Skocz do zawartości

Piechur Niemiecki II Wojna światowa Tamiya skala 1/16

lukass1613

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Będzie to moja pierwsza figurka w skali 1/16 i wogóle. Dlatego mam parę pytań. Jakimi farbami radzicie mi ją pomalować? emalie? akryle? czy może olejne?. Pytanie drugie. Chciałbym wykonać ją w tym kamuflażu widocznym na zdjęciu, ale nie za bardzo wiem jaki to i gdzie można znaleźć jakieś dobre zdjęcia i plansze go ukazujące? Czy jest to jakiś niestandardowy kamuflaż?

Z tego co przeczytałem na pudełku to jest to kamuflaż jesienny "water pattern". Przeglądałem parę Splittermusterów i Sumpfmusterów ale nie znalazłem nic co by mi pasowało do tego kamuflażu, pomoże ktoś ?

header1r.jpg

Prosiłem o pomoc, o udzielenie odpowiedzi na moje pytania, a nie o bezpodstawne podcinanie skrzydeł. Dobre pomalowanie jej nie będzie dla mnie ogromnym problemem. Prosiłbym o nie zaśmiecanie tego tematu takimi postami. Pomoże ktoś kto siedzi w tym temacie ?

Edytowane przez Gość

maluj tymi farbami które masz, i którymi dobrze sobie radzisz.. obojętnie czy to twoja pierwsza czy 10 figurka..

jesteś pewien że to "water" a nie "winter pattern"?

ściągnij sobie jakąś monografię z zimowymi wdziankami i coś na pewno dopasujesz - jak się nie uda to w poniedziałek w pracy przeszukam swoją literaturę

Dziękuje za odpowiedz. Tak jest napisane na pudełku -autumn "water"pattern Jest to mundur "odwracalny". Druga strona byla jak pewnie wiesz biala czyli na scenerie zimową. Poszukam jeszcze ale twoja pomoc w poszukiwaniu odpowiedniego wzoru bardzo mi się przyda ;)

TAN/WATER PATTERN CAMOUFLAGE, NON-REVERSIBLE, WINTER SUIT tak to będzie to tylko, że ten wzór jest tylko dla spodni, kurtki nie ma z tego co widze ;/

edit: Chociaż nie, TAN/WATER PATTERN CAMOUFLAGE, NON-REVERSIBLE, WINTER SUIT może być chociaz to nie jest "odwracalny" ale od biedy ten odwracalny też może być chociaż słabo widać plamy kamuflażu. Poszukam jescze czegoś ale i tak dzieki za pomoc ;)

Witam O ile się nie mylę to na pudełku jest również ten wzór kamuflażu, co prawda inny niż planujesz, ale na 100% ten sam krój szycia munduru, co ma ten delikwent na pierwszym zdjęciu

3fcb6fb0bd4556c4.jpg

78cdc337a762f8b9.jpg

5b7f00be9a7d5cad.jpg

"water" a nie "winter pattern"?

Faktycznie na pudełku tak jest napisane

17afe2b549508cd3med.jpg

b99f2ad9ef29051emed.jpg

ba97411cee5a0219med.jpg

Witam.

Zasiadam i kibicuję tym bardziej, że jest to twoja pierwsza figurka. Ważne jest zacząć, inni wolą od mniejszych drudzy od większych, na pewno figurki od Tamki w tej skali są o niebo leprze od Dragona. Jeśli chodzi o użycie farb to jak na początek używaj takich jakie Masz na magazynie. Ja osobiście używam akryli i to Vallejo i te mogę Ci z czystym sumieniem polecić.

Jeśli chodzi o kamuflaż to polecam tą stronę.

http://www.kamouflage.net/camouflage/00078.php

Pozdrawiam.

Może właściwe nazwy kamuflaży w czymś Ci pomogą, bo widzę, że tutaj one nie padły.

Kamuflaż, który chcesz zrobić i jest na pudełku figurki, to Sumpftarnmuster, nie żaden Water Pattern, jak podaje Tamiya. Tamija podaje również nazwę Splinter Pattern, dla drugiego rodzaju kamo. Nazwa oczywiście błędna, powinno być Splittertarnmuster. Najprostrzą wersją jest szara kurtka pokazana wcześniej, nosząca kamuflaż Mausgrau.

Trochę fotek mundurów w kamo Sumpftarn, może to w czymś pomoże.

Dwustronne spodnie zimowe:

th_1.jpg th_2-2.jpg

Kangurka:

th_3-2.jpg th_4-2.jpg

Dwustronna parka zimowa:

th_5-2.jpg

Kangurka, z kapturem, używana min. przez snajperów:

th_6-1.jpg th_7.jpg

Rękawice zimowe:

th_8.jpg

I pokrowiec na hełm, z moich własnych zbiorów:

th_DSC03433.jpg th_DSC03434.jpg

To jest Sumpftarn. A kamuflaż splinter, jak twierdzisz nie istnieje, w przeciwieństwie do kamo Splitter Splitter to kamuflaż, gdzie łamane plamy mają ostre krawędzie, natomiast w kamuflażu Sumpftarn plamy są rozmyte. Taki właśnie kamuflaż widać na zdjęciach, jakie podrzuciłem. Wystarczy sprawdzić chociażby strony GRH, np. Festung Breslau:

http://www.festungbreslau.wroclaw.pl/main.php?target=bronimundur-umundurowanie

Wiem, że to samo, ale chyba lepiej używać poprawnej nazwy niemieckiej, niż zangielszczonej. To jest dokładnie to samo, co w przypadku nazewnictwa czołgów w stylu KV, czy King Tiger. Dla mnie takie coś jak Splinter, KV, czy King Tiger zwyczajnie nie istnieje. To tyle z mojej strony w ramach oftopa.