Peter 1410 Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Witam Rozpoczynam budowę humvee numer dwa (humviki dają tyle radości podczas budowy ) Mój wybór padł na model Academy. Moją inspiracją jest model Kubisza (bez bagażnika dachowego niestety) Prośba jeśli posiadacie fotki podobnego humvee to wklejajcie je do mojego warsztatu Już pytałem o to przy sanitarce: jaki jest kolor zbiornika paliwa? Układ wydechowy,tłumik pomaluję Pactrą A54 Gunmetal. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Zbiornik paliwa powinien mieć mniej więcej taki kolor: Dobierz coś na oko, albo pomaluj tak jak ja - Humbrolem 121 (Pale Stone). Napisz coś więcej o planowanym wyglądzie tego modelu. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 KLIK Jeśli natomiast chodzi o bak, plastik z którego jest wykonany z założenia jest biały, z czasem trochę żółknie. Natomiast jeśli chodzi o resztę, to nie gun metal tylko taki stalowo-srebrny. KLIK Ja osobiście maluję całość czarnym matem, a następnie odpowiednie elementy na srebrny/aluminium. Na to troszkę przetarć z rdzy. Dla przepalenia rur (znalazłem niedawno u cywili), można do srebrnego dodać troszkę pomarańczowego. Da to efekt nie rdzy, a przepalenia temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 (edytowane) Dzięki Mam problem z tym nieszczęsnym zbiornikiem paliwa (pomalować go na zielono?) Kubisz chciałbym,żeby ten humvee był zbliżony w wyglądzie do Twojego dzieła (pikap z naciągniętą brezentową budą,w planach mam też pikapa maksymalnie przeładowanego ładunkiem) Edytowane 16 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Na zielono na pewno nie! Zdjęcia z linku ode mnie pokazują z zbiornik jest biały(czysty nowy), na zdjęciach od kubisza masz już starszy, brudny i pożółkły. Ponadto przebija się kolor paliwa. Mimo to z pewnością nie jest zielony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 Racja będzie biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Peter, zbiornik w oryginale jest z tworzywa sztucznego, zobacz jak wyglądają białe plastikowe zbiorniczki/kanistry np. na płyn do spryskiwaczy, paliwo, olej itp. Tak jak pisze Maciek z upływem czasu biały plastik robi się jasnokremowy, potem wręcz żółknie. Kubisz chciałbym,żeby ten humvee był zbliżony w wyglądzie do Twojego dzieła (pikap z naciągniętą brezentową budą,w planach mam też pikapa maksymalnie przeładowanego ładunkiem) Nie wiem, czy ten mój model to "dzieło" Ale tak gwoli ścisłości to jest model wersji M1069 HMMWV Prime Mover, czyli ciągnika artyleryjskiego. W GALERII opisałem różnice pomiędzy tą wersją, a zwykłą M998. W praktyce różnic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 Wiem Kubisz czytałem Twój opis w galerii (Twoja wiedza o humvee jest ogromna) Mój humvee to M-998,prosto z pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Jeżeli używasz farb Pactra, spokojnie możesz użyć do zbiornika P119, ale osobiście acryli nie polecam do pędzla (chyba że używasz aero). Z innych chyba moga być: H121, lub MM2104 - obydwa emalie.Nie zapomniej pomalować, lub ewentualnie zrobić od nowa obejm. No i lekki brudzing. Kurcze, ale się zrobiłem mądrala-doradzacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 Tysiuniek a jaki kolor Pactry polecisz do układu wydechowego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Osobiście czasami stosuję taki układ: P53 lub P74 jako podstawa, następnie delikatnie przecieram P51 oraz P46. Rdza wystepuje raczej na złączach, miejscami na tłumiku (kolektorze). Wgłębienia, załamania oraz bardzo delikatnie cały układ: P46. Tak mniej więcej wygląda po pomalowaniu: wersja "samochód bojowy": A tak wersja " prosto od dilera, czyli nówka nie śmigana": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 w tej nówce nieśmiganej, kilka elementów od nowości jest stalowo srebrnych. Poza tym zeszlifuj szwy na końcówce wydechu i skieruj go w dół a nie do tyłu. A u mnie wygląda to z grubsza tak: kolory to czerń, aluminium i rdzawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 No to jak wszyscy, to ja też : Pomalowaną na srebrno rurę wydechową przecieram rdzawym pigmentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Poza tym zeszlifuj szwy na końcówce wydechu i skieruj go w dół a nie do tyłu. OK, zostanie poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 Tysiuniek,Qudłaty,Kubisz wielkie dzięki za fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Poza tym zeszlifuj szwy na końcówce wydechu i skieruj go w dół a nie do tyłu. Jeszcze jedno: dzisiaj znalazłem informację, że wydech krótki w Humvee może byc zamocowany w dół, ale również w bok. Tak, że zupełnie nieświadomie, nie popełniłem błędu. Czyli wydech zamontowany w bok równiez jest prawidłowo. Przyznam, że wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Ale już nie zaśmiecajmy Peterowi 1410 jego warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Nie przejmuj się - w warsztatach polowych różne cuda robili - duński humvee z WALKa ma całkiem obgryzioną końcówkę - myślę ze chodziło o kurz jaki wzbijały spaliny - w pierwszych doniesieniach z iraku (polskich) co kawałek spotyka się wstawki o "wzbijających tumany kurzu Humvee" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qdłaty Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 ale również w bok Zwracam honor. Nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tysiuniek Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 Nie ma sprawy, ja przecież też nie wiedziałem. Nie zwróciłem na to uwagi. Właśnie dlatego krytyczne uwagi są najcenniejsze, nie ma co się unosić honorem, tylko poprawiać! Trzeba się uczyć samemu i od innych... Dzięki takim uwagom kilkakrotnie przerabiałem tylny zderzak do Dumvee, aż nawet mnie zaczął sie trochę podobać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 20 Października 2009 Autor Share Napisano 20 Października 2009 Cieszę się,że w moim temacie rozgorzała taka konstruktywna dyskusja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 20 Października 2009 Share Napisano 20 Października 2009 Peter1410, przypominam o założeniu galerii z Ambulansem A na konstruktywne dyskusje zawsze możesz liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 Witam Prace nad moim humvee numer 2 postępują dość wolno,ale ostatnio coś ruszyłem.Zmieniłem wizję mojego projektu,miał to być pojazd z zamkniętą budą (nawet już ją skleiłem i pomalowałem) Postanowiłem,że będzie to odkryty pikap maksymalnie obładowany(zawsze marzyłem,żeby zbudować takiego pikapa) Na pace i na burtach będzie mnóstwo plecaków,jakaś beczka,broń,wszystko co uda mi się zgromadzić.Mam już dwa koła zapasowe,jedno będzie na dachu. O to co zrobiłem,niewiele tego Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Koncepcja fajna, koniecznie kup ten zestaw 35266 Tamiyi. I nie maluj elementów osobno - nadwozie możesz spokojnie skleić (spód, boki, tył, maska, drobne elementy typu światła, siedzenia, przegrody wewnątrz itp.), dopiero potem maluj całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 A może ten - będzie "3 in 1" Plandeka, odkryty picup, plecaki i darmowo fajne camo Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 BaldPuma fajny pomysł 3 w 1 ,ale warsztatowo za trudne Może po wykonaniu 30 humvee coś takiego zbuduję. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi