze wstaw miniatury zdjęć na forum będzie prościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 A fotki gdzie? Przepraszam, może jestem leniwy, ale nie chce mi się w "ciemno" klikać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 A fotki gdzie?Przepraszam, może jestem leniwy, ale nie chce mi się w "ciemno" klikać Mnie się nie chce klikać w linki ZWŁASZCZA z fotosika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Nie lepiej najpierw złożyć model a go apotem malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz16 Napisano 27 Maja 2009 Autor Share Napisano 27 Maja 2009 wcześniej tak robiłem ale dzięki temu że złożysz nie możesz później pomalować wszystkich części dokładnie np. silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz16 Napisano 27 Maja 2009 Autor Share Napisano 27 Maja 2009 Po pierwsze wstaw miniatury zdjęć na forum będzie prościej. nie za bardzo wiem jak to robić (pierwszy raz wklejam zdjęcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Po dodaniu zdjęć pojawia się Ci się taka duża jak by tabela poszukaj po prawej stronie takiego napisu pobierz pozostałe kody i wybierz opcje miniatura na forum po naciśnięciu zdjęcie otworzy się w..... Albo coś takiego i kopiuj ten link i wklejaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz16 Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 bardzo dziękuję za pomoc a oto nowsze fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Znacznie lepiej!!! Mała uwaga, co do malowania bardziej rozcięczaj farbę i maluj kilka cienkich warstw a do tego celu użyj płaskiego miękkiego pędzle. Zobaczysz sam ze wychodzi ładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz16 Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 będę się starał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Nie wiem czy próbowałeś coś znaleźć w Internecie na temat tego bardzo ciekawego i zasłużonego śmigłowca. Malowanie które masz w instrukcji jest złe. Śmigłowiec ma typowe dla Wietnamu malowanie (dwie zielenie i tan, spód j. szary). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz16 Napisano 29 Maja 2009 Autor Share Napisano 29 Maja 2009 czytałem trochę na Internecie i widziałem że ma on wiele malowań ale tego zdjęcia nie widziałem, i nawet fajnie się prezentuje w tych 3 kolorach tylko nie wiem czy tymi farbami co ja mam (odcienie) można go pomalować czy będzie się zgadzał z tymi z rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 Jest to standardowy kamuflaż US Air Force z Wietnamu. Farby Humbrole lub ich odpowiedniki: - H116 US Dark Green, - H117 US Light Green, - H118 Tan, - H28 Gray. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz16 Napisano 29 Maja 2009 Autor Share Napisano 29 Maja 2009 niestety Humbroli nie posiadam, ale mam PACTRA czy mogą być te kolory: - A33 FS 34102 (jasny zielony) - A102 RAL 8020 (piskowy) - A31 FS 34092 (ciemny zielony) - szary (czarny+biały ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 Podejrzewam, że jak na (?) Model to nie musisz się aż tak bardzo starać o to żeby było w 100% poprawnie kolorystycznie po prostu skup się bardziej na estetyce wykonania a reszta z czasem przyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 W/g dostępnych danych: - H116 - Pactra A29 - H117 - Pactra A33 - H118 - Pactra A24 - H28 - Pactra A45 Moim zdaniem jeśli buduje się model w malowaniu z wojny w Wietnamie to warto wiedzieć jakie wówczas stosowano kamuflaże i wiedzę taką warto zdobywać od samego początku modelowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi