Skocz do zawartości

Katiusza, kasieńka, organy Stalina czy jak kto woli... 1/35

Ł.Sosnowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

T-72 czeka na podstawkę i poprawki, a bruckenleger mnie przerasta (szkoda mi takiego fajnego modelu zmarnować kiepskim malowaniem...)

Zaczynam więc model BM-13 firmy Alan, wzbogacony zestawem blaszek Eduarda, i w razie potrzeby własną twórczością. Pierwsze fotki z postępu wrzucę jutro około południa.

PS. Jeśli ktoś ma jakieś materiały na temat Katiuszy, proszę o wrzucenie do wątku lub podesłanie linku na PW.

Pozdrawiam, Łukasz

Witam.

Popracowałem dziś trochę przy ramie. Przez 3,5 godziny udało mi się zrobić zaledwie tyle:

be0643161b1cad35.jpg

4b45f6c0d7431a4c.jpg

3263e8fe3ed81550.jpg

128ab771f961664f.jpg

I przymiarka. Jak widać kiepsko to wygląda...

de23b8e84a8730e9.jpg

Ten model to porażkaprzez duże "P". Wszędzie są nadlewki, jamki skurczowe, ubytki, przesunięcia formy itd. Do tego niezwykle kruchy plasttik, dzięki któremu odało mi się połamać ramę Obrazu nędzy dopełnia zupełnie nieczytelna instrukcja :(

Cześć Łukasz,

Też przymierzałem się do tego modelu, wyciąłem nawet parę części. No i tymczasowo się poddałem z powodu jakości wyprasek, potwierdzam wszystkie wskazane przez Ciebie minusy. Ale narobiłeś mi na niego ochoty i na początku września się za niego zabiorę i spróbuję pokazać warsztat. Tym goręcej Ci kibicuję.

Możesz podać numer katalogowy tej blaszki?

Pozdrawiam,

Krzysiek

Witam.

Przepraszam że dopiero teraz wrzucam fotki, ale net mi nawala

Krzysiek, czekam z niecierpliwością na Twój warsztat. Numer katalogowy tej blaszki to 35 206. Kupiłem w promocji w Martoli. Podłubałem nieco przy Kasieńce. Silnik sklejał się o dziwo bez problemu. Ma nawet ładne detale, zważywszy na jakość reszty. Zacząłem też kabinę. Spasowanie na sucho wygląda całkiem nieźle. Zrobiłem też "poszycie" siedzenia, wg. pomysłu podpatrzonego niedawno na Forum. Muszę jeszcze tylko dół przyciąć. Koniec gadania, teraz fotki

0af764e9370a66ee.jpg

c8dec261b7db294b.jpg

df23b229ea5eb26b.jpg

b5d1857aa8af3fef.jpg

I przymiareczka:

87f8d2d3594ed245.jpg

I na koniec model który od jakiegoś miesiąca mam na warsztacie w ramach odstresowania. Model oczywiście MiniArtu, skleja się jak klocki Lego. Do tego blaszki Edzia, coby zbyt plastikowo nie było . Gorąco polecam oba produkty.

6eabe1668ae13ae0.jpg

08798fd44459bc78.jpg

82bf12da2a883fec.jpg

Pzdr.

• 7 months later...

Witam po dłuuuugiej przerwie. Skończyłem Urala, więc pora wziąć się za inne rozgrzebane projekty. Mały postęp przy Kaśce. Kabina i koła sklejone (ale do ramy zamontowane na sucho).

P3160008.jpg

P3160007.jpg

Pozdrawiam.

Dziwnie znajomo to wygląda W sumie nic dziwnego, skoro to ta sama wyrzutnia na innym podwoziu.

Ciekaw jestem jak wyjdzie Ci całość, powodzenia w budowie!

Powiem Ci tak: ja czasowo wyszedłem chyba na zero z odlewaniem, a może zeszło mi na to nawet więcej czasu niż gdybym szlifował. Ale nie lubię szlifowania, więc wolałem odlewać.

Odlewanie po jednej rakiecie ma jedną zaletę - wszystkie będą takie same. Może mieć jednak też wadę - będzie długotrwałe, tym bardziej, że nie wszystkie odlewy się udają (przynajmniej mi się nie udawały- mniej więcej połowa miała wady).

W zestawie Alana rakiety też są składane z połówek? Bo mam wrażenie, że cała wyrzutnia to przeszczep z modelu Italeri. ICM rozwiązał to lepiej - tam rakiety są odlane w całości, dokleja się tylko stateczniki.

Rakiety w Alanie są składane z dwóch połówek, do których dokleja się jeden statecznik. Chyba jednak zostanę przy klejeniu tych rakiet, nie umiem za bardzo odlewać, poza tym to dość kosztowne. Będę najwyżej robil po jednej rakiecie dziennie