msegen Napisano 24 Października 2009 Napisano 24 Października 2009 Witam. Wystartuję z modelem Spitfire Mk. XVI z ICM skala 1:48 . Model będzie raczej prosto z pudła ,ale będę próbował coś dorabiać samemu. IN-BOX modelu : link do albumu : http://picasaweb.google.com/msegen/SpitfireMkXVIICM148INBOX# Cytuj
romek Napisano 24 Października 2009 Napisano 24 Października 2009 Rasowy mysliwiec , moglbys podac troche szczegolow - jaki dywizjon , moze jaki pilot nim latal . Bylby to model poswiecony konkretnemu czlowiekowi - czyli kawalek histori w twoich rekach . Inbox widzimy , teraz start z modelem . Zycze wytrwalosci i szybkiego finiszu . Pozdrowienia . Cytuj
romek Napisano 24 Października 2009 Napisano 24 Października 2009 (edytowane) Supermarine Spitfre Mk.XVI, nr seryjny TD317, ZF-P, 308 Polski Dywizjon Myśliwski, F/Lt Bochniak, 1945 . Pierwszy z brzegu link http://www.geocities.com/skrzydla1/308/308_pic_gal.html Edytowane 24 Października 2009 przez Gość Cytuj
msegen Napisano 24 Października 2009 Autor Napisano 24 Października 2009 Witam. Od IN-BOX'u zacząłem robić silnik modelu , zeszło się 5h30min. a silnik jeszcze nie dokończony ,i efekt taki sobie. Zdjęcia: cylindry nie wszystkie elementy składowe silnika elementy pomalowane znów cylindry, ale pomalowane i z osprzętem I widlasta 12-stka . Na dziś to wszystko , chyba że coś mi odbije i będę kleił całą noc hehe. Cytuj
msegen Napisano 25 Października 2009 Autor Napisano 25 Października 2009 Witam. Cały dzień roboty (licząc z przerwami ) I oto efekt : Łoże silnika w częściach i baniaczek. Łoże złożone . 3 zdjęcia pobrudzonego łoża i silnika , nie wyszło najlepiej ( pierwsze moje brudzenie ). Wnętrze kadłuba w częściach. Porównanie , drzwiczki pomalowane to drzwiczki dodatkowe , a nie pomalowane to drzwiczki które były odlane wraz z kadłubem. Wnętrze przed lekkim Dry-brush'em i brudzeniem. Górna część łoża silnika wraz z baniaczkiem. Cytuj
Lucas HS Napisano 26 Października 2009 Napisano 26 Października 2009 Silnik ma zły kolor i nieodpowiedni kolor przybrudzeń, a na burtach kadłuba zostało zdecydowanie za dużo washa Powodzenia. Cytuj
artoor_k Napisano 26 Października 2009 Napisano 26 Października 2009 ...poza tym nie wiem skąd żółty na drzwiczkach.Łoże silnika było w tym samym kolorze co wnętrze kadłuba czyli interior green. Cytuj
msegen Napisano 26 Października 2009 Autor Napisano 26 Października 2009 Silnik ma zły kolor i nieodpowiedni kolor przybrudzeń, a na burtach kadłuba zostało zdecydowanie za dużo washa Smile Więc wszystko do poprawy Jaki kolor ma mieć silnik ? malowałem RAF Ocean Grey MM i RAF Medium Sea Grey MM Kolor przybrudzeń bardziej czarny ? ...poza tym nie wiem skąd żółty na drzwiczkach. Żółty kolor zniknie , ostatecznie będzie pomalowane tak jak trzeba . Łoże silnika było w tym samym kolorze co wnętrze kadłuba czyli interior green. I do poprawy. Dobrze że jutro nie idę do szkoły hehe. Cytuj
artoor_k Napisano 26 Października 2009 Napisano 26 Października 2009 http://farm4.static.flickr.com/3012/2558383564_2836aafbe5.jpg?v=0 http://www.aeroflight.co.uk/mus/uk/f-k/RAF%20Manston%2027th%20Nov%202002%20012.jpg google twoim przyjacielem Cytuj
msegen Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Napisano 5 Grudnia 2009 Witam. Po długiej przerwie zacząłem znów powolutku męczyć spita, i doszedłem do punktu w którym muszę przyozdobić całą tablicę rozdzielczą modelu . A ponieważ nie ma kalki w zestawie to mam mały problem : Nie wiem jak sie za to zabrać , znalazłem fotkę kokpitu spita. Jak wykonać malowanie tablicy ? wykałaczką ? wydrukować kalkę ,choć może być z tym ciężej , czy kupić zwykłe pędzelki i odciąć nadmiar włosia i takim pędzelkiem malować ? Cytuj
artoor_k Napisano 5 Grudnia 2009 Napisano 5 Grudnia 2009 No więc w tej skali to zabawa obciętymi pędzlami to chybiony pomysł (jak dla mnie).Proponuję pomalować tablicę na czarno i przetrzeć tzw. "suchym pędzlem". Cytuj
msegen Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Napisano 9 Stycznia 2010 Witajcie po przerwie , czas na ciąg dalszy nudnej relacji . Zrobiłem środek kabiny pilota beż żadnych udziwnień : Następnie zabrałem się za płaty: A żeby się nie nudzić ICM postanowiło poszerzyć troszkę kadłub przy łączeniu z płatami Uporałem się z tym problemem nawet szybko , lutownica w łapę , później noży, pilnik i papier ścierny. I górna część płatów zmniejszyła się o parę mm ( płaty troszkę straciły na rozpiętości ale wszystko pasuje ) Później już tylko szlifowanie szpachlowanie , i znów to samo aż do skutku I wnętrze skrzydeł : Spróbowałem pomalować model podkładem by wynaleźć wszelkie większe rysy aerografem i wyszło ładnie . CDN. Cytuj
jachud3 Napisano 9 Stycznia 2010 Napisano 9 Stycznia 2010 Następnie zabrałem się za płaty: A ile Spitfire miał płatów? Więcej niż jeden? pzdr. Cytuj
msegen Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Napisano 9 Stycznia 2010 Następnie zabrałem się za płaty: A ile Spitfire miał płatów? Więcej niż jeden? pzdr. Jak by się tak uparł to i dwóch by się doliczył . Chodziło mi o płat dolny i dwie połówki górne . Cytuj
Lucas HS Napisano 10 Stycznia 2010 Napisano 10 Stycznia 2010 Chodziło mi o płat dolny Dolną część płata, a nie płat dolny! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi