rafalg78 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Jak najlepiej nakładać kalkomanie tamiya. Robię model f-16 i nie mogę sobie poradzić z kalkami. Są grube i źle się układają. Po zastosowaniu preparatu Mr. Mark Softer kalki marszczą się i nie można już ich poprawić :( Ma ktoś sposób na układanie kalek Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Witam. Kalki układasz Mr.setterem a dopiero po własciwym ułożeniu dajesz sola wtedy kalki miekkną i wnikają elegancko w linie podziału. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Miałem do czynienia z dwoma typami: jedne; grube - te mi się kładły bez żadnych problemów. Ale są też inne, cienkie na niebieskim tle, które się nie nadają absolutnie do niczego. Jak tylko dostały wody, zachowywały się jak Academy. Innymi słowy - model świetny - kalki do wyrzucenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 Witam Trzeba uważać na te kalki. Moje na Mieczniku pokładły się po wylaniu masy płynu Micro Set i Sol To środek do zmiękczania kalek. Jednak i tak się pokruszyły w zagłębieniach i musiałem je retuszować. Uważam że Tamiya się popsuła jak cholera. Ostrożnie trzeba namaczać kalkomanie i uważać... Natomiast wygładzałem zmarszczki wacikiem do uszu nasączonym tym płynem i wklepywałem te kalki delikatnie i ładnie się ułożyły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Witam Zwracam jednakże po uważniejszym przyjrzeniu i próbie wody honor tym niebieskim kalkomaniom. Jednak się nie strzępią i nie rozpadają,; przenoszą idealnie i w całości, a jedynie z uwagi na bardzo cienką folię bardzo się mną; poza tym są naprawdę super; co najważniejsze przenoszą się w jednym kawałku i bardzo dobrze nakładają; jednakże są trochę psotne i mają ochotę się zwijać i skręcać; trzeba się namanewrować pensętą, zeby temu zapobiec. Niniejszym przepraszam szacowną, starą, świetną, zasłużoną Tamkę oraz jej jednak dobre kalki. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 30 Stycznia 2014 Share Napisano 30 Stycznia 2014 I letnia woda koniecznie; ciepła; wtedy się lepiej przenoszą i odchodzą z papierka. Zimnej nie używać -koszmar - trzeba czekać dwa razy tyle i klej gorzej trzyma; wręcz wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi