Skocz do zawartości

Jakiej firmy modele 1:72??

patryk1000

Rekomendowane odpowiedzi

oooo! dobry wybór! bardzo dobry! Czołgi są gut! otóż tak: w tej skali najlepsze generalnie są modele firm Revell, Dragon i Hasegawa. Są naprawdę fajne i wysokiej jakości, jednak troszkę kosztują. Cena to przeważnie między 25 a 40 zł (piszę orientacyjnie- jeśli się mylę, to mnie poprawcie ) Co do revela, to warto poszukać w supermarketach- tam bardzo często są modele revella w 1:72. kiedyś w Geancie dorwałem Panzera III M za 15 zł!! podczas gdy w modelarskim kosztował 36 zł ale wracając do meritum: Najdokładniejsze podobno są Hasegawy, ale ja niestety nie miałem przyjemności sklejać, więc bazuję tylko na opiniach innych modelarzy. Jeśli natomiast chciałbyś coś tańszego to w zasadzie całkiem niezłe są modele Italieri. Ostatnio kleiłem T-34/76 w 1:72 i był naprawdę fajny (nawet zdobyłem za niego medalik w Katowicach ) Co do innych zestawów z Italieri, to nie wiem, ale ten teciak był naprawdę fajny i niedrogi.

Bardzo dyskusyjna jest sprawa modeli Airfixa. Są one chyba najtańsze na rynku, ale ich jakość jest raczej średnia, ale jeśli miałby być to Twój pierwszy czołg w tej skali, to czemu nie? mógłbyś trochę poeksperymentować A zatem reasumując mój przydługi wywód: Revell, Dragon, Hasegawa- TAK; Italeri - warto spróbować; Airfix- na własne ryzyko pozdrawiam i miłego sklejania

Generalnie ja na początek polecam ci modele Matchboxa w skali 1:76, obecnie są one pakowane przez Revella i łatwo je poznać właśnie po skali, mają to do siebie że są stosunkowo tanie, całkiem przyzwoite jeśli chodzi o jakość (mimo że formy do nich powstały w latach 70), mają w zestawie małe dioramki, i się świetnie nadają na pierwsze modele. Wadą tych zestawów jest to że jest w nich stosunkowo dużo uproszczeń, ale to nie powinno ci na początku przeszkadzać. Generalnie zgadzam się z Radkiem, jednak moim zdaniem modele Dragona są lepsze od Hasegawy. Jeśli masz zamiar sklejać pancerke to radze ci zwrócić uwage na gąsiennice, raczej kupuj na początku modele z gumowymi gąsiennicami bo sklejanie ich z odcinków bywa kłopotliwe.

Wolvi co ty gadasz

Figurki Italeri są dobre w skali 1:72, tym bardziej, że połowa z nich to przepaki ESCI - jednych z najlepszych figurek w tej skali. Proponuję byś pooglądał i poczytał co o tym piszą np. na Plastic Soldier Review.

Pomyliło Ci się chyba z koszmarkami w skali 1:35. Masz jakieś konkretne zestawy na myśli?

W materii figurek 1:72 to bym ostrożnie podchodził do Revella, bo moim skromnym zdaniem, niektóre zestawy są dość kontrowersyjne pod względem proporcji ,,człowieków''.

Radku, z tą Hasegawą to ostrożnie. Ludzie robią czasem z tego fajne modele, ale nierzadko dużym nakładem pracy i sił. Z dokładnością (odwzorowaniem oryginału) to u nich różnie. Ja osobiście sobie bym Hasegawy nie kupił, o ile bym wcześniej nie wiedział, że to jakiś wyjątkowo dobry zestaw (i trafiliby w moją tematykę, hehe).

Potoczne opinie, opiniami potocznymi, ale, nie ma najlepszego producenta. Są najwyżej konkretne modele czegośtam z aktualnie dostępnych na rynku. Dragon ma na koncie słabsze modele, ma i Revell. Z Dragonem trzeba uważać żeby początkującemu nie zafundować wynalazku w typie metalowego kadłuba, albo niepasujących gąsienic.

Początkującemu polecam cokolwiek Revella.

Patryku, zmień pytanie, pytaj czy konkretny model, który masz na oku jest składalny itp.

Przepraszam, faktycznie źle sformuowałem pytanie. Chodziło mi głównie o to na jakich producentów głównie Wy zwracacie uwagę, i czy to ma jakieś znaczenie?. Zdaje sobie sprawę że "czołgi" to temat rzeka. Ale dziś wybieram się do sklepu po pierwszy swój pancerny model 1:72. Więc wybór raczej będzie jeśli chodzi o okres historyczny w dużej mierze przypadkowy

Dziękuje wszystkim za ważne dla mnie porady

Jak wróce z zakupów to dam znać co kupiłem

Z Revella omijaj Shermana - nie jest najlepiej spasowany.

Na początek omijaj modele firm Ace, PST. Stare modele Mirage też nie są najlepsze.

Inne są pi razy oko jako takie. Szczególnie nowsze Revella, Dragona, Trumpetera (nowe Revella w skali 1/76 to sa stare modele Matchboxa i nie znam ich).

• 1 month later...

całkiem fajne modeliki robi trumpeter właśnie, ale ich cena to wydatek ok 40 zł. jeśli ma być to twój 1 model to tak jak koledzy pisali kup sobie jakis zestawik revella w skali 1/76. jesli byś chcial coś innego a nie zależy ci za bardzo na odwzorowaniu szczegółów to np. z AIRFIX'a dobrze spasowany był PZ IV oraz półgąsienicocowy SDKFZ 11 z "osiemdziesiąt ósemką". modele hasegawy też dość uproszczone ale sklejalne, tak więc nie uzyjesz tam praktycznie szpachli, no i gąsienice masz z gumowych paseczków. w Airfixie są one dość twarde jednak.

• 5 months later...

Widzę, że poruszony został wątek modeli czołgów Hasegawy w 1/72. Otóż ja polecałbym je tylko początkującym. Moje pierwsze cztery modele broni pancernej były właśnie tej firmy (Tygrys wersja E, Sdkfz. wersja chyba D, Sherman i jakaś ciężarówka). Są to mało dokładne zestawy, ale oczywiście doświadczona osoba potrafi zrobić i z tego bardzo udaną replikę.

Dzisiaj korzystam jednak z Revella i nowych modeli Mirage'a

Z hasegawa jest tak fajnie, ze część modeli jest z lat 70-tych - głównie tych babolowatych.

Późniejsze i dokładne (dośc powiedzieć że szpachli nie użyjesz raczej) to wszytsko na podwoziu Panzer IV. (ma co prawda gumowe gąsienice, ale da sie przeżyć:) ), Skfz 251 oraz Sdkfz 234.