Dawid1976 Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Witam wszystkich Modelarzy. Mam prośbę do doświadczonych Kolegów. Czy możecie mi polecić jakąś literaturę, ewentualnie artykuły prasowe lub dać dobre rady dotyczące malowania kadłubów i pokładów żaglowców. Chodzi o to żeby po malowaniu na kolor drewna nabrały one wyglądu naturalnego drewna tzn. cienie, ewentulane ściemnienia itp. W branży szkutniczej jestem nowicjuszem a zabrałem się za model WASY i chciałbym go wykonac jak najlepiej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudypiotrek7 Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Warto by tu kolegę wesprzeć tworząc swoistą "bazę" pomysłów. Na tym zdjęciu masz humbrol H93 (drewno) H25 niebieski oraz H16 złoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 Tu z kolei "fatansia poetica " w przedmiocie malowania plastiku na drewno.Beżowy lub piaskowy podkład , najlepiej z Humbrola i artystyczne mazanie i ścieranie wacikiem olejnej sieny palonej i wariacji jej pochodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid1976 Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Dziękuję Koledze za to że się zainteresował tematem i wspomógł mnie doświadczeniem, w międzyczasie nabyłem Numer Specjalny Modelarstwa Okrętowego w którym czeski modelarz dzieli się doswiadczeniami ze sklejania "Le Soleil Royal" - jest to materiał który wnikliwie przeanalizuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi