siewie Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Witam, to będzie moja pierwsza (troszkę skrócona) relacja z budowy Shermana w skali 1/35. Skróconą ponieważ model jest już prawie ukończony pozostalo nakleić kalkomanie i troche go zwaloryzować. Model będzie stał na dioramce będą figurki żołnierzy, wkrótce przedstawie zdjęcia Jak widać model wymaga jeszcze malowania i doklejenia niektórych elementów, brudzenia, okopcenia itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 6 Czerwca 2009 Share Napisano 6 Czerwca 2009 Te gąski wyglądają jakby miały polimerowe nakładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 Znaczy że źle wyglądają? jeszcze je poprawie to nie jest efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2009 Podstawka na której będzie stał model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 Znaczy że źle wyglądają? jeszcze je poprawie to nie jest efekt końcowy Rozumiem, że to nie koniec Jakoś tak przyszło mi to na myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 A propos gąsek czy one są prawidłowe do tej wersji shermana?? Siewie tak na przyszłość ten sherman miał odlewany kadłub jak i wieżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Na twoim miejscu pokusiłbym się o zmianę gąsienic, gdyż te z Italeri są twarde i wyglądają tragicznie. Może spróbuj popytać na formu, czy komuś nie zostały np. gąski do Sherman'a z Dragona. Chyba, że chcesz mieć coś super to zainwestuj w gąsienice z Fiula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 AFV Club tez robi gęsi to M4'ek a są tańsze niż Friule... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Co do gąsienic to chyba nie będe ich już zmieniał a to że kadłib i wieża są odlewane to wiem ale boje się go zepsuć tworząc fakture odlewu po prostu jeszcze nie umiem tego robic jest to mój pierwszy model a z czasem się może naucze różnych technik modelarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 tak na przyszłość ten sherman miał odlewany kadłub jak i wieżę. U odlewanych kadłubów i wież pojazdów amerykańskich nie było takich wżerów i chropowatości jak u ruskich - wystarczy rzucić okiem na fotki historyczne, a dostrzeżesz, że powierzchnia jest stosunkowo gładka. Uwzględniając pomniejszenie 35 krotne wychodzi, że efekt ten nie powinien być właściwie w ogóle widoczny na miniaturze, zatem jak najbardziej słuszna decyzja siewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark wader789 Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Witaj! Chciałbym CI coś podpowiedzieć na temat modelu który prezentujesz. Na początek to popełniasz błąd początkującego, że robisz piękny model z otwartymi włazami a we wnętrzu pustka. Drugi błąd to że w tym modelu idzie zrobić ruchome zawieszenie a do tych gąsek to musisz je przykleić lub dociążyć cały model.Na razie tyle . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Prawda jest taka że model ten posiada ubogie wnętrze tzn wogóle go nie posiada ale myślałem żeby go całkowicie zamknąć ale stwierdziłem że będzie wygladał na dioramie troche nienaturalnie z zamknietymi wszystkimi klapami wiec będą otwarte 2 z nich ,na dole będzie kierowca wiec nie będzie za bardzo widać co jest wewnątrz jedynie wnętrze wierzy bedzie świeciło pustką Co do gąsienic to prawde mówiac też mi sie nie podobają ale tak juz zostanie nie chce przekombinować przykleje jeszcze zawieszenie może nie będzie wyglądać tak gumowo teraz przynajmniej wiem żeby nie popełniać błedu w postaci gumowych gąsienic, myśle że następne moje modele bedą wygladały o niebo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Mam pytanie co zrobić żeby kalki się tak nie świeciły na modelu jest na to jakaś rada czy po prostu te z italeri sa tak kiepskie a może problem tkwi w malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Popsikać model sido przed kalki a potem set i sol, jak nie masz tych drugich to chociaż sidolux przed, w każdym supermarkecie baniak kosztuje 4 zł więc Cie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Mam rozumieć że psikam model sidoluxem ? (który najlepiej użyć czy lepiej kupić w spraju czy popsikać pistoletem ?) i czy po sido trzeba będzie model malować matem ?? mam set i sol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 może troche głupawe pytania zadaje ale dopiero się ucze modelarstwa a co do kalek to już je nakleiłem wiem tylko że sido się daje przed washem ale jeszcze nie znam jego działania a nie chce popsuc modelu nie wiem jaki daje on efekt podejrzewam ż emodel będzie sie świecil po nałożeniu sido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Sido aero psikamy i jest git lakier przed chyba nie konieczny chociaz ja daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2009 Ok dzięki ale chodziło mi oto czy po nałożeniu sido model lakierujemy matem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Po nalozeniu sido robisz co chcesz Matem wypada dać ale na przykład w moim UH-1 nie dałem bo sam śmigłowiec się błyszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 tak,po wszelkich pracach malarskich dajesz mat,potem kurzysz i srebrzysz gaski i narzedzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2009 Mam pytanie co do tego sido , czy może być sidolux pcv linoleum czy trzeba jakiś specjalny i czy się go jakoś rozcieńcza do aero ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi