Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to właściwie mój pierwszy model nie licząc tych, które sklejałem jakieś 10 lat temu w gimnazjum. "Konstrukcja" ta jest firmy Mastercraft i kosztował jedynie 12 zł.

Model zrobiłem bez szpachlowania, a kalkomania położona została tradycyjnie za pomocą wody i pędzelka.

Proszę o wskazanie błędów i jakieś rady na przyszłość.

PZL%20P-7a%201.jpg

PZL%20P-7a%202.jpg

PZL%20P-7a%203.jpg

PZL%20P-7a%204.jpg

PZL%20P-7a%205.jpg

PZL%20P-7a%206.jpg

PZL%20P-7a%207.jpg

PZL%20P-7a%208.jpg

Napisano

Witam

Pierwsze, co bardzo rzuca się w oczy to łączenie kadłuba powinno być wy szpachlowane i wyszlifowane to samo tyczy się osłony silnika, co do malowania pędzlem to jest nieźle z czasem będzie lepiej i to tyle ode mnie.

Napisano

Hej!

Warto jednak zainwestować w szpachlę bo szczeliny na kadłubie i osłonie silnika od razu rzucają się w oczy. Ładnie wyszło ci malowanie, nie ma smug a warstwa farby jest cienka. Kalki siadły bardzo dobrze jak na samą wodę

Następną "pezetelkę" poszpachluj wyszlifuj i będzie okej!

Trenuj dalej

EDIT: albert091283 był szybszy

Pozdrawiam Ipkinss

Napisano

Dzięki. W następnym modelu zastosuje szpachlowanie

Zaczynam składać model RWD 14B Czapla z ZTS Plastyk. Widzę już po skrzydłach, że będzie dużo roboty, bo bardzo do siebie nie pasują. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;)

Napisano

Co do szpachli , polecam tamiyę. Widzę, że uparłeś się na te peerelowskie starocie Nie lepiej skleić sobie jakiegoś Fokkera czy Albatrosa z oferty Rodena? Niektóre typy były używane w polskim lotnictwie, jeśli ci na polskich malowaniach zależy... a kleić będzie się nieporównywalnie lepiej ;)

Napisano

Do tych dwóch modeli przyciągnęła mnie cena ;)

W planach po tym modelu mam zamiar zająć się jakimś Fokker D.VIII (E.V) lub Albatrosem D.III (Oef). Przyjże się produktom firmy Roden