Skocz do zawartości

505th PIR/82nd Airborne [Maurice Corry / 1:16]

arthur_szu

Rekomendowane odpowiedzi

Miał być tylko in-box a jednak...

Droga kupna nabyłem żywiczną figurkę amerykańskiego spadochroniarza 505 Pułku Piechoty Spadochronowej (Parachute Infantry Regiment) 82 Dywizji Powietrzno-Desantowej firmy Maurice Corry.

Swego czasu była dostępna na portalu aukcyjnym ale z tego co się dowiedziałem od Sprzedającego - cena, która kończyła aukcję nie była satysfakcjonująca i opłacalna dla niego. Z racji rekonstrukcji tej dywizji jak i pułku postanowiłem powalczyć o nią Sprzedający postarał się

Tak przynajmniej ma wyglądać wg producenta:

th_82b.jpg th_82f.jpg

Jak widać na zdjęciach figurka ładnie się prezentuje - zarówno detale i jakość odlewów. Zobaczymy jak będzie dalej...

Taki mały in-box:

th_505PIR_2.jpg th_505PIR_3.jpg th_505PIR_4.jpg

th_505PIR_5.jpg th_505PIR_6.jpg th_505PIR_7.jpg

th_505PIR_1.jpg

P.S. Oczywiście będzie miał oznaczenia 1 Batalionu "Jack of Diamonds"

Ogólnie jestem zadowolony z osiągniętego efektu - wymienione paski trzymające kieszenie i sznurówki (cienko ucięta blaszka do kwiatów), linka spadochronowa trzymająca minę No. 75 Hawkinsa (drut) oraz poprawiane wszelkie linie i krawędzie. Jeszcze trochę zabawy przede mną żeby wyglądał sensownie przed malowaniem:

th_w505PIR_2.jpg th_w505PIR_3.jpg th_w505PIR_1.jpg

Podkład i wstępnie kolor bazowy:

th_505_6.jpg th_505_1.jpg th_505_2.jpg

th_505_3.jpg th_505_4.jpg th_505_5.jpg

I jedziemy dalej....

th_spadak_1.jpg th_spadak_2.jpg th_spadak_3.jpg

th_spadak_4.jpg th_spadak_5.jpg th_spadak_6.jpg

Na hełmie oznaczenia NCO (podoficera) oraz romb z literką "J" - oznaczenie 1 Batalionu 505 Pułku 82 Dywizji zwanego "Jack of Diamonds" (czyli to co rekonstruuję wraz z Kolegami )

Materiał ikonograficzny, czyli autor

th_23.jpg th_24.jpg

Stronka też powoli się rozwija

http://www.82nd.pl

Jako, że odzewu nie było, a postępy są, wrzucę kolejne fotogramy (mam nadzieję, że Moderatorzy wybaczą mi brak edycji postów ;o))

W międzyczasie powstaje podstawka - kawałek płyty lotniska, tuż przed startem (będzie jeszcze jeden detalik nie uwzględniony teraz ale to w Galerii ;)... [nie bójcie się - więcej siuraków nie będzie ]

Materiały - polistyren, plastelina, klej cyjanoakrylowy, skalpel i papier ścierny:

th_baza_1.jpg

Faktura - szpachlówka Tamiya zmieszana z pyłem dla szynszyli, drapanie, rycie itp ;)

th_baza_2.jpg

Szmata czyli papier toaletowy nasączony wikolem:

th_baza_3.jpg

Doszły kamyki na poboczu i dalsza obróbka:

th_baza_4.jpg

... i pył dla szynszyli

th_baza_5.jpg

Pomyślałem, że spadak miał już dosyć i nie chciało mu się już więcej ładować, więc zostawił Drop Line na płycie lotniska (zrobiona z cyny)...

th_baza_6.jpg

Posiana trawka:

th_baza_7.jpg

Baza kolorystyczna - czarny mat Vallejo Air:

th_baza_8.jpg

Dalsze cieniowanie różnymi odcieniami szarego:

th_baza_9.jpg

Pomalowana ziemia przy płycie lotniska:

th_baza_10.jpg

Lecimy dalej z malowaniem - trawa dostała letniego koloru, szmata również ;):

th_baza_11.jpg

Doszło cieniowanie, zryta nawierzchnia, oznakowanie krawędzi pasa startowego nałożone gabką.. itd ;)

th_baza_12.jpg

Przymiarki do podstawki:

th_baza_13.jpg th_baza_14.jpg

figurka wygląda za... fantastycznie.

Podziękował - fantastycznie może nie ale staram się... Tym bardziej, że to moja pierwsza figurka w tej skali

Insygnia będą w formię kalkomanii czy innej Question.

Nie wyrobię się w tym tygodniu ale w następnym będę drukował raczej kalki - oznaczenia dywizyjne, flagę US i oznaczenia na pokrowiec M5 maski pgaz. Szewrony stopni chyba odręcznie wymaluję

EDIT: Pobawiłem się wieczorem GIMP'em i coś tam wyszło ;o)

klatka.gif

W Galerii pojawi się zapewne z C-47 Kolegi 8-)