grzesioj Napisano 28 Sierpnia 2009 Share Napisano 28 Sierpnia 2009 Zachęcony ciepłym przyjęciem "kredkowych" modeli, przedstawiam jeszcze jeden, na razie ostatni wykonany tą techniką. Ponieważ zarówno on, jak i przedstawione wcześniej E-100 Dragona i StuG III Revell'a wyszły praktycznie w tym samym okresie twórczości, powieliłem w nim błędy poprzedników, tyczące naniesienia śladów eksploatacji - jestem tego już w pełni świadom . Model może nie wnosi nic nowego w moim warsztacie, postanowiłem jednakże pokazać i jego, jako kolejny przykład użycia "fascynującej" techniki suchych pasteli, do której model, ze względu na płaskość dużych powierzchni, nadawał się znakomicie. Model Dragona - marka mówi sama za siebie, choć wyczytałem gdzieś, że popełniono tu straszliwy błąd, jesli chodzi o zgodność, czy raczej niezgodność wymiarową. Model jest ponoć o 1mm za wysoki, co w tej podziałce jest bardzo dużą niedokładnością. Ale, jako, że zgodnie z tym, co napisałem wcześniej, takie niuanse mnie nie interesują , przeszedłem nad tym do porządku dziennego. Model wyposażony jest w gąsienice z tworzywa DS. Jak na gumiaki dość dobre, nie wiem jednakże, dlaczego po pomalowaniu i wyschnięciu skurczyły się i pokrzywiły jak źle uprana bluzka. A przy naciąganiu jedna po prostu rozpadła się na kawałki . No i musiałem sztukować, choć na szczęście na zdjęciach tego nie widać. Model zawierał małą blaszkę z elementami fototrawionymi, z których większości nie wykorzystałem, dochodząc do wniosku, że po pierwsze - niczego specjalnego nie wniosą do wyglądu bryły modelu, po drugie - będą jedynie zawadzały w zabawie dziewięcioletniemu feldmarszałkowi. Model tradycyjnie u mnie malowany pędzlem lakierami Humbrol z pastelowym wspomaganiem. Model wykonany prosto z pudełka. Gdyby nie te gąsienice byłby nawet niczego sobie. Ekrany przeciwkumulacyjne są tu szkaradnie grube, ale celowo nie próbowałem zrobić ich cieńszych, choćby z blaszki z puszki po piwie , bo model służy do zabawy dziewięcioletniemu feldmarszałkowi. Myślę, że nie popełniłem tutaj większych gaf modelarskich, niż w przedstawionych poprzednio modelach . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 28 Sierpnia 2009 Share Napisano 28 Sierpnia 2009 Kolorystyka dobrze dobrana. Ładne obicia. Model realistycznie wygląda a jeszze jak na skalę 1/72 to git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 28 Sierpnia 2009 Share Napisano 28 Sierpnia 2009 Gasnica nie byla czerwonego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 28 Sierpnia 2009 Share Napisano 28 Sierpnia 2009 Gasnica nie byla czerwonego koloru. ...i brakuje 1 anteny,ale o tym pisałem na innym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi