Ł.Sosnowski Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam. T-72 czeka na podstawkę i poprawki, a bruckenleger mnie przerasta (szkoda mi takiego fajnego modelu zmarnować kiepskim malowaniem...) Zaczynam więc model BM-13 firmy Alan, wzbogacony zestawem blaszek Eduarda, i w razie potrzeby własną twórczością. Pierwsze fotki z postępu wrzucę jutro około południa. PS. Jeśli ktoś ma jakieś materiały na temat Katiuszy, proszę o wrzucenie do wątku lub podesłanie linku na PW. Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Witam. Popracowałem dziś trochę przy ramie. Przez 3,5 godziny udało mi się zrobić zaledwie tyle: I przymiarka. Jak widać kiepsko to wygląda... Ten model to porażkaprzez duże "P". Wszędzie są nadlewki, jamki skurczowe, ubytki, przesunięcia formy itd. Do tego niezwykle kruchy plasttik, dzięki któremu odało mi się połamać ramę Obrazu nędzy dopełnia zupełnie nieczytelna instrukcja :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Hmm... teraz nie wygląda źle ;) Ale domyślam się jak wyglądało to przed sklejeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Cześć Łukasz, Też przymierzałem się do tego modelu, wyciąłem nawet parę części. No i tymczasowo się poddałem z powodu jakości wyprasek, potwierdzam wszystkie wskazane przez Ciebie minusy. Ale narobiłeś mi na niego ochoty i na początku września się za niego zabiorę i spróbuję pokazać warsztat. Tym goręcej Ci kibicuję. Możesz podać numer katalogowy tej blaszki? Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 15 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2009 Witam. Przepraszam że dopiero teraz wrzucam fotki, ale net mi nawala Krzysiek, czekam z niecierpliwością na Twój warsztat. Numer katalogowy tej blaszki to 35 206. Kupiłem w promocji w Martoli. Podłubałem nieco przy Kasieńce. Silnik sklejał się o dziwo bez problemu. Ma nawet ładne detale, zważywszy na jakość reszty. Zacząłem też kabinę. Spasowanie na sucho wygląda całkiem nieźle. Zrobiłem też "poszycie" siedzenia, wg. pomysłu podpatrzonego niedawno na Forum. Muszę jeszcze tylko dół przyciąć. Koniec gadania, teraz fotki I przymiareczka: I na koniec model który od jakiegoś miesiąca mam na warsztacie w ramach odstresowania. Model oczywiście MiniArtu, skleja się jak klocki Lego. Do tego blaszki Edzia, coby zbyt plastikowo nie było . Gorąco polecam oba produkty. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 16 Marca 2010 Autor Share Napisano 16 Marca 2010 Witam po dłuuuugiej przerwie. Skończyłem Urala, więc pora wziąć się za inne rozgrzebane projekty. Mały postęp przy Kaśce. Kabina i koła sklejone (ale do ramy zamontowane na sucho). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 17 Marca 2010 Autor Share Napisano 17 Marca 2010 Efekt dzisiejszego posiedzenia Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 Dziwnie znajomo to wygląda W sumie nic dziwnego, skoro to ta sama wyrzutnia na innym podwoziu. Ciekaw jestem jak wyjdzie Ci całość, powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 Dzięki Dotarłem do sklejania rakiet. Zastanawiam się czy nie zrobić jednej i wg niej odlać resztę w żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Powiem Ci tak: ja czasowo wyszedłem chyba na zero z odlewaniem, a może zeszło mi na to nawet więcej czasu niż gdybym szlifował. Ale nie lubię szlifowania, więc wolałem odlewać. Odlewanie po jednej rakiecie ma jedną zaletę - wszystkie będą takie same. Może mieć jednak też wadę - będzie długotrwałe, tym bardziej, że nie wszystkie odlewy się udają (przynajmniej mi się nie udawały- mniej więcej połowa miała wady). W zestawie Alana rakiety też są składane z połówek? Bo mam wrażenie, że cała wyrzutnia to przeszczep z modelu Italeri. ICM rozwiązał to lepiej - tam rakiety są odlane w całości, dokleja się tylko stateczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Rakiety w Alanie są składane z dwóch połówek, do których dokleja się jeden statecznik. Chyba jednak zostanę przy klejeniu tych rakiet, nie umiem za bardzo odlewać, poza tym to dość kosztowne. Będę najwyżej robil po jednej rakiecie dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi