grubasek Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Witajcie. Znalazłem taki szary podkład : http://www.hobbysta.pl/szary-podklad-spray-p-9740.html Czy nada się on jako podkładzik to farbek Pactra? Czy po położeniu takiego podkładu wystarczy naniesienie jednej warstwy farbki dla uzyskania odpowiedniego efektu, czy kilka? Maluję pędzelkiem Dzięki za pomoc. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Przy czym już kilka osób się na nim przejechało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubasek Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 A jaki polecilibyście inny? Czy może wogóle pod Pactre nie trzeba dawać podkładów żadnych, tylko dobrze garbkę rozcieńczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Nic nie powinno się dzieć. Jednakże po położeniu podkładu, należy odczekać do jego pełnego wyschnięcia. NIe ma znaczenia czy na podkład malujesz akrylem, czy olejem. Najważniejsze, żeby każdy kolor po jego nałożeniu wyschnął. Dopiero po tem można nakładać kolejne. Co do tego czy wystarczy Ci jedna warstwa, to zależy jak grubą lub jak cienką warstwę położysz. Malując pędzlem powinno się nakładać jak najcieńsze warstwy, a po ich przeschnięciu jeśli efekt jest niezadawalający, to nakłada się kolejną warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Ja używam podkładów Vallejo lub Citadala. Są jeszcz Gunze/Mr.Hobby, Tamiya, które też należą do jednych z najlepszych. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubasek Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 Z ciekawości, ile kropelek (mam Pactrę 0 i wódke ). Ile należy wlać każdego żeby dobrze rozcieńczyć farbkę, z 10 kroplek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Ja do rozcieńczania akryli stosuje taki specyfik Vallejo, wyglądem przypomina trochę mleko. Poza tym dodaje opóźniacz bo maluję z aerka. Ja dodaje mniej więcej pół na pół + 2-3 krople opóźniacza. Można też dodawać wodę (ja daję przegotowaną) i efekt też jest niezły (ale to pod pędzel raczej stosuję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Z ciekawości, ile kropelek (mam Pactrę 0 i wódke ). Ile należy wlać każdego żeby dobrze rozcieńczyć farbkę, z 10 kroplek? Popatrz tu: viewtopic.php?t=16360&highlight= Szary podkład Vallejo nie ma dobrej opinii wsród modelarzy, a niektórzy twierdzą, że w ogóle do niczego się nie nadaje. Jest on dość agresywny (nadżera plastik, a nawet płyty CD), często się tworzą marmurki lub pęknięcia, a sam podkład po wyschnięciu jest bardzo trudny do usunięcia. Poniżej płyta CD pomalowana tym podkładem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubasek Napisano 18 Września 2009 Autor Share Napisano 18 Września 2009 Dziękuję za podpowiedzi. Właśnie się zabieram za swój pierwszy model: Revell 1:72 Challenger 1 KFOR, malowanie zasadniczo chyba proste (wersja z Kuwajtu ma tylko jeden pełny kolor na zewnątrz Ochra, więc może sobie jakoś poradzę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi