Skocz do zawartości

E-100 Czołg ciężki [Dragon 1/72]

MrDyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co mi się wydaje to te koła technicznie nie posiadały bandaży. Pewnie po nie długim czasie jeżdżenia ta guma by się odcisnęła i odlazła sama. Km na wieży ? Niby można, ale chyba i tak lepiej było by go dać jakimś piechociarzom. Oni prędzej obronią czołg poruszający się w ruinach Berlina aniżeli on sam. Chyba, że zakładasz produkcje '46 itd. A dla załogantów może w ogóle jakaś drabinka z tyłu wieży czy innym nie przeszkadzającym miejscu.

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Z tego co mi się wydaje to te koła technicznie nie posiadały bandaży. Pewnie po nie długim czasie jeżdżenia ta guma by się odcisnęła i odlazła sama. Km na wieży ? Niby można, ale chyba i tak lepiej było by go dać jakimś piechociarzom. Oni prędzej obronią czołg poruszający się w ruinach Berlina aniżeli on sam. Chyba, że zakładasz produkcje '46 itd. A dla załogantów może w ogóle jakaś drabinka z tyłu wieży czy innym nie przeszkadzającym miejscu.

Analizując tą maszynę też przyjąłem założenie, że gumę to by szlag trafił bardzo szybko przy takiej wadze czołgu. Wątpliwości mnie naszły, gdy zobaczyłem zdjęcia kilku modeli E-100... z pomalowanymi bandażami

Co do drabinki, to raczej myślałem o uchwytach po bokach wieży, w tylnej części... ułożonych w jednej linii (pionowej), ale twoja koncepcja daje mi teraz do myślenia

Co do km-u na wieży... Z jednej strony wydaje mi się sensowne założenie jakiejś obrotnicy, choć z drugiej strony sam nie wiem....

A miało być łatwo i przyjemnie z pudła

Dwa pytanka !

- w jaki sposób zawinąłeś tą blaszkę na zakończeniu lufy ? Czy użyłeś do tego celu np. wiertła ? Nie mam praktycznie doświadczenia w kształtowaniu fototrawionek itp. dlatego pytam.

- czy wanna kadłuba jest w tym modelu plastikowa, czy metalowa ?

Dziękuję

Dwa pytanka !

- w jaki sposób zawinąłeś tą blaszkę na zakończeniu lufy ? Czy użyłeś do tego celu np. wiertła ? Nie mam praktycznie doświadczenia w kształtowaniu fototrawionek itp. dlatego pytam.

- czy wanna kadłuba jest w tym modelu plastikowa, czy metalowa ?

Dziękuję

Blaszkę zawinąłem na rączce pilnika w tym przypadku

Wanna kadłuba jest plastikowa. Tylko starsze Dragony mają metalową i wtedy na pudełku pisze "Die-Cast Metal Parts Included".

pozdrawiam

krzychu-onisk dzięki za fotki. Na pierwszej podobają mi się dodane detale. Co do malowania - ciągle niezdecydowany jestem, może wreszcie coś mi się wykluje...

A póki co bawimy się w kółko... tzn kółeczkami

P1120080.jpg

doszły też osłony wentylatorów

P1120081.jpg

cdn.

Koła raczej stalowe,co widać na załączonym obrazku

e_100_1.jpg

e100_1.jpg

Natomiast wstawianie kolejnego KM'u , zwłaszcza gdy 2 już były fabrycznie w wieży wydaje się bezsensowne.

Dzięki za fotki. Co prawda widziałem je wcześniej, ale w gorszej jakości.

Km-y w wieży były wstawione po bokach, a cała górna półsfera jest bezbronna. Ale z racji tego, że E-100 nie weszły do użycia, to tak naprawdę nie wiadomo jakby wyewoluował ich ostateczny wygląd. Stąd też otwarte pole do fantazjowania czy choćby czysto teoretycznych dywagacji.

pozdrawiam

• 1 month later...

Oj nieco długa przerwa nastąpiła. Ale jako, że doszedłem do siebie po operacji i zakończyłem niecierpiący zwłoki scratch projekt w skali 1:1, więc powróciłem do dłubania

Na początek małe dodatki do kadłuba: dorobiona osłona peryskopu kierowcy, doklejony reflektor i dodane jarzmo kuliste dla km-u.

P1120288.jpg

Zabrałem się też za wieżę. Dodane zawiasy do tylnych drzwi, uchwyty na wieży, doklejona armata z jarzmem. Poza tym lekka przeróbka płyty górnej wieży pod mały dodatek Całość psiknięta surfacerem.

P1120285.jpg

P1120284.jpg

P1120286.jpg

P1120287.jpg

Tyle na dziś. Ciąg dalszy prac chyba dzisiaj wieczorem...

Zaraz zaraz, coś nie zbyt kojarzę, żeby E-100 miał taką wieżyczkę na wieży.

Mały tuning?

Fajnie że pokazujesz tak wiele zdjęć, skąd wytrzasnąłeś tę wieżyczkę?

Zgadza się - mały tuning. Tak samo jak uchwyty na bokach wieży, których w modelu nie ma.

Wieżyczka zwinięta z modelu E-25, lufa do niej z zestawu luf do niemieckiego Flaka 20mm.

Cieszę się, że się podoba

cdn...

A kto robi E-25 w 1:72?

Jedyny model bardzo kiepskiej jakości - Pegasus. Tzn. 2 modele w pudełku. Takie kostki mydła dla wargamingu. Dlatego wieża przeszła małą obróbkę zanim trafiła do E-100

Jak się uporam z E-100 to przyjdzie czas na Maus i na E-25.

Jak zwykle radości życia codziennego spowolniły prace modelarskie...

Ale powolutku do przodu.

Pierwszy preshading

P1120309.jpg

P1120305.jpg

A potem kolorek bazowy:

P1120317.jpg

P1120313.jpg

P1120319.jpg

W tej chwili cały czas toczę wewnętrzną walkę w kwestii kolorów kamuflażu i powoli rodzi się zarys podstawki.

cdn...

Dobra robota.

Tak podejrzewałem, że wieżyczka jest z tego zestawu. Mógłbyś dać jakieś zdjecia tych ulepków?

Szkoda że zdjęcia do których były linki już nie są wyświetlane.

Dawaj następne fotki z warsztatu Twojego E-100

Edytowane przez Gość

Super ci idzie. Bardzo ładne wyszedł ci pre-shading.
Dobra robota.

A dziękuję za uznanie Preshading robiony pierwszy raz w życiu

Mógłbyś dać jakieś zdjecia tych ulepków?

Chodzi ci o E-25?

Tak, nie miałem okazji poznać tego E-25 w sklepie, ciekaw jestem czy dałoby radę coś z tego wyskrobać?

Jak będę miał chwilę wieczorkiem to ci wrzucę fotki tego nieszczęścia

Ale i tak planuję zrobić sobie E-25

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

mnowogro przepraszam, ale zupełnie uciekł mi ten E-25. Obiecuję, że jutro skubańca dokładnie obfocę.

A tymczasem jakoś się uporałem z niektórymi bolączkami codziennymi i dzięki temu E-100 trafił znowu do lakierni

Jutro może uda się nałożyć kolejny kolor kamuflażu.

Efekty poniżej

P1120340.jpg

P1120341.jpg

P1120343.jpg

P1120344.jpg

cdn...

Witam nocnego modelarza

Z tymi fotkami E-25 nie ma takiego pośpiechu.

Odważny kamuflaż Widać też preshading, fajnie to wygląda.

Może nie nocnego ale wieczornego Dolicz różnicę czasu i wtedy się wszystko będzie zgadzało

Dzisiaj w ciągu dnia pstryknę E-25 jak obiecałem.

Cieszę się , że mój E-100 maluszek się podoba