FAHR Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Witam Zakładam ten temat, gdyż jestem bardzo niemile zdziwiony efektami moich ostatnich zakupów ww farb. W związku z tym, że przestawiam się na akryle, zmuszony byłem do wymiany mojego parku farb z humbroli na pactry/ lifecolor /vallejo. Co mnie bardzo zaskoczyło in minus w przypadku pactr, że odcienie które kilka lat temu wyglądały inaczej, obecnie są całkowicie inne. Około 5-6 lat temu, kiedy robiłem samoloty i malowałem pędzlem, stosowałem namiętnie pactry. Z tego względu, przy wyborze farb kierowałem się tym, jak one wyglądają na modelu. Taka na przykład a98, mająca imitować farbę rlm81, okazała się farbą zieloną (ciemna oliwka) a nazwa mówi nam, że to braunviolett (i tak właśnie wygląda na moim do-335). Inny przykład, farba mająca być olive drabem w jednym słoiczku wygląda ok, w innym na zupełnie inny odcień (znacznie bardziej wpadający z soczystą zieleń). Może wiecie, co jest grane z tymi farbami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 1. Nie rozmieszałeś ich 2. W Pactrze wszystkie farby z serii Olive Drab są nazwane Olive Drab :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicio1d Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Nihil novi, jak nie odcień kiczowaty to jeszcze dość prędko zasychają, dlatego sorry winnetou ale nie korzystam z tej firmy już. A przyczyna, nie mam pojęcia, zawsze można do producenta napisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Pactra rzeczywiście straciła na jakości też to zauważyłem. Powoli trzeba się przerzucić na vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Nie powoli na Valejo tylko już teraz , . ale ta cena valejo 10 a pactra 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 2. W Pactrze wszystkie farby z serii Olive Drab są nazwane Olive Drab :P Przepraszam, co przez to rozumiesz? Ja znalazłem raptem dwie A30 Olive Drab FS34087 A114 Olive Drab ANA613 Sa to dwa różne kolory, pierwszy jest bardziej jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Przesadzacie. Kwestia wymieszania.Aczkolwiek kilka lat temu Pactry nie były rozlewane w Polsce ( o ile się nie mylę). Jeżeli już jesteśmy przy temacie Pactry to za Chiny Lufowe nie kupujcie ich gunmetalu. Po prostu to tragedia, farbka do malowania kaloryferów.Z vallejo nie korzystałem, ale zamierzam malować aerografem i powoli się do nich przymierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 Hmm, wiedziałem, że jak nie napiszę w pierwszym poście, że dobrze wymieszałem to co druga odpowiedź będzie właśnie o mieszaniu. Peter i Mierzu na prawdę myślicie, że pisałbym o tym wszystkim, nie wymieszając uprzednio farby? Co do olive drab, to doprecyzowując, chodzi mi o farbę A30, dwie buteleczki kupowane za jednym razem, jedna jest ok, druga coś jakby humbrol 105. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi