Jump to content

Jagdpanzer IV Dragon 1:72

grzesioj
 Share

Recommended Posts

Zachęcony ciepłym przyjęciem "kredkowych" modeli, przedstawiam jeszcze jeden, na razie ostatni wykonany tą techniką. Ponieważ zarówno on, jak i przedstawione wcześniej E-100 Dragona i StuG III Revell'a wyszły praktycznie w tym samym okresie twórczości, powieliłem w nim błędy poprzedników, tyczące naniesienia śladów eksploatacji - jestem tego już w pełni świadom . Model może nie wnosi nic nowego w moim warsztacie, postanowiłem jednakże pokazać i jego, jako kolejny przykład użycia "fascynującej" techniki suchych pasteli, do której model, ze względu na płaskość dużych powierzchni, nadawał się znakomicie.

Model Dragona - marka mówi sama za siebie, choć wyczytałem gdzieś, że popełniono tu straszliwy błąd, jesli chodzi o zgodność, czy raczej niezgodność wymiarową. Model jest ponoć o 1mm za wysoki, co w tej podziałce jest bardzo dużą niedokładnością. Ale, jako, że zgodnie z tym, co napisałem wcześniej, takie niuanse mnie nie interesują , przeszedłem nad tym do porządku dziennego. Model wyposażony jest w gąsienice z tworzywa DS. Jak na gumiaki dość dobre, nie wiem jednakże, dlaczego po pomalowaniu i wyschnięciu skurczyły się i pokrzywiły jak źle uprana bluzka. A przy naciąganiu jedna po prostu rozpadła się na kawałki . No i musiałem sztukować, choć na szczęście na zdjęciach tego nie widać. Model zawierał małą blaszkę z elementami fototrawionymi, z których większości nie wykorzystałem, dochodząc do wniosku, że po pierwsze - niczego specjalnego nie wniosą do wyglądu bryły modelu, po drugie - będą jedynie zawadzały w zabawie dziewięcioletniemu feldmarszałkowi.

Model tradycyjnie u mnie malowany pędzlem lakierami Humbrol z pastelowym wspomaganiem. Model wykonany prosto z pudełka. Gdyby nie te gąsienice byłby nawet niczego sobie.

jagdpanzerivdragon72380.jpg

Ekrany przeciwkumulacyjne są tu szkaradnie grube, ale celowo nie próbowałem zrobić ich cieńszych, choćby z blaszki z puszki po piwie , bo model służy do zabawy dziewięcioletniemu feldmarszałkowi.

jagdpanzerivdragon72381.jpg

Myślę, że nie popełniłem tutaj większych gaf modelarskich, niż w przedstawionych poprzednio modelach .

pozdrawiam