Skocz do zawartości

Witam, marzy mi się AirBus A380 1:144 moj pierwszy raz;/

Butterfly

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i mam nadzieję że też i panie, marzy mi się AirBus jak w temacie, wiecie baba sobie umyśliła i dąży do celu;/ Tylko że ja myślałam że to takie proste jest bierzesz sklejasz i jest... im dłużej to wszystko czytam tym się przerażam;/ Pomożecie babie złożyć model? Bo mam wrażenie że się z motyką na słońce porywam;/ Jeszcze nic nie kupiłam wiec nie krzyczeć;p

Jestem miłośniczką samolotów i bardzo chciałabym mieć takie cacko więc powiedzcie mi czy taka osoba jak ja poradzi sobie z czymś takim? A kto wie może się i wciągnę w to wasze modelarstwo;)

Kochany MOTYLKU... Witamy na forum

Skoro jesteś miłośniczką samolotów to dobrze trafiłaś. Wybrałaś sobie bardzo ciekawy i ambitny temat. Mogel tego samolotu jest bardzo duży i niestety nie bójmy się tego słowa... dość drogi. Zresztą jak całe to nasze HOBBY. Musisz się nastawić na duże wydatki. Jeśli w Twojej okolicy nie ma porządnego sklepu modelarskiego to polecam Tobie odwiedzenie paru sklepów internetowych:

-jadarhobby

-mojehobby

-martola

ibg.com.pl

Jak kupisz już model to wydatki się jeszcze nie kończą...

Do tego potrzebne są jeszcze farby,szpachlówka, kleje, pędzle, chyba że masz dostęp do AEROGRAFU.

POWODZENIA

Jezeli chodzi o to to proszę bardzo

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=366116&kateg=102371

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1300062&kateg=102371

Od razu napisze, że nie znam się na tego typu samolotach, ale jeżeli chodzi o ogólne zasady i triki modelarski zawsze służę pomocą.

Dzięki za odpowiedzi;)

Model wybrałam sobie ten: http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=366116&kateg=102371

Ten drugi jest tez piękny ale oglądałam na youtube składanie go, myślę że może nie będę zaczynać od tak skomplikowanych modeli szczególnie jeśli chodzi o malowanie;]

Mam do was prośbę, widzę że w tym sklepie co model są również akcesoria. Możecie zrobić mi taka trochę listę zakupów które np pędzle powinnam wybrać:] i co mi dokładnie będzie potrzebne bo się na tym w ogóle nie znam;p Numery farb są podane wiec myślę że z tym problemu mieć nie będę :]

Mam do was prośbę, widzę że w tym sklepie co model są również akcesoria. Możecie zrobić mi taka trochę listę zakupów które np pędzle powinnam wybrać:] i co mi dokładnie będzie potrzebne bo się na tym w ogóle nie znam;p Numery farb są podane wiec myślę że z tym problemu mieć nie będę :]

klej.

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=290150&kateg=115234

Najlepsze pędzle do malowania tymi farbami revell to płaskie z miękkim naturalnym włosiem, ale nie podam Ci konkretnie z tego sklepu, bo osobiście ich nie używam Ja kupuje w sklepie dla plastyków(duże powierzchnie)

A do detali mogą być te

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=193432&kateg=327430

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=193428&kateg=327430

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=193436&kateg=327430

szpachla

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=290153&kateg=115236

i podstawowe narzedzia

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=284669&kateg=284003

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=284674&kateg=284003

Jeszcze rozcieńczalnik do farb olejnych, ale to w zwykłym sklepie chemicznym można kupić(rozcieńczanie farb i mycie pędzli)

Najlepsze pędzle do malowania tymi farbami revell to płaskie z miękkim naturalnym włosiem, ale nie podam Ci konkretnie z tego sklepu, bo osobiście ich nie używam Ja kupuje w sklepie dla plastyków(duże powierzchnie)

Sklep dla plastyków mam prawie pod nosem;) a jakie numerki pędzli wybrać najlepiej czy to wyłącznie już moja wygoda?

Ok:] Pewnie się wybiorę, a co do satysfakcji przez nią nie kupię gotowego, bo też można;] No i moja ambicja zrobiła by mi wojnę;p

No to teraz sprawa ekonomii a mianowicie czy klei który mi podałeś starczy mi spokojnie na cały model? I zastanawiam mnie też czy biała farba revell starczy mi na cały samolot bo to jest 14 ml to tak z perspektywy baby to jak taki duży tusz do rzęs;p wydaje mi się trochę mało;/

Dzięki za pomoc:D Strasznie fajne to wasze forum i ludzie tacy mili:D

Chyba się wciągnę

Z tymi miłymi ludźmi to nie jest tak do końca, ale nie będę Cię zniechęcał.

Powodzenia pozdrawiam Albert!

Widzę, że wybrałaś ten sam model, który ja mam zamiar kiedyś zbudować.

Ode mnie jeszcze tylko taka mała uwaga - wszystkie białe farby mają pewną nieciekawą właściwość - słabo kryją. Zalecam położenie kilku cieniutkich warstw tejże farby, aby efekt był zadowalający. Po drugie, niektórzy twierdzą, że przy malowaniu pędzlem należy kolejną warstwę kłaść w poprzek poprzedniej; czyli jeśli pierwszą warstwę malujesz wzdłuż kadłuba, to drugą trzeba położyć wszerz, trzecią znów wzdłuż i tak dalej...

Zachęcam także do dzielenia się efektami swojej pracy poprzez fotografie - zawsze możemy coś dojrzeć, zasugerować i pomóc.

Życzę powodzenia przy tym kolosie.

Pozdrawiam

Dzięki za radę:) Na razie gromadzę fundusze bo AirBusik ciut przekroczył mój budżet, ale to nie szkodzi jak tylko zabiorę się do roboty to założę się że będę miała do was mnóstwo pytań, na razie gromadzę wiedzę na ten temat.

Tak więc mam do was kolejne pytania:) Obejrzałam mnóstwo filmików jak takie samoloty się składa bo nigdy w życiu nie miałam z tym styczności;/

I mam pytania odnośnie jednego z tych filmów:

Pytania:

1.(0:44) koleś odkleja jakąś taśmę po tym jak wcześniej nałożył szpachle czy coś takiego, po co?

2. (0:52) podejrzewam że usuwa nadmierną ilość szpachli ale czym bo zasłania ręką

3. (0:56) Kolesiowi nie wyszła kreska czym ją później usuwa?

4. Czym można zastąpić taśmę maskującą bo z tego co patrzyłam to drogawa jest;/

5. (2:15) Koleś poleruje skrzydło samolotu aż się błyszczy czym on to robi?

6. (2:54) koleś pokazuje samolot od dołu i są tam wyodrębnione elementy poszycia czarnymi kreskami po czym maluje samolot na ciemny kolor to po co wcześniej to malował? to da jakiś lepszy efekt czy po prostu to nie ten sam model;p

7. (3:21) przed naklejeniem czymś smaruje ogon, czym??

8. (3:33) w czym on moczy tą kalkomanie??

Butterfly chcialabys sie zagłębić w te hobby ??

jeszcze nie wiem zobaczymy jak mi pójdzie z tym AirBus'em. Hobby cudne ale trudne i czasochłonne niestety:(

Pytania:

1.(0:44) koleś odkleja jakąś taśmę po tym jak wcześniej nałożył szpachle czy coś takiego, po co?

2. (0:52) podejrzewam że usuwa nadmierną ilość szpachli ale czym bo zasłania ręką

3. (0:56) Kolesiowi nie wyszła kreska czym ją później usuwa?

4. Czym można zastąpić taśmę maskującą bo z tego co patrzyłam to drogawa jest;/

5. (2:15) Koleś poleruje skrzydło samolotu aż się błyszczy czym on to robi?

6. (2:54) koleś pokazuje samolot od dołu i są tam wyodrębnione elementy poszycia czarnymi kreskami po czym maluje samolot na ciemny kolor to po co wcześniej to malował? to da jakiś lepszy efekt czy po prostu to nie ten sam model;p

7. (3:21) przed naklejeniem czymś smaruje ogon, czym??

8. (3:33) w czym on moczy tą kalkomanie??

No więc tak:

1) Taśmą obkleił miejsca dookoła szpachlowanej nierówności aby nie upaćkać nią reszty modelu,

2) Tak, usuwa nadmierną ilość szpachli, robi to wodnym papierem ściernym ( ma on dużo drobniejszą gradacje niż zwykły papier ścierny ),

3) Ta kreska to mu jak najbardziej wyszła jednak miała pozostać tylko w linii podziału blach w celu jej przyciemnienia i nadania wyrazistości. Sądząc z tego co widać na filmie to starł ją po prostu papierowym ręcznikiem lub chusteczką ( polecam poczytać viewtopic.php?t=6669 ),

4) Można ją zastąpić taśmą malarską ( taka jasno- żółta papierowa ), jednak polecam zaopatrzyć się także w przynajmniej jedną taśmę Tamci bo jest naprawdę genialna, a i w rolce jest 18 m więc na jakiś czas wystarczy,

5) Tego to i ja nie wiem, ale jeśli robi to do połysku, to najprawdopodobniej używa specjalnej pasty polerskiej, wyrównuje ona wszelkie nierówności i nadaje właśnie połysk. Jednak jest dość droga, najczęściej używają jej modelarze cywilni do polerowania karoserii aut,

6) Jeśli chodzi o sens tego na filmie to nie rozumiem także jeśli jest to ten sam model. Natomiast sama czynność którą wykonał jest to "preshading"- polega na nałożeniu ciemnej farby ( najczęściej czarnej ) w linie podziału, zagłębienia oraz załamania na modelu w celu ich podkreślenia, uwydatnienia lub przyciemnienia koloru.

7) Są 2 możliwości:

a- jest to po prostu woda w celu lepszego manewrowania kalką,

b- płyn służący do zmiękczania kalkomanii oraz lepszego jej nakładania

( viewtopic.php?t=8246&highlight=set+sol ),

8) Kalkomanie aby odeszły od papierka na którym się znajdują moczy się w wodzie.

No troszku się rozpisałem ale mam nadzieje że udzieliłem wystarczającej odpowiedzi na Twoje pytania

Edytowane przez Gość

Dzięki ślicznie takiej odpowiedzi oczekiwałam:)

I już wszystko wiem a czego nie wiem to się jeszcze dopytam;]

Witam może tutaj spróbujesz kupić może być znacznie taniej http://www.allegro.pl/item653369930_model_samolotu_revell_airbus_a_380_new_livery.html

Oglądałam na allegro wszystkie te modele ale uważam że jak jest mała różnica to bez sensu płacić za przesyłkę a ten sklep co mi wysłałeś wcześniej jest w Wieliczce wiec mogę tam odebrać wszystko osobiście:)

Ale dzięki bo zawsze można coś przeoczyć;)

Ja bym do pomalowania kadłuba, skrzydeł, ogólnie tych dużych białych części zaproponował sprej. Kupujesz jakiegoś motipa za 12 zł i masz przynajmniej ładną warstwę, a z pędzlem to jednak trzeba mieć doświadczenie.