albert091283 Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Witam Jak obiecałem otwieram temat również i na tym forum. Po dość ciężkim wyborze z pośród trzech modeli, jakimi dysponuję w tym momencie na stanie (Bf 109 K4 Revell(przepak Hasegawy), DH Tiger Moth Revell oraz Polikarpow I-16 Special Hobby ) wybór padł na tego trzeciego. Zostało postanowione, że model będzie przedstawiał replikę samolotu z bocznym napisem „Za CCCP” Malowanie dość proste, ale najbardziej moim zdaniem pasujące do tego samolotu z racji swojej prostoty. Do budowy repliki użyję zestawu Firmy Special Hobby w skali 1/32 Made In Czech Republik. Przy budowie będę się posiłkował materiałami znaleźnymi w sieci z różnych stron tak, więc nie jestem wstanie podać jednej konkretnej. Dobra teraz czas na mały In –box Części Żywiczne i tutaj rozczarowanie producent dołączył zdublowaną osłonę goleni i koła co za tym idzie brak tej drugiej: Części plastikowe dość przeciętnej jakości, co podejrzewam odbije się na spasowaniu elementów: Kalkomanie oraz niewielka blaszka fototrawiona: Wczoraj również rozpocząłem prace nad tym co tygrysy lubią najbardziej czyli obróbką elementów z żywicy : Na teraz było by tyle później dorzucę coś więcej Wszelkie uwagi i spostrzeżenia jak najbardziej mile widziane Pozdrawiam Albert A dzisiaj pomęczyłem troszkę wnętrze dopasowywanie, malowanie (nie szalałem za bardzo, bo po złożeniu i tak prawie nic nie widać) oraz wyciołem dziury i dopasowałem wnęki na KM-y Poprzecierałem silnik i zacząłem dopasowywać(spełniły się moje obawy, co do dokładności) centro płat do kadłuba. Dodatkowo dzisiaj (15/10/2009) dokończyłem golenie podwozia, które zacząłem wczoraj tak wyglądają zdjęcie z golenią zestawową (chyba jest różnica jak myślicie??). Dla chcącego nic trudnego- bez tokarki też się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Witam! Silnik wygląda bardzo fajnie, ładnie Ci wyszedł. Te części żywiczne były w zestawie? Nie wiedziałem, że z tyłu za fotelem jest miejsce na gaśnice, w eduardowskim w 1/48 nie ma po tym śladu. Zalety konkretnej skali Zresztą zawsze mówię, że najważniejszy jest rozmiar Pozdrawiam i powodzenia życze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 Te części żywiczne były w zestawie? Tak żywica była zestawowa, co za tym idzie nie jest zbyt rewelacyjna jakościowo. Nie wiedziałem, że z tyłu za fotelem jest miejsce na gaśnice, w eduardowskim w 1/48 nie ma po tym śladu. Jak się nie mylę to w eduardzie jest tylko ściana nawet nie wycięta, ale jak sam wspomniałeś zalety skali. Ale i tak to nie zmienia faktu, że w dużej czy w małej kabinie tego samolotu i tak nic nie widać albo trzeba się nieźle nagimnastykować żeby coś dojrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 Ale i tak to nie zmienia faktu, że w dużej czy w małej kabinie tego samolotu i tak nic nie widać albo trzeba się nieźle nagimnastykować żeby coś dojrzeć Fakt, maleństwo to było Na razie przerwałem prace przy swoim, ale złożyłem go kiedyś wstępnie "na sucho" i postawiłem przy korsarzu F4U1 w 1/72. Skala inna a wielkość zbliżona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 miejsce na gaśnice A to nie są przypadkiem butle z tlenem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 miejsce na gaśnice A to nie są przypadkiem butle z tlenem? No patrz pan, o tym nie pomyślałem Butle mają różny kształt. Jedna mogła być faktycznie na tlen. Pułap prawie 10000 m, bez tlenu nie razbieriosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 25 Października 2009 Autor Share Napisano 25 Października 2009 Witam wszystkich i od razu przepraszam za to, że zaniedbałem nieco temat, ale już się tłumaczę. W poszukiwaniu inspiracji do prac przeglądałem sieci wpadłem na pomysł żeby jednak do kupić zestaw waloryzacyjny do modelu w postaci Żywicznego silnika z całą komorą silnikową ( http://www.neomega-resin.com/vector/rus.htm ). Oraz postanowiłem zmienić całe wnętrze i zacząłem od rozrysowania wręg kadłuba. Obiecuje jak tylko otrzymam przesyłkę wznawiam projekt pełną parą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Widzę, że idziesz na całość trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 25 Października 2009 Autor Share Napisano 25 Października 2009 Widzę, że idziesz na całość trzymam kciuki! Nie za bardzo podobało mi się to, co do tej pory zrobiłem z tym modelem tym bardziej porównując do mojego ostatniego wypustu zgodzisz się ze mną, że jest nie zbyt bankietowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Jak dla mnie, to Twoja mosca zapowiada się całkiem dobrze; silnik i kabina wyglądają rewelacyjnie, ale pewnie lepiej widzisz niedostatki, jeśli jakieś są. Erwudziak-mistrzostwo, to fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 27 Października 2009 Autor Share Napisano 27 Października 2009 Witam ponownie Idąc za ciosem jak wspominałem wcześniej postanowiłem poprawić wnętrze i kilka innych elementów między innymi wyciąłem drugą część wejścia do kabiny żeby było widać nieco więcej niż poprzednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 Dla mnie rewelacja Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Witam Kolejny etap przebudowy wnętrza kabiny zakończony pozostało jeszcze jedynie wkleić pasy i troszkę przybrudzić i będzie koniec. A i jeszcze jedno korzystając z uprzejmości Wojtka Fajgi stałem się posiadaczem nowych osłon kół, bo jak wspominałem na początku relacji zestawowe były zdekompletowane i marnej jakości JESZCZE RAZ WIELKIE DZIEKI . Oto i one przepiękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Wreszcie dotarły do mnie części silnika i mogłem przystąpić do poważniejszej demolki wynikiem, czego dzisiaj jest wklejona i po szpachlowana przegroda ogniowa. Przykleiłem pasy pilota, skórzany zagłówek, skórzane obszycie przedniej części wejścia do kabiny wkleiłem również podłogę z fotelem do kabiny, dorobiłem nowe tulejki ustalająco – dystansujące osłony silnika. I to na tyle dzisiaj Dla zainteresowanych to jest ten zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Robi się coraz ciekawiej. Gdzieś chyba czytałem, że ten samolot miał jakiś wizjer w dolnej części kadłuba, do sprawdzania podwozia, czy jest w dobrej pozycji. Prawda to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Odkad pamietam zawsze krazyly rozne historie na temat podwozia , sam jestem ciekaw jak to bylo rzeczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 Robi się coraz ciekawiej. Gdzieś chyba czytałem, że ten samolot miał jakiś wizjer w dolnej części kadłuba, do sprawdzania podwozia, czy jest w dobrej pozycji. Prawda to? Odkad pamietam zawsze krazyly rozne historie na temat podwozia , sam jestem ciekaw jak to bylo rzeczywiscie. Nie wiem jak było podejrzewam, że to, o czym jest mowa to są te otwory we wnękach, kół bo były dobrze widoczne w kabinie, ale pewności nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 Witam Jak na razie nie ma, co pokazywać tak, więc jedynie aktualizacja pisemna pod znakiem szpachli i szlifowania, dlatego też modelarzom o słabych nerwach odradzam z całego serca ten i pokrewne tego modelu i jak sądzę resztę modeli tej firmy. A jeżeli już ktoś się zdecyduje to niech się wyposaży w nerwosol w jednym wiaderku a w drugim szpachle. Zapewniam, że się przyda!! Może jutro jak będzie coś widać dorzucę jakieś zdjęcia. A teraz pozdrawiam i do przeczytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 2 Listopada 2009 Autor Share Napisano 2 Listopada 2009 Czołem Koledzy Jak wczoraj wspominałem, że postaram się dołączyć jakieś zdjęcia żeby pokazać niedoróbki w modelu tak robię Skrzydła poskładane z kadłubem na sucho, ale widać ile im brakuje a zresztą oceńcie sami. Dorobiłem jeszcze w między czasie nową łopatę śmigła, którą wykorzystam do zrobienia formy do odlewu żywicznego, bo to, co dała fabryka nawet nie przypomina oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Witam Wczoraj wykonałem sylikonową formę łopaty śmigła a dzisiaj odlałem je z żywicy jedna z nich prezentuje się tak. Wyszły bardzo ładnie bez za powietrzeń i dość dobrej jakości Jeżeli ktoś planuje budowę tego modelu to służę kompletem łopat (bardziej poprawnych niż zestawowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 7 Listopada 2009 Autor Share Napisano 7 Listopada 2009 Witam w następnym z kolei moim poście Ostatnie kilka dni upływają prze okropnie monotonnie. Szpachlowanie – szlifowanie Ale niestety jest to konieczne żeby to coś przypominało samolot. Na szczęście powoli jakoś dochodzę do końca i zacznie się coś wreszcie dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Kilka postów pod rząd Ale to nic, my obserwujemy Twoje działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Kilka postów pod rząd Ale to nic, my obserwujemy Twoje działania A bo mi znowu nie przyszło powiadomienie o nowych postach na maila. To kolejny wątek, który mi ostatnio uciekł Panowie admini, co się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Ale masakra z przejściem skrzydło-kadłub pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Kilka postów pod rząd Ale to nic, my obserwujemy Twoje działania No to mnie cieszy A bo mi znowu nie przyszło powiadomienie o nowych postach na maila. To kolejny wątek, który mi ostatnio uciekł Panowie admini, co się dzieje? Mi też się tak dzieje Ale masakra z przejściem skrzydło-kadłub pzdr. A no masakra niesamowita, ale całe szczęście to jest takie miejsce, że szpachla nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi