Skocz do zawartości

Polikarpow I-16 Specjal Hobby

albert091283

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jak obiecałem otwieram temat również i na tym forum.

Po dość ciężkim wyborze z pośród trzech modeli, jakimi dysponuję w tym momencie na stanie (Bf 109 K4 Revell(przepak Hasegawy), DH Tiger Moth Revell oraz Polikarpow I-16 Special Hobby ) wybór padł na tego trzeciego. Zostało postanowione, że model będzie przedstawiał replikę samolotu z bocznym napisem „Za CCCP” Malowanie dość proste, ale najbardziej moim zdaniem pasujące do tego samolotu z racji swojej prostoty. Do budowy repliki użyję zestawu Firmy Special Hobby w skali 1/32 Made In Czech Republik.

Przy budowie będę się posiłkował materiałami znaleźnymi w sieci z różnych stron tak, więc nie jestem wstanie podać jednej konkretnej.

Dobra teraz czas na mały In –box

Części Żywiczne i tutaj rozczarowanie producent dołączył zdublowaną osłonę goleni i koła co za tym idzie brak tej drugiej:

in-box1.jpg

in-box2.jpg

Części plastikowe dość przeciętnej jakości, co podejrzewam odbije się na spasowaniu elementów:

in-box3.jpg

in-box4.jpg

Kalkomanie oraz niewielka blaszka fototrawiona:

in-box.jpg

Wczoraj również rozpocząłem prace nad tym co tygrysy lubią najbardziej czyli obróbką elementów z żywicy :

IMG_0001.jpg

Na teraz było by tyle później dorzucę coś więcej

Wszelkie uwagi i spostrzeżenia jak najbardziej mile widziane

Pozdrawiam Albert

A dzisiaj pomęczyłem troszkę wnętrze dopasowywanie, malowanie (nie szalałem za bardzo, bo po złożeniu i tak prawie nic nie widać)

oraz wyciołem dziury i dopasowałem wnęki na KM-y

wntrze.jpg

wntrze1.jpg

wntrze2.jpg

wntrze3.jpg

wntrze4.jpg

wntrze5.jpg

wntrze6.jpg

Poprzecierałem silnik i zacząłem dopasowywać(spełniły się moje obawy, co do dokładności) centro płat do kadłuba.

IMG_0006.jpg

kadub2.jpg

Dodatkowo dzisiaj (15/10/2009) dokończyłem golenie podwozia, które zacząłem wczoraj tak wyglądają zdjęcie z golenią zestawową (chyba jest różnica jak myślicie??). Dla chcącego nic trudnego- bez tokarki też się da.

IMG_0003.jpg

• Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam! Silnik wygląda bardzo fajnie, ładnie Ci wyszedł.

Te części żywiczne były w zestawie?

Nie wiedziałem, że z tyłu za fotelem jest miejsce na gaśnice, w eduardowskim w 1/48 nie ma po tym śladu. Zalety konkretnej skali Zresztą zawsze mówię, że najważniejszy jest rozmiar

Pozdrawiam i powodzenia życze.

Te części żywiczne były w zestawie?

Tak żywica była zestawowa, co za tym idzie nie jest zbyt rewelacyjna jakościowo.

Nie wiedziałem, że z tyłu za fotelem jest miejsce na gaśnice, w eduardowskim w 1/48 nie ma po tym śladu.

Jak się nie mylę to w eduardzie jest tylko ściana nawet nie wycięta, ale jak sam wspomniałeś zalety skali. Ale i tak to nie zmienia faktu, że w dużej czy w małej kabinie tego samolotu i tak nic nie widać albo trzeba się nieźle nagimnastykować żeby coś dojrzeć

Ale i tak to nie zmienia faktu, że w dużej czy w małej kabinie tego samolotu i tak nic nie widać albo trzeba się nieźle nagimnastykować żeby coś dojrzeć

Fakt, maleństwo to było Na razie przerwałem prace przy swoim, ale złożyłem go kiedyś wstępnie "na sucho" i postawiłem przy korsarzu F4U1 w 1/72. Skala inna a wielkość zbliżona

miejsce na gaśnice

A to nie są przypadkiem butle z tlenem?

No patrz pan, o tym nie pomyślałem Butle mają różny kształt. Jedna mogła być faktycznie na tlen. Pułap prawie 10000 m, bez tlenu nie razbieriosz.

• 2 weeks later...

Witam wszystkich i od razu przepraszam za to, że zaniedbałem nieco temat, ale już się tłumaczę. W poszukiwaniu inspiracji do prac przeglądałem sieci wpadłem na pomysł żeby jednak do kupić zestaw waloryzacyjny do modelu w postaci Żywicznego silnika z całą komorą silnikową ( http://www.neomega-resin.com/vector/rus.htm ). Oraz postanowiłem zmienić całe wnętrze i zacząłem od rozrysowania wręg kadłuba.

untitled.jpg

Obiecuje jak tylko otrzymam przesyłkę wznawiam projekt pełną parą.

Widzę, że idziesz na całość trzymam kciuki!

Nie za bardzo podobało mi się to, co do tej pory zrobiłem z tym modelem tym bardziej porównując do mojego ostatniego wypustu zgodzisz się ze mną, że jest nie zbyt bankietowo.

Witam ponownie

Idąc za ciosem jak wspominałem wcześniej postanowiłem poprawić wnętrze i kilka innych elementów między innymi wyciąłem drugą część wejścia do kabiny żeby było widać nieco więcej niż poprzednio.

wntrze10.jpg

wntrze8.jpg

wntrze9.jpg

Witam

Kolejny etap przebudowy wnętrza kabiny zakończony pozostało jeszcze jedynie wkleić pasy i troszkę przybrudzić i będzie koniec.

wntrze11.jpg

wntrze12.jpg

wntrze13.jpg

A i jeszcze jedno korzystając z uprzejmości Wojtka Fajgi stałem się posiadaczem nowych osłon kół, bo jak wspominałem na początku relacji zestawowe były zdekompletowane i marnej jakości JESZCZE RAZ WIELKIE DZIEKI

. Oto i one przepiękna robota

pe_albert_1.jpg

Wreszcie dotarły do mnie części silnika i mogłem przystąpić do poważniejszej demolki wynikiem, czego dzisiaj jest wklejona i po szpachlowana przegroda ogniowa. Przykleiłem pasy pilota, skórzany zagłówek, skórzane obszycie przedniej części wejścia do kabiny wkleiłem również podłogę z fotelem do kabiny, dorobiłem nowe tulejki ustalająco – dystansujące osłony silnika. I to na tyle dzisiaj

wntrze17.jpg

wntrze16.jpg

wntrze15.jpg

wntrze118.jpg

Dla zainteresowanych to jest ten zestaw

vector_enginebay_11.jpg

Robi się coraz ciekawiej. Gdzieś chyba czytałem, że ten samolot miał jakiś wizjer w dolnej części kadłuba, do sprawdzania podwozia, czy jest w dobrej pozycji. Prawda to?

Odkad pamietam zawsze krazyly rozne historie na temat podwozia , sam jestem ciekaw jak to bylo rzeczywiscie.

Nie wiem jak było podejrzewam, że to, o czym jest mowa to są te otwory we wnękach, kół bo były dobrze widoczne w kabinie, ale pewności nie mam

Witam

Jak na razie nie ma, co pokazywać tak, więc jedynie aktualizacja pisemna pod znakiem szpachli i szlifowania, dlatego też modelarzom o słabych nerwach odradzam z całego serca ten i pokrewne tego modelu i jak sądzę resztę modeli tej firmy. A jeżeli już ktoś się zdecyduje to niech się wyposaży w nerwosol w jednym wiaderku a w drugim szpachle. Zapewniam, że się przyda!!

Może jutro jak będzie coś widać dorzucę jakieś zdjęcia. A teraz pozdrawiam i do przeczytania.

Czołem Koledzy

Jak wczoraj wspominałem, że postaram się dołączyć jakieś zdjęcia żeby pokazać niedoróbki w modelu tak robię

Skrzydła poskładane z kadłubem na sucho, ale widać ile im brakuje a zresztą oceńcie sami.

IMG_0009.jpg

IMG_0007.jpg

IMG_0008.jpg

Dorobiłem jeszcze w między czasie nową łopatę śmigła, którą wykorzystam do zrobienia formy do odlewu żywicznego, bo to, co dała fabryka nawet nie przypomina oryginału.

IMG_0010.jpg

Witam

Wczoraj wykonałem sylikonową formę łopaty śmigła a dzisiaj odlałem je z żywicy jedna z nich prezentuje się tak.

Wyszły bardzo ładnie bez za powietrzeń i dość dobrej jakości

Jeżeli ktoś planuje budowę tego modelu to służę kompletem łopat (bardziej poprawnych niż zestawowe)

IMG_0002-1.jpg

IMG_0004.jpg

Witam w następnym z kolei moim poście

Ostatnie kilka dni upływają prze okropnie monotonnie. Szpachlowanie – szlifowanie

Ale niestety jest to konieczne żeby to coś przypominało samolot. Na szczęście powoli jakoś dochodzę do końca i zacznie się coś wreszcie dziać.

kadub8.jpg

kadub3.jpg

kadub4.jpg

kadub5.jpg

kadub6.jpg

kadub7.jpg

Kilka postów pod rząd Ale to nic, my obserwujemy Twoje działania

A bo mi znowu nie przyszło powiadomienie o nowych postach na maila. To kolejny wątek, który mi ostatnio uciekł Panowie admini, co się dzieje?

Kilka postów pod rząd Ale to nic, my obserwujemy Twoje działania

No to mnie cieszy

A bo mi znowu nie przyszło powiadomienie o nowych postach na maila. To kolejny wątek, który mi ostatnio uciekł Panowie admini, co się dzieje?

Mi też się tak dzieje

Ale masakra z przejściem skrzydło-kadłub

pzdr.

A no masakra niesamowita, ale całe szczęście to jest takie miejsce, że szpachla nie ma znaczenia.