Chudziutki Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 Witam, Z racji tego, że mam już ok. 7 rozgrzebanych modeli postanowiłem dołączyć do projektu z jednym z nich. Model Birdcage'a Tamiyi jest pewnie bardzo dobrze znany większości modelarzy więc nie będę się o nim rozpisywał Jak dotąd udało mi się go poskładać do kupy, "zapodkładaować" i nałożyć coś w rodzaju preshaidingu (czarna farba nie chciała współpracować i dlatego tak kiepsko wyszło ): Wnęki podwozia- kolory prawdopodobnie nieprawidłowe ale jeszcze nie jest za późno na zmianę więc czekam na sugestie mądrzejszych ode mnie Kokpit- wiem, że nie powinien być Interior Green ale teraz już za późno na zmianę więc zostanie jak jest Malowanie jakie wybrałem dla mojego "Korsarza" -"defabe" z VMF-213 pilotowany przez por. George'a Defabio: Andre R. Zbigniewski "Chance Vought F4U Corsair vol. I"-Kagero I od razu mam dwa pytania: 1. Napis "defabe" i "nose art" powinien być z jednej czy obu stron osłony silnika? 2. Gwiazdy na skrzydłach- 4 czy 2? Czekam na ostrą krytykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 No to kończ korsarza Kokpit- wiem, że nie powinien być Interior Green A jaki powinien być poprawny??? 2. Gwiazdy na skrzydłach- 4 czy 2? Wydaje mi się, a raczej jestem pewien, że 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 A jaki powinien być poprawny??? Z tego co wiem to powinien być ciemniejszy, najlepszym kolorem jest chyba Humbrol 75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 Kokpit zdecydowanie Interior Green Ale co do wnęk to sugerowałbym Yellow Chromate ewentualnie biały (tak jak tu) - nistety nie mam dowodów na tą żółć więc może popytaj tych co mają konkretną dokumentację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 Wydaje mi się, a raczej jestem pewien, że 2. Też tak myślałem jednak przejrzałem trochę literatury i znalazłem sporo zdjęć tego typu: zdjęcia z "Corsairy nad Rabaul"- KAGERO I jednak wolę się upewnić Kokpit zdecydowanie Interior Green Na innym forum ludzie mądrzejsi ode mnie stwierdzili, że wnętrze kokpitu powinno być Cockpit Green (Dull Green) a nie IG Ale co do wnęk to sugerowałbym Yellow Chromate ewentualnie biały (tak jak tu) - nistety nie mam dowodów na tą żółć więc może popytaj tych co mają konkretną dokumentację Co do koloru białego to był on stosowany w Corsairach noszących trójbarwny kamuflaż w których spód był biały. W dwubarwnych maszynach spód był jasnoszary więc raczej biały odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 Też tak myślałem jednak przejrzałem trochę literatury i znalazłem sporo zdjęć tego typu: No to 4 ale to dla mnie ciekawostka, bo nie wiedziałem, że dawali 4 ale to chyba tylko w tych starszych malowaniach najwyraźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 11 Czerwca 2009 Share Napisano 11 Czerwca 2009 W Squadron In Detail piszą że wczesne Corsairy miały często jasnoszare golenie ale o wnękach się nawet nie zająknęli. Dobra... już się nie wymądrzam tylko podrzucę pewien adres gdzie podobno wszystko jest... tylko trzeba się do tego dokopać http://f4ucorsair.freeforums.org/portal.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Dobra, jedna zagadka rozwiązana- gwiazdy w 6-ciu miejscach Wyjaśniło się również to dlaczego czarna farba nie chciała współpracować- końcówka iglicy w aerografie była wygięta w kształcie litery S w skutek czego zamiast ładnego strumienia farby aerograf wypluwał większe krople . Prostowanie nic nie pomogło więc zrobiłem sobie wycieczkę do APM-u i kupiłem to: i po powrocie do domu pomalowałem spód: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Ładnie wyszło , jakiej farby użyłeś ? Pozdrawiam Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Pactra A43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Czym rozcieńczałeś? Lałeś retarder? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Rozcieńczałem wodą demineralizowaną + dwie krople retardera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cparty95 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Chudziutki mam pytane. Czy dobrze sprawuje się ten aerograf, który kupiłeś, bo też zamierzam sobie taki sprawić? Czy wart jest swojej ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Jak dotąd malowałem nim tylko raz ale muszę przyznać, że maluje się nim całkiem przyjemnie. Co ciekawe pomimo tego, że ma dyszę 0,3 mm to przyznam szczerze, że nie widzę żadnej różnicy w stosunku do mojego poprzedniego aerografu EW770 z dyszą 0,2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Dzisiaj posiedziałem przy silniku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Bardzo ładnie to wygląda, fajna relacja. Powodzenia w dalszej budowie, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 Dzięki za miłe słowa Dzisiaj udało mi się wygospodarować trochę wolnego czasu i pogrzebałem przy kołach: Małymi kroczkami ale zawsze do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Ja potrzebuję dużo weny, żeby zabrać się za kółka. Tym bardziej dobry taki postęp niż żaden pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 15 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2009 Ja potrzebuję dużo weny, żeby zabrać się za kółka. Dlatego ja dziękuje Bogu za maski Montexu Chwila i po krzyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 A ugniesz je jeszcze? Aha, i teleskopy w podwoziu są na maksa schowane w goleń jakby samolot byłna max załadowany i zatankowany - zrobisz coś z tym? Mnie to jakoś bardzo nie przeszkadza ale zwracano na to uwagę w moim Korsarzu. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2009 Koła prawdopodobnie troszkę "podflacze" (zapewne je niszcząc przy tym zabiegu ) a co do goleni to zostaną takie jakie są- po prostu mój model będzie przedstawiał Korsarza uzbrojonego i zatankowanego na maksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 3 Lipca 2009 Autor Share Napisano 3 Lipca 2009 Wczoraj wieczorem nałożyłem warstwę Navy Blue Gray MM2055: c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Będziesz coś jeszcze robił z tym kolorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi