mct Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Witam serdecznie! Jestem nowy na forum, tak偶e na pocz膮tek co艣 o mnie. Klei艂em modele przed paroma laty w podstaw贸wce i 艣redniej, ale bez szale艅stw. Raczej dla w艂asnej satysfakcji, zar贸wno plastik jak i karton czy drewno. W sumie przez chyba 10 lat zabawy w modelarstwo zrobi艂em jakie艣 50-60 modeli, ci臋偶ko zliczy膰 bo niekt贸re zosta艂y zniszczone. Min臋艂o sporo lat i jako艣 zat臋skni艂em do modeli. Postanowi艂em z powod贸w czasowych skupi膰 si臋 na okr臋tach w skali 1/700 i tym co zawsze mnie fascynowa艂o a mianowicie Kriegsmarine i Royal Navy. Na pierwszy ogie艅 poszed艂 Scharnhorst. Zacz膮艂em ju偶 sklejanie niekt贸rych element贸w, kt贸re wg mnie nie b臋dzie problemu pomalowa膰 (nadbud贸wki, dzia艂a) i pojawi艂 si臋 problem. Chodzi mi o do艣膰 efektowne malowanie okr臋tu z 1943 roku. Schemat znalaz艂em na stronie www.scharnhorst-class.dk Przedstawia si臋 on nast臋puj膮co: Okr臋t jak wida膰 malowany jest 3 odcieniami szaro艣ci i chyba bia艂ym. I tutaj jest problem, czy mo偶ecie mi pom贸c rozszyfrowa膰 jakie to odcienie. Zw艂aszcza interesuje mnie malowanie wie偶y B. I kolejna sprawa malowanie 艂odzi ratunkowych. Na za艂膮czonych rysunkach wygl膮da, 偶e r贸wnie偶 nosz膮 kamufla偶. Jednak spotka艂em si臋 te偶 z malowaniem szaro-czerwonym jak na rysunku: Prosz臋 szanownych forowicz贸w o pomoc w odpowiednim doborze barw. 聽 I jeszcze jedna sprawa, malowanie drobnicy na pok艂adzie. Sam pok艂ad ma kolor, nazwijmy to "deskowy" ale w jakich barwach by艂y wszelkie skrzynie i inne pierdo艂y? W kolorze kamufla偶u jaki w tym miejscu wyst臋powa艂 czy te偶 jednolicie szare na ca艂o艣ci? Pozdrawiam! 聽 Min臋艂o kilka dni i si臋 podda艂em. Min臋艂o sporo lat od kiedy ostatni raz co艣 klei艂em i nic nie wychodzi jak chcia艂em. Dlatego dla u艂atwienia zostan臋 przy ca艂kowicie szarym malowaniu. Poza tym mia艂em problemy z malowanie pok艂adu, nadbud贸wek, r臋ce si臋 trz臋s膮 i nic nie wychodzi jakbym chcia艂. Poniewa偶 kleje po nocach, jak dziecko u艣nie, zdj臋cia postaram si臋 zrobi膰 w weekend przy naturalnym 艣wietle. Pozdrawiam! Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.