mct Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam serdecznie! Jestem nowy na forum, także na początek coś o mnie. Kleiłem modele przed paroma laty w podstawówce i średniej, ale bez szaleństw. Raczej dla własnej satysfakcji, zarówno plastik jak i karton czy drewno. W sumie przez chyba 10 lat zabawy w modelarstwo zrobiłem jakieś 50-60 modeli, ciężko zliczyć bo niektóre zostały zniszczone. Minęło sporo lat i jakoś zatęskniłem do modeli. Postanowiłem z powodów czasowych skupić się na okrętach w skali 1/700 i tym co zawsze mnie fascynowało a mianowicie Kriegsmarine i Royal Navy. Na pierwszy ogień poszedł Scharnhorst. Zacząłem już sklejanie niektórych elementów, które wg mnie nie będzie problemu pomalować (nadbudówki, działa) i pojawił się problem. Chodzi mi o dość efektowne malowanie okrętu z 1943 roku. Schemat znalazłem na stronie www.scharnhorst-class.dk Przedstawia się on następująco: Okręt jak widać malowany jest 3 odcieniami szarości i chyba białym. I tutaj jest problem, czy możecie mi pomóc rozszyfrować jakie to odcienie. Zwłaszcza interesuje mnie malowanie wieży B. I kolejna sprawa malowanie łodzi ratunkowych. Na załączonych rysunkach wygląda, że również noszą kamuflaż. Jednak spotkałem się też z malowaniem szaro-czerwonym jak na rysunku: Proszę szanownych forowiczów o pomoc w odpowiednim doborze barw. I jeszcze jedna sprawa, malowanie drobnicy na pokładzie. Sam pokład ma kolor, nazwijmy to "deskowy" ale w jakich barwach były wszelkie skrzynie i inne pierdoły? W kolorze kamuflażu jaki w tym miejscu występował czy też jednolicie szare na całości? Pozdrawiam! Minęło kilka dni i się poddałem. Minęło sporo lat od kiedy ostatni raz coś kleiłem i nic nie wychodzi jak chciałem. Dlatego dla ułatwienia zostanę przy całkowicie szarym malowaniu. Poza tym miałem problemy z malowanie pokładu, nadbudówek, ręce się trzęsą i nic nie wychodzi jakbym chciał. Ponieważ kleje po nocach, jak dziecko uśnie, zdjęcia postaram się zrobić w weekend przy naturalnym świetle. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi