msegen Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Witam. Wystartuję z modelem Spitfire Mk. XVI z ICM skala 1:48 . Model będzie raczej prosto z pudła ,ale będę próbował coś dorabiać samemu. IN-BOX modelu : link do albumu : http://picasaweb.google.com/msegen/SpitfireMkXVIICM148INBOX# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Rasowy mysliwiec , moglbys podac troche szczegolow - jaki dywizjon , moze jaki pilot nim latal . Bylby to model poswiecony konkretnemu czlowiekowi - czyli kawalek histori w twoich rekach . Inbox widzimy , teraz start z modelem . Zycze wytrwalosci i szybkiego finiszu . Pozdrowienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 (edytowane) Supermarine Spitfre Mk.XVI, nr seryjny TD317, ZF-P, 308 Polski Dywizjon Myśliwski, F/Lt Bochniak, 1945 . Pierwszy z brzegu link http://www.geocities.com/skrzydla1/308/308_pic_gal.html Edytowane 24 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 24 Października 2009 Autor Share Napisano 24 Października 2009 Witam. Od IN-BOX'u zacząłem robić silnik modelu , zeszło się 5h30min. a silnik jeszcze nie dokończony ,i efekt taki sobie. Zdjęcia: cylindry nie wszystkie elementy składowe silnika elementy pomalowane znów cylindry, ale pomalowane i z osprzętem I widlasta 12-stka . Na dziś to wszystko , chyba że coś mi odbije i będę kleił całą noc hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 25 Października 2009 Autor Share Napisano 25 Października 2009 Witam. Cały dzień roboty (licząc z przerwami ) I oto efekt : Łoże silnika w częściach i baniaczek. Łoże złożone . 3 zdjęcia pobrudzonego łoża i silnika , nie wyszło najlepiej ( pierwsze moje brudzenie ). Wnętrze kadłuba w częściach. Porównanie , drzwiczki pomalowane to drzwiczki dodatkowe , a nie pomalowane to drzwiczki które były odlane wraz z kadłubem. Wnętrze przed lekkim Dry-brush'em i brudzeniem. Górna część łoża silnika wraz z baniaczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 Silnik ma zły kolor i nieodpowiedni kolor przybrudzeń, a na burtach kadłuba zostało zdecydowanie za dużo washa Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 ...poza tym nie wiem skąd żółty na drzwiczkach.Łoże silnika było w tym samym kolorze co wnętrze kadłuba czyli interior green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 26 Października 2009 Autor Share Napisano 26 Października 2009 Silnik ma zły kolor i nieodpowiedni kolor przybrudzeń, a na burtach kadłuba zostało zdecydowanie za dużo washa Smile Więc wszystko do poprawy Jaki kolor ma mieć silnik ? malowałem RAF Ocean Grey MM i RAF Medium Sea Grey MM Kolor przybrudzeń bardziej czarny ? ...poza tym nie wiem skąd żółty na drzwiczkach. Żółty kolor zniknie , ostatecznie będzie pomalowane tak jak trzeba . Łoże silnika było w tym samym kolorze co wnętrze kadłuba czyli interior green. I do poprawy. Dobrze że jutro nie idę do szkoły hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 26 Października 2009 Share Napisano 26 Października 2009 http://farm4.static.flickr.com/3012/2558383564_2836aafbe5.jpg?v=0 http://www.aeroflight.co.uk/mus/uk/f-k/RAF%20Manston%2027th%20Nov%202002%20012.jpg google twoim przyjacielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2009 Witam. Po długiej przerwie zacząłem znów powolutku męczyć spita, i doszedłem do punktu w którym muszę przyozdobić całą tablicę rozdzielczą modelu . A ponieważ nie ma kalki w zestawie to mam mały problem : Nie wiem jak sie za to zabrać , znalazłem fotkę kokpitu spita. Jak wykonać malowanie tablicy ? wykałaczką ? wydrukować kalkę ,choć może być z tym ciężej , czy kupić zwykłe pędzelki i odciąć nadmiar włosia i takim pędzelkiem malować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 5 Grudnia 2009 Share Napisano 5 Grudnia 2009 No więc w tej skali to zabawa obciętymi pędzlami to chybiony pomysł (jak dla mnie).Proponuję pomalować tablicę na czarno i przetrzeć tzw. "suchym pędzlem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witajcie po przerwie , czas na ciąg dalszy nudnej relacji . Zrobiłem środek kabiny pilota beż żadnych udziwnień : Następnie zabrałem się za płaty: A żeby się nie nudzić ICM postanowiło poszerzyć troszkę kadłub przy łączeniu z płatami Uporałem się z tym problemem nawet szybko , lutownica w łapę , później noży, pilnik i papier ścierny. I górna część płatów zmniejszyła się o parę mm ( płaty troszkę straciły na rozpiętości ale wszystko pasuje ) Później już tylko szlifowanie szpachlowanie , i znów to samo aż do skutku I wnętrze skrzydeł : Spróbowałem pomalować model podkładem by wynaleźć wszelkie większe rysy aerografem i wyszło ładnie . CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Następnie zabrałem się za płaty: A ile Spitfire miał płatów? Więcej niż jeden? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msegen Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Następnie zabrałem się za płaty: A ile Spitfire miał płatów? Więcej niż jeden? pzdr. Jak by się tak uparł to i dwóch by się doliczył . Chodziło mi o płat dolny i dwie połówki górne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Chodziło mi o płat dolny Dolną część płata, a nie płat dolny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi