truckertom Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 Potwierdzam, wysokość dachu jest jaknajbardziej realna i prawdziwa swego czasu sporo zdrowia straciłem przy skakance z takim dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2009 EDIT: Poszpachlowałem i wyszlifowałem powierzchnie dachu tak że jest gładziutki i równiutki no i jeszcze zaokrągliłem brzegi. Fotki: A to że święta już za pasem to życzę wszystkim zdrowych radosnych świąt Bożego Narodzenie i żeby gwiazdor nie dał ruzgi tylko wymarzony modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morusek11 Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Wykonałeś kawal dobrej roboty i za to należy Ci się duży TYMBARK(ewentualnie ) Oby prace nad babcią szły w takim tempie i bez przeszkód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badur Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 I elegancko, czekam na reszte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 No to teraz podkładzik i zobaczymy co z tego wyjdzie Zdrowych i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 Witam po świętach Grzebałem troszkę przy modelu i stwierdziłem, że narazie odłożę kabinę na bok a zajmę się do końca zawieszeniem tak więc zabrałem się za zrobienie drugiego mostu napędowego, nie jest jeszcze skończony a przede mną najtrudniejsze do wykonania elementy ale powinienem sobie z nimi poradzić. Tak więc zmierzyłem oryginał i narysowałem sobie z kartony szablon, który potem odrysowałem kilkakrotnie na polistyrenie Nie wycinałem zaokrągleń bo wiedziałem że może mi to nie wyjść najlepiej a poza tym elementy nie byłby zapewne idealnie równe więc postanowiłem, że wyszlifuje zaokrąglenia Wyszło coś takiego Następnie zabrałem się za umieszczenie półosi. Zaznaczyłem sobie środek i nawierciłem najpierw wiertłem 1mm później 2mm a na końcu 4 mm, po co ?? żeby duże wiertło miało prowadzenie żeby wywiercić prosto 1mm 2mm i już z półosiami I małe porównanie z oryginałem Italieri Ośki wyszły mi równo Narazie to tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Świetna robota. Nie wiem co bardziej mi się podoba - dach czy most, trzymaj tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Z tyłu most powinien mieć wybrzuszenie tak jak ma oryginalny most pokazane na 4 zdjęciu od dołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper0405 Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Witam panie Łukaszu Jak zwykle profesjonalne podejście do sprawy. Wygląda to coraz ładniej. A będziesz okablowywał rame? trzymaj tak dalej i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2009 Z tyłu most powinien mieć wybrzuszenie tak jak ma oryginalny most pokazane na 4 zdjęciu od dołu Wszystko będzie zrobione ;) Witam pana Kacpra Tak będę starał się okablować ramę, jestem już w połowie okablowania silnika ze skrzynią biegów Będę też nanosił ślady eksplantacji ale boję się jak to wyjdzie ... Będę próbował, pożyjemy zobaczymy ;) Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 21 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2010 Witam po kolejnej długiej przerwie. Miałem chwilkę wolnego czasu więc wziąłem się i zrobiłem przewody na silniku. Jak myślicie jak mi to wyszło ?? Robiłem to z pamięci i nie jestem pewny czy wszystko jest ok. Pozdrawiam Łukasz_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Kable mogą być, ale co to jest za rdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 21 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2010 Ze rdzą to eksperymentowałem, ale myślałem że lepiej chyba będzie jak umieszczam rudy kolor i suchym twardym pędzlem jakoś naniosę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@rcin Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Mało prawdopodobne aby kolektory DOLOTOWE tak skorodowały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Mi się kable podobają Ale mam zastrzeżenia co do małych elementów osprzętu silnika,widać że trochę nie oszlifowane Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Mało prawdopodobne aby kolektory DOLOTOWE tak skorodowały... Rozpowszechniasz bzdury, nie są to żadne kolektory dolotowe... Ale mam zastrzeżenia co do małych elementów osprzętu silnika,widać że trochę nie oszlifowane W pełni się z kolegą zgadzam. Fajnie śledzi się Twoją relację! Lubię jak w temacie coś się dzieje a nie lepienie prosto z pudła. Widzę, że sklejasz model zgodnie z instrukcją. Niestety w instrukcji montażu jest błąd, głowice są zamienione stronami. To, co pomalowałeś na „rdzawy” kolor to są rury od układu chłodzenia silnika, płynie nimi płyn chłodniczy i zazwyczaj nie rdzewieją, ich kolor powinien być taki jak reszta bloku silnika. Końcówki, które masz teraz skierowane w stronę skrzyni biegów powinny być skierowane w kierunku obudowy rozrządu. Na potwierdzenie zdjęcie: Świetna robota, świetne podejście do tematu, tak 3maj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 21 Stycznia 2010 Share Napisano 21 Stycznia 2010 Seba z to zdjęcie.Szukałem coś podobnego ale nie mogłem znaleźć... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@rcin Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 M@rcin napisał:Mało prawdopodobne aby kolektory DOLOTOWE tak skorodowały... Rozpowszechniasz bzdury, nie są to żadne kolektory dolotowe... Fakt... Sorry.. Pomyłka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 Dziękuję seba za wyjaśnienie, pomaluje te rury w kolorze bloku ale muszę przemyśleć jak to zrobić żeby były skierowane w poprawną stronę bo potem zostanie miejsce na te rury przy turbinie, postaram się zrobić to jak najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Wystarczy ze zamienisz glowice stronami i obrocisz tak aby koncowka rury byla od strony przodu silnika. To wszystko, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 No to będzie troszkę zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 No to będzie troszkę zabawy Niestety też się w to kopałem Ale jak zawsze... Damy rade Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulu Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 no nie wiem. ja mam dostawczaka i w tym miejscu akurat mam rdze.a co do elementow pozostalych to tak jak juz pisano: polecam papierem wodnym pozbyc sie tych paskudnych lin, ktore pozostawia wytlaczarka.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 A ja nie mam takiego elementu w dieslu. moze zalezy to od konstrukcji silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 no nie wiem. ja mam dostawczaka i w tym miejscu akurat mam rdze.a co do elementow pozostalych to tak jak juz pisano: polecam papierem wodnym pozbyc sie tych paskudnych lin, ktore pozostawia wytlaczarka.pozdro Dostawczak to nie scania ciężarówka, mechanika pojazdów ciężarowych to jest całkiem inna bajka. Silnik 10 litrowy, a dostawczaka 2-5 litrowy ... różnicę widać na pierwszy rzut oka. Cały układ dolotowy jest inny, w zależności rodzaju silniku, czy ma AGR czy też go nie ma. Co do rdzy to to faktycznie w/w elementy nie są kolektorem dolotowym. Kolektor dolotowy idzie z turbiny, a wylotowy do turbiny. Czy może zardzewieć, może ale moim zdaniem cały silnik musiał by tak wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi