Skocz do zawartości

Pactra, pogorszenie jakości?

FAHR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakładam ten temat, gdyż jestem bardzo niemile zdziwiony efektami moich ostatnich zakupów ww farb. W związku z tym, że przestawiam się na akryle, zmuszony byłem do wymiany mojego parku farb z humbroli na pactry/ lifecolor /vallejo. Co mnie bardzo zaskoczyło in minus w przypadku pactr, że odcienie które kilka lat temu wyglądały inaczej, obecnie są całkowicie inne. Około 5-6 lat temu, kiedy robiłem samoloty i malowałem pędzlem, stosowałem namiętnie pactry. Z tego względu, przy wyborze farb kierowałem się tym, jak one wyglądają na modelu. Taka na przykład a98, mająca imitować farbę rlm81, okazała się farbą zieloną (ciemna oliwka) a nazwa mówi nam, że to braunviolett (i tak właśnie wygląda na moim do-335). Inny przykład, farba mająca być olive drabem w jednym słoiczku wygląda ok, w innym na zupełnie inny odcień (znacznie bardziej wpadający z soczystą zieleń). Może wiecie, co jest grane z tymi farbami?

Nihil novi, jak nie odcień kiczowaty to jeszcze dość prędko zasychają, dlatego sorry winnetou ale nie korzystam z tej firmy już. A przyczyna, nie mam pojęcia, zawsze można do producenta napisać...

Pactra rzeczywiście straciła na jakości też to zauważyłem. Powoli trzeba się przerzucić na vallejo.

2. W Pactrze wszystkie farby z serii Olive Drab są nazwane Olive Drab :P

Przepraszam, co przez to rozumiesz? Ja znalazłem raptem dwie

A30 Olive Drab FS34087

A114 Olive Drab ANA613

Sa to dwa różne kolory, pierwszy jest bardziej jasny.

Przesadzacie. Kwestia wymieszania.Aczkolwiek kilka lat temu Pactry nie były rozlewane w Polsce ( o ile się nie mylę). Jeżeli już jesteśmy przy temacie Pactry to za Chiny Lufowe nie kupujcie ich gunmetalu. Po prostu to tragedia, farbka do malowania kaloryferów.Z vallejo nie korzystałem, ale zamierzam malować aerografem i powoli się do nich przymierzam.

Hmm, wiedziałem, że jak nie napiszę w pierwszym poście, że dobrze wymieszałem to co druga odpowiedź będzie właśnie o mieszaniu. Peter i Mierzu na prawdę myślicie, że pisałbym o tym wszystkim, nie wymieszając uprzednio farby? Co do olive drab, to doprecyzowując, chodzi mi o farbę A30, dwie buteleczki kupowane za jednym razem, jedna jest ok, druga coś jakby humbrol 105.