Jędrek Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Od niechcenia dłubię sobie w wolnych chwilach przy maleństwie (w porównaniu do wcześniejszych moich wypocin) z okresu walk na Pacyfiku. Toteż w sposób naturalny nasunęła mi się myśl czemu by nie dołączyć symbolicznie do projektu grupowego. "Symbolicznie" gdyż raczej nie będzie to długa relacja – model na upartego można zrobić w jeden wieczór. Bohaterem wątku będzie japoński okręt podwodny Maru-Yu. Ciekawostką jest iż nie był to okręt należący do marynarki ale do armii, w dodatku o funkcji transportowca – jego głównym zadaniem było dostarczanie zaopatrzenia do położonych na wyspach garnizonów japońskich. W ekspresowym skrócie: okręty te zaczęto budować od 1943, miały niewiele ponad 40m długości i zabierały do 20 ton ładunku, załogę stanowiły 23 osoby a uzbrojenie działko 37mm (torped nie posiadały). Niewiele więcej nt. np. tu Jakiś czas temu firma Fujimi rozpoczęła sprzedaż w skali 1:350 dwóch modeli tego typu okrętów. Oba in-boxy znajdują się na forum YU-1 i YU-1001. Modele różnią się jedynie rodzajem zastosowanej śruby napędowej i kształtem kiosku. Z racji iż materiałów dotyczących tych okrętów jest jak na lekarstwo postanowiłem wykonać je prosto z pudła waloryzacji poddając jedynie działko. Przy czym będzie to raczej zabieg wizualny niż odtworzenie rzeczywistości gdyż jedyne sensowne zdjęcie tego działka jakie posiadam (dzięki donalyah00 ) przedstawia je w widoku od przodu. Na chwilę obecną skleiłem większość elementów modelu i trysnąłem trochę kolorkiem dla części podwodnej (za brązowy – będzie nauczka do wykorzystania przy większych jednostkach), dodałem też pierwszą blaszkę Jędrek ps. drugie maleństwo też trafiło do stoczni, skupię się "zdjęciowo" w warsztacie na jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Wcale nie symboliczny udział! Model niespotykany a relacja wartościowa bo jużjest w niej wiele ciekawego - nie miałem pojęcia o takim użyciu okrętów podwodnych! Za to masz pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Ciekawostką jest iż nie był to okręt należący do marynarki ale do armii, w dodatku o funkcji transportowca – jego głównym zadaniem było dostarczanie zaopatrzenia do położonych na wyspach garnizonów japońskich. Japońska Armia tak się "kochała" z Marynarką, że musiała mieć nie tylko własne transportowce (w tym wspomniane transportowe okręty podwodne) ale i.... lotniskowce Kilka słów o nich można znaleźć tutaj To tyle OT. A Twój model może i jest prosty, ale na pewno jest bardzo oryginalny i cieszę się, że zdecydowałeś się na relację z budowy. Na pewno będę tu zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 poprzenosili te morskie wątki i człowiek nie może nadążyć Ciekawy model i jak słusznie zauważono, po raz pierwszy na forum. Szkoda tylko, że zacząłeś relacje od połowy budowy... ale i tak Ci kibicuję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Hmm... Relację znalazłem dopiero dziś i to całkowitym przypadkiem. Czy można by duplikować wątki niniejszego projektu w odpowiednich rubrykach forum (pyt. do moderatorów)? trysnąłem trochę kolorkiem dla części podwodnej (za brązowy – będzie nauczka do wykorzystania przy większych jednostkach) Bardzo ciemny kolor, co to jest za farba? Odpowiedni Colour Coat WEM-u dla IJN jest praktycznie rdzawo-pomarańczowo-czerwony. ps. drugie maleństwo też trafiło do stoczni, skupię się "zdjęciowo" w warsztacie na jednym Rozumiem, że robisz Yu-1 i Yu-1001 w duecie? Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Hmm... Relację znalazłem dopiero dziś i to całkowitym przypadkiem. Czy można by duplikować wątki niniejszego projektu w odpowiednich rubrykach forum (pyt. do moderatorów)? właśnie takie przenoszenie tematów było jednym z powodów, dla których ja nie uczestniczę. Ale z moim poziomem modelowania, może to i dobrze ... niemniej jednak śledzę relację Jędrka z tym unikatem - bardzo uważnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 model jest tak prosty, że w sumie relacji miało nie być, ale zmieniłem zdanie w celu podniesienia popularności i urozmaicenia projektu Pacyfik część podwodna to jakiś odpowiednik Vallejo (mogę sprawdzić później dokładniej) dla podanego koloru H17 Gunze, jak widać jest zbyt brązowy choć sam kolor jest opisywany w instrukcji jako cocoa brown, zbytnio się tym nie przejmuję gdyż do Maru-Yu podchodzę bardzo luzacko, niemniej jak pisałem wcześniej, przy większych okrętach będę chciał pójść w odcień zawierający w sobie więcej czerwieni tymczasem mała aktualizacja, przykleiłem pozostałe blaszki w tym "trójnóg" na rufie odwrotnie niż polecała instrukcja oraz drabinki na kiosku czego nie ma w instrukcji, dorobiłem też kotwicę na dziobie (wykorzystałem blaszkę GMM 1:700 gdyż taka odpowiadała mi wielkością), jak widać prysnąłem górę i naniosłem kalki przy czym tutaj wykorzystałem 3 jednakowego rozmiaru kierując się jednym ze zdjęć (box-art pokazuje na czole kiosku mniejszą), zapowiadanej przeróbce uległo działko, wymieniłem lufę na igłę, urozmaiciłem podstawę dodając jej ożebrowanie, wyszło tak sobie tradycyjnie zastanawiam się nad podstawką, nie podpasowałem żadnego uchwytu od mebli, kształtem czy wysokością parę mi pasuje ale są za szerokie w miejscu styku z kadłubem, wybitnie przeszkadza mi tu kil Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Bardzo ciekawy wybór. Moim zdaniem idealny do projektu pacyfik :] Odnośnie ciemnej Vallejo - czyżby Vallejo 039 Hull Red ? Przy pierwszej warstwie jeszcze coś tam czerwieni widać ale przy drugiej jest już bardzo brązowo.Nawet pokazana powyżej próbka jest zbyt jasna . Nazwa farby jest kompletnie nie adekwatna (aczkolwiek zawartość pojemniczka w realu wydaje sie być faktycznie czerwienią) Miałem ten sam problem. Proponuje przełamać z flat red 2/1 lub 1/1. Możesz pokazać jakieś zdjęcie ukazujące wielkość modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2009 czyżby Vallejo 039 Hull Red ? tak to właśnie ten kolor Możesz pokazać jakieś zdjęcie ukazujące wielkość modelu? niestety zapomniałem o takich fotkach, postaram się przy okazji galerii jakieś zrobić tymczasem prace posunęły się dalej, postanowiłem wrócić do "korzeni" (jeśli ktoś pamięta Novembery) i poeksperymentować dalej z malowaniem, polegało to na upaćkaniu modeli czyli zabawie z olejami artystycznymi, przeszkodą w tym okazały się króciutkie burty modelu, nie było miejsca na rozpędzenie się z pędzlem przy robieniu rainsów; część podwodną malnąłem w trochę innej kolorystyce starając się przy okazji odznaczyć linię wodną w postaci białych osadów i zgodnie z zapowiedzią drugie maleństwo, dla "odmiany" jeszcze bardziej sponiewierane Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 jak zwykle piękna robota nie widać, żebyś wyszedł z wprawy , mam nadzieję, że wkrótce pokażesz jakiś "porządnie długi" warsztat. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Zgrabny duecik. Fajnie wyglądają sponiewierane japońskie flagi na kiosku. Podoba mi się też sposób wykonania scum-line na linii wodnej, ale wydaje mi się ona ciut za jasna (zwłaszcza pionowe linie w Maru-Yu 1001). Zamiast białego oleju lepszym wyborem byłby chyba jasno szary. Myślę też, że podstawka wzbogaci trochę odbiór całości. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2009 dzięki Panowie jeszcze nic straconego z kolorami, jakoś mi się nie spieszy i mogę trochę dalej trochę pomazać jeden lub oba z nich, trochę się bawię malowaniem obserwując jakie wychodzą efekty końcowe, biały przypadł mi do gustu, choć jest dominujący to nie jest jedynym odcieniem, wygodnie było mi go użyć z racji iż malowałem wieczorami i przy zmierzchowym świetle miałem dobry kontrast podczas malowania jeszcze się zastanowię nad dalszymi krokami gdyż fotki trochę przekłamują a obecny efekt wizualny przypadł mi do gustu (ciekawe na jak długo ) scum-line to też eksperyment, malowalem z ręki co widać w powiększeniu na fotkach, jeśli będę chciał w przyszłości powtórzyć taki manewr to raczej już z jednostronnym maskowaniem tak by górna granica linii była prostsza koncepcji podstawki dalej brak... Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 10 Czerwca 2009 Share Napisano 10 Czerwca 2009 na prawdę, jak zawsze świetnie Ci wychodzi. Nie widzę problemów z kolorkami, ale może dlatego żem laik ... koncepcji podstawki dalej brak... to może dioramka ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Tak sie zastanawiam- ta łódź nie miała peryskopów? Na pudełkach jakieś tam anteny/maszty są zaznaczone ale model ich niema... Z tego co wyliczyłem to modelik ma około 11cm? W takim wypadku moze faktycznie jakaś dioramka , na podstawce będzie chyba to maleństwo słabo zwracało uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 nie mam pojęcia (jakiś drąg jest z tyłu kiosku) ani konceptu na dioramkę, póki co leżą oba i czekają na wenę... Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 ani konceptu na dioramkę, To może dioramka typu morze + jakaś mała wyspa (albo brzeg). Albo jakiś port-baza o.p. ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2009 nie, raczej dioramki nie będzie, nie mam ochoty dodałem śruby napędowe i trochę zgasiłem dziś wspomniane pionowe linie (na obu) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 i wyszło miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2009 a mi się wydaje, że mogłem mocniej przyciemnić Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 a mi się wydaje, że mogłem mocniej przyciemnić no, może odrobinkę , ale jest na prawdę ok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 a mi się wydaje, że mogłem mocniej przyciemnić No może jeszcze odrobinkę. Modele będą wyglądały inaczej na podstawce (zagra kontrast kolorów kadłub-podstawka). Wydaje mi się, że przed dalszą modyfikacją malowania warto je "zadokować". Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2009 Wydaje mi się, że przed dalszą modyfikacją malowania warto je "zadokować". dlatego nic się na razie przy nich nie dzieje, chyba jednak wyskoczę do marketu, wezmę jakieś najmniejsze uchwyty i coś się dopasuje Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 w marketach nie znalazłem nic ciekawego i w końcu po długich poszukiwaniach i namowach różnych ludków udało mi się skłonić kogoś do wytoczenia podstawek do moich okręcików (podziękowania dla firmy Master ), tym samym okręciki zostały ukończone, dorobiłem im jeszcze liny z plastikowych nitek modele można obejrzeć w galerii a poniżej obiecane zdjęcia dla vought pokazujące wielkość modelu Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Gratuluje ukończenia modelu Fajny maluszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Red Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 czyżby Vallejo 039 Hull Red ? tak to właśnie ten kolor Sorki, że odgrzewam starocia... Żaden ze mnie okrętowiec (choć mnie strasznie kusi), ale może Vallejo Air 089 Fire Red byłoby fajne. Wbrew nazwie to żadna ognista czerwień, tylko bardzo stonowany raczej ciemny kolor, no może poza pierwszą warstwą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi