RH Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Aby trochę "odwojskowić " galerię postanowilem wstawić cos przeciwnego do Spitów ,Foczek itp. A mianowicie model samolotu wyścigowego z złotych lat trzydziestych kiedy byly bardzo modne wyścigi lotnicze.Jedną z taki konstrukcji ,ktore wiele razy wygrywaly te zmagania był francuski samolot Caudron Racer.Samolot w jednej z wersji posiadal stale podwozie (zresztą tez w modelu można bylo takowe zrobic ) Natomiast ja postanowilem wykonać go z podwoziem chowanym.Dzieki czemu predkość jego byla większa(stale podwozie stawialo opór.)Model jest w malowaniu z wyscigow ktore odbyly sie Los Angeles w 1936 r Samolot zdobyl 1 miejsce Predkość jego wynosila 264,261mph.Pilotowal go Michel Detroyat. Pisząc na początku że to model calkowicie cywilny ,mija się trochę z prawdą gdyż konstruktorzy podbudowani jego osiagami na bazie tego płatowca wykonali samolot myśliwski z podwieszonymi w gondolach 4 karabinami pod oznaczeniem Caudron C714,niestety osiagi cywilnej wersji nie mialy sie do wojskowgo samolotu i raczej byl on nie zbyt udany .Pomimo tego byl uzywany w kampani francuskiej 1940 roku a pilotowali go między innymi polscy piloci .I mimo bardzo s;labych osiągow tez dali sie we znaki "Frycą " Sam model jest produkcji Willams Bros INC. skala 1:32 Jeżeli by komus przyszlo zapytać dlaczego on się tak blyszczy to odpowiadam: Jest to samolot wyścigowy i czym bardziej wypolerowany tym mniejsze opory.Tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Fajny jest, niezły błysk. Podoba mi się bardzo. Tylko nie poleciałeś z rozpędu opon za bardzo lakierem? A tak poza tym bardzo ładnie wyszedł i duuży plus za rzadką tematykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 12 Września 2009 Autor Share Napisano 12 Września 2009 Fajny jest, niezły błysk. Podoba mi się bardzo. Tylko nie poleciałeś z rozpędu opon za bardzo lakierem? A tak poza tym bardzo ładnie wyszedł i duuży plus za rzadką tematykę. Prawda zapomnialem pociągnąc matem Ale już to naprawiłem i teraz jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 No normalnie kolejny fajowy model. Może trochę taki za niebieski i monotonny. Ale na tle RHchoinki prezentuje się dobrze. Wiem, że modele braci Willams do super wy detalowanych nie należą. No bo modele w skali 1/32 to jednak praktycznie zawsze mają otwartą kabinkę, często wybebeszony na wierzch silnik a w twoim jakoś tak wszystko pozamykane. Nie wspominając już o tym, że chyba coś w nim się nie kręci. Ale ogólnie model czysto sklejony, pomalowany i wyglancowany na błysk. Choinka rośnie zdrowo, a tynk ze ścian nie odpada. Gratuluje kolejnego fajowego, ciekawego i co tu dużo mówić egzotycznego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 Jeżeli by komus przyszlo zapytać dlaczego on się tak blyszczy A ja już chciałem się pytać, czemu on tak mało się błyszczy, jak na wyścigówkę Znowu tworzysz taki temat, żeby nie można było znaleźć co to za smolot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 13 Września 2009 Autor Share Napisano 13 Września 2009 Jeżeli by komus przyszlo zapytać dlaczego on się tak blyszczy A ja już chciałem się pytać, czemu on tak mało się błyszczy, jak na wyścigówkę Znowu tworzysz taki temat, żeby nie można było znaleźć co to za smolot? W takim przypadku warto poszperać po stronkach internetowych .Jest tam wiele materialow na temat tego modelu.Nawet filmik z lotu po remoncie tego platowca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Cacko Ciekaw jestem jak uzyskałeś taki idealny połysk. Może uchylisz rąbka tajemnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanzerVI Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Bardzo fajny model, ale jakiej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 13 Września 2009 Share Napisano 13 Września 2009 Sam model jest produkcji Willams Bros INC. skala 1:32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 13 Września 2009 Autor Share Napisano 13 Września 2009 Cacko Ciekaw jestem jak uzyskałeś taki idealny połysk. Może uchylisz rąbka tajemnicy? Takim ustrojstwem http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=B-522&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 14 Września 2009 Share Napisano 14 Września 2009 Hmm...coraz lepsze te lakiery w spreju. Ale czym w takim razie, albo jak, zabezpieczasz kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 14 Września 2009 Autor Share Napisano 14 Września 2009 Hmm...coraz lepsze te lakiery w spreju. Ale czym w takim razie, albo jak, zabezpieczasz kalkomanie? Wlaśnie tym! http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=B-522&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 14 Września 2009 Share Napisano 14 Września 2009 Hmm...coraz lepsze te lakiery w spreju. Ale czym w takim razie, albo jak, zabezpieczasz kalkomanie? Wlaśnie tym! http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=B-522&lang=pl Ale przecież tam jak byk stoi, że:Nie stosować bezpośrednio na kalki modelarskie ponieważ może je uszkodzić!Więc jak? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 14 Września 2009 Autor Share Napisano 14 Września 2009 Hmm...coraz lepsze te lakiery w spreju. Ale czym w takim razie, albo jak, zabezpieczasz kalkomanie? Wlaśnie tym! http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=B-522&lang=pl Ale przecież tam jak byk stoi, że:Nie stosować bezpośrednio na kalki modelarskie ponieważ może je uszkodzić!Więc jak? Pozdrawiam Gdy sie to robi umiejętnie to nic sie nie dzieje. Najlepiej jak pryska sie pare razy bardzo cieńką warstwe najlepiej w sloneczną pogode przy temperaturze pow 20stopni. Lakier bardzo szybko wysycha .Ewentualnie stosowac polysk http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=B-501&lang=pl lub http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=B-502&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi