Skocz do zawartości

Tiger I mid 1/35 Academy

MichalSz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Oto mój następny projekt. Zestaw Academy Tiger 1 mid. Ogólnie rzecz biorąc model bardzo średni jeżeli chodzi o wykonanie oraz szczegóły detali. Przerabiam go ile tylko się da (chęci). Do zestawu dokupiłem blachy Eduard, (wnętrze ) Aber blachy na zewnątrz pojazdu ( niestety blaszki do wersji wczesnej ale coś wykombinuje), błotniki Aber’a metalowa lufa + pociski Rbmodel oraz metalowa linka Eureka. W planach mam dokupić metalowe gąsienice Friulmodel i może zimmerit żywiczny ale jeszcze nie wiem, może sam zrobię.

Czekam na Wasze komentarze, uwagi oraz rady.

DSCN5246.jpg

DSCN5236.jpg

DSCN5238.jpg

DSCN5240.jpg

DSCN5242.jpg

DSCN5243.jpg

DSCN5248.jpg

DSCN5268.jpg

DSCN5269.jpg

DSCN5320.jpg

http://i630.photobucket.com/albums/uu30/michaluw/Tiger1/DSCN5322.jpg[/img]

DSCN5321.jpg

Narazie prace staneły na tym etapie.

Pozdrawiam

Generalnie sporego trudu się podjołeś ale jak powiadają do odważnych świat należy Z pewnością znajdą się chętni do pomocy kwestia czasu. Fajnie że model tak dostatecznie zwaloryzujesz to z pewnością pozwoli na poprawienie pewnych baboli tego zestawu. Z miłą chęcią będę tu zaglądał i jeżeli będę w stanie to pomogę merytorycznie. Rozumiem że pojazd będzie z środkowej serii produkcyjnej ? Cz ewentualnie będziesz bazował na jakimś konkretnym zdjęciu ?

Dobrze Ci się go skleja? Dobrze jest odwzorowany? Mógłby mi ktoś napisać od kiedy do kiedy była produkowana wersja Mid i czy wszystkie sztuki miałe zimmerit?

Cz ewentualnie będziesz bazował na jakimś konkretnym zdjęciu ?

Właśnie w jakie kamo go robisz?? W książce mam dwa zdjęcia zimowego mida z 1945 roku. Jakbyś był zainteresowany do daj znać

Dobrze jest odwzorowany?

Słabo.

Mógłby mi ktoś napisać od kiedy do kiedy była produkowana wersja Mid i czy wszystkie sztuki miałe zimmerit?

Od połowy 43' do początków 44' i wszystkie miały raczej zimmerit.

Pzdr

Witam Ritter

Model będzie z środkowej wersji produkcyjnej, odnośnie malowania to cały czas się waham. Daj sobie jeszcze trochę czasu.

PS Chciałem go przerobić na wczesną wersję ale nie udało mi się namierzyć włazu dowódcy do podmiany, jeżeli ktoś z kolegów miałby takowy to z chęcią odkupie.

PS Chciałem go przerobić na wczesną wersję ale nie udało mi się namierzyć włazu dowódcy do podmiany, jeżeli ktoś z kolegów miałby takowy to z chęcią odkupie.

Właz nie wystarczy przecież, musisz wymienić całą wieżyczkę dowódcy.

Co to za druty wystające z wanny nad wahaczami ?

Aha a te druty to ograniczniki wahaczy (wahacze są ruchome)

A po co ? Teraz wcale nie będzie ruchome jeżeli chodzi o skok w górę.

Trzeba było to zrobić tak jak pokazałem jakiś czas temu.

I jeszcze jedno, to coś białego między górną płytą a tylną ścianą to spaw ?

Pzdr

Model academy ma niestety sporo uproszczeń, ale ma też jedną poważną wadę - wieżę przesuniętą ciut do tyłu.

W modelu bez wnętrza yłoby to niezauważalne, ale przy pełnym wnętrzu powoduje to spore zamieszanie. Kosz wieży się nie mieścił projektantom modelu, więc skrócili tylne-boczne zasobniki amunicji.

Masz pociski, to zobacz że nie ma bata by takiego wepchnąć do tego zasobnika we wnętrzu kadłuba.

Poza tym oba wewnętrzne zasobniki powinny się prawie stykać tymi węższymi dzióbkami na wysokości środka zasobników w sponsonach.

Dla większej jasności masz zdjęcie mojego modelu. Zasobniki nie są przyklejone, tak je tylko położyłem aby było widać o co chodzi. Tyle że potem trzeba wieżę lekko przesunąć.

tigr.jpg[/img]

Poza tym felerem, Twój model prezentuje się całkiem OK.

Znasz tę stronę: http://tiger1.info/ ?

Pozdrawiam

Sebastian Strugacki

BA-ok.jpgm5.jpgboxik_mkV.gifboxik2.gif

lidl.jpg

Witam

Przeanalizowałem temat zasobników i Stug masz racje zasobniki te bliżej silnika są sporo za krótkie. W oryginale długość całkowita to 952 mm czyli w skali około 27 mm te krótsze są za krótkie, a te dłuższe zaś za długie. Zauważ że blaszki edka są krótsze od zasobników, ja je skróciłem a te krótsze robie odnowa z blaszki.

DSCN5329.jpg

DSCN5330.jpg

Oceńcie je sami

pozdrawiam

Ładnie Ci idą te zasobniki.

Blaszka eduarda ma ten feler, ze nie koryguje żadnych błędów zastawu. Dlatego najlepiej robić wszytko samemu wg strony Byrdena. Są wymiary więc, tylko przeskalowywać i robić od podstaw.

Mój tygrys został porzucony na takim etapie jak widać. Zmęczyło mnie poprawianie wszystkiego. Ale wrócę do niego, z tym że wezmę część bebechów z academiowego i wsadzę do dragona. Ale do takiego przedsięwzięcia trzeba mieć ogromną motywację

Ja bym u Ciebie jednak dodał te wzmocnienia na dnie kadłuba. Po wyjęciu wieży, mimo zamocowania podłóg to cześć z nich i tak widać. A na nich leżały zasobniki denne i akumulatory... Bez nich model jest taki łysy.

Witam

Chyba będę musiał zrobić te wzmocnienia, powiem Ci że mnie też ten model już zmęczył.

Gdybym wcześniej miał go w rękach i przejrzał dokumentacje to chyba bym go nie kupił.

PS blaszki Edka to jedyne 45% sukcesu reszta to własne praca, tak uważam. Oczywiście wychodząc z założenia, że model ma być jak najbliższy oryginałowi, a nie być jedynie zabawką.

PS 2 zamówiłem sobie właśnie takie cudo

http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1539891

1540_rn.jpg

także na dniach pewnie mój tygrysek też pójdzie w odstawkę.

Pozdrawiam

także na dniach pewnie mój tygrysek też pójdzie w odstawkę.

NIEEEE!!!! Skończ jeden zacznij drugi. To jest nie warte tygrysa (ale też dobre ) A tygrys niech nie idzie w odstawkę tylko na podstawkę ten wątek warsztatowy jest jednym z najciekawszych tematów na forum w pancerce (inne tez ciekawe żeby nikogo nie urazić). Dokończ go i zrób to dobrze, a później weź się za to cacko.

• 1 month later...

Hejo...Mam ten sam model kolego i te same bóle...Co do zasobnikoów z pociskami to academy dala plame na całej linii...:(( Masa z tym pracy...Ja jak na razie jestem na etapie zbierania dokumentacji i mam w związku z tym pytanie do kolegów - czy kierownica wygląda w starszych wersjach tak jak u Ciebie - 2 ramiona czy jednak powinna mieć cztery? Patrzac na przekroje wczesnej wersji i na foto z neta (na których ciężko polegać) powinna mieć 4 i być prawie pełna...Sorki,że sie czepiam detali,ale...hihi