Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam! Jestem tu nowy i zielony jesli chodzi o modele. Co prawda złozyłem już jeden.Volvo fh 16.

Nie uchyla w nim si ekabina, ale to mój bład bo zderzak przykeliłem do kabiny, a nie do ramy, a drugie to ze nie kreca mu sie koła.Zrobiłem tak jak na instrukcji pokzano i tak jak wytłumaczył mi Tornado (dzięki niemu to trafiłem,ale pewnie go nie znacie bo ma tylko 1400 postów)

Jesli chodzi o bliźniaki to skleiłem je tak jak w instrukcji pokzano i dałem ten krązek, ale on same spadały, kiedy ruszyłem autem,skrecały sie z osi.Czy je poprostu sie tak nakłada na oś i zostawia czy cos klei?

Edytowane przez Gość
Napisano

nakładasz jedną felgę , później PRZYKLEJASZ te małe kółczko na oś ( tam jest taki zwężenie ) ale uważaj żeby nie przyklejić kółecka do felgi najlepiej jak nałożysz fejgę to sprawdź czy felga się kręci a czy kółeczko jest dobrze zamocowane i nie spada jeśli tak właśnie jest to śmiało może sz przyklejać 2 felgę do pierwszej i powinno być już git jeśli Ci pomogłem to bardzo mi miło . Pozdrawiam

Napisano

A co to jest Cięzaróka? - Popraw temat.

Poza tym to pytanie już było. Serek, nie Ty się kiedyś o to pytałeś?

Napisano
Poza tym to pytanie już było. Serek, nie Ty się kiedyś o to pytałeś?

gulusie masz rację pytałem się ale to było bezpośrednio w temacie mojej relacji, a nie w innym dziale dlatego napisałem tutaj, bo elder jest tutaj nowy i mógł nie oglądać tej relacji .

Napisano

Aha, myślałem, że był oddzielny temat z tym pytaniem. Skoro mi się pozajączkowało, to przepraszam. Jednak tę Cięzaróke trzeba by poprawić.

Napisano

Ok zmieniłem nazwet teamtu, bo nie bedę robił śmietnika a wszystkie nurtujące mnie pytania tu umieszcze.

Chwila po kolei.

Koło wewnetrzne, kólko, koło zwentrzne. A jak odetne piaste od felgi to nie bede miał problemu z przykejeniem do wew koła?

Napisano
Koło wewnetrzne, kólko, koło zwentrzne. A jak odetne piaste od felgi to nie bede miał problemu z przykejeniem do wew koła?

Tak zgadza się ja nigdy jeszcze piast nie wycianłem ale z tego co wiem to nie będzie żadnego problemu.

Napisano

To no zobaczy sie ;) Thnx za pomoc.W razie jakich kolwiek pytanie bede jeszcze tu pisał ;)

Napisano

Montaż koła przedniego do osi:

1 - nakładasz koło na oś

2 - do dekielka wlewasz małą kropelkę kleju tak aby znalazł się na jego dnie, nigdy nie nakładaj kleju na końcówkę osi i nie wolno upaćkać klejem zewnętrznej powierzchni dekielka bo dekielek przyklei się do osi i do felgi i wówczas koło nie będzie się obracać

3 - przyklejasz dekielek do końcówki osi (nie do koła) i czekasz aż wyschnie

Montaż kół tylnych (bliźniaków):

1 - nakładasz na oś koło wewnętrzne

2 - nakładasz to małe kółeczko na końcówkę osi i dopiero teraz nakładasz klej na styku małego kółeczka (po zewnętrznej jego stronie) z osią i czekasz aż całkowicie wyschnie

3 - sprawdzasz czy obraca się koło i dopiero teraz przyklejasz koło zewnętrzne do wewnętrznego, nie dawaj kleju do wewnętrznej części piasty bo skleisz koło z osią i nie będzie się obracać.

Napisano

Ja także kiedy robiłem pierwszy model zapytałem się o to kolegów z forum, dlatego myślę, że nazwa tematu powinna brzmieć "Montaż ruchomych bliźniaków w ciężarówkach- skala 1:24" temat powinien byc zamknięty, a wszystkie posty na ten temat NATYCHMIAST usuwane. KAŻDE forum internetowe ma opcję szukaj i nie wierzę, że jakiś użytkownik o tym nie wie... Jeśli tak jest to proszę o dokładne zapoznanie się z panelem górnym.. No.. sorry za troche spamu i przy okazji witam nowego kolegę

Napisano

Praetorian nazwa teamtu tu " Pytania Edlera" a to że zadałem tutaj to pytanie jako pierwsze to chyba nie wiele znaczy.Zapewne niedlugo zadam kolejne.W przypadku gdybym nazwał teamt tak jak Ty propnujesz to mogl bym utworzyc kolejne pytania i był by tu taki syf jak przy malowaniu modelu ;) w ten sposób unikniemy takiej sytuacji. KONIEC OT !!

Edit: Mam pytanie odnosnie klei.Ja uzywam Wamodu ale widze ze większość z was używa Italeri. Jest jakaś róznica między nimi? Oprócz ceny ;)

Napisano

Jakiego materiału uzyc na przewody między ciągnikiem a naczepa.Długo nad tym myslalem ale do niczego nie doszedłem.

Napisano
Jakiego materiału uzyc na przewody między ciągnikiem a naczepa.Długo nad tym myslalem ale do niczego nie doszedłem.

Możesz wykonać go z pojedyńczego przewodu telefonicznego lub żyłki. W obu przypadkach nawijasz drut/żyłkę na cos cienkiego np. na szydło lub gwoździa z tym że żyłkę po nawinięciu musisz zamoczyć lub polać gorącą wodą co spowoduje że bedzie sprężysta i nie będzie się rozwijała.

Napisano

A co do szpachlowania.To jak nakładac szpachle to juz czytałem, ale nie dotczytałem sie jak wygladac.Cos było pisane o tym żeby papier scierny zmoczyc woda. A jakiego papieru uzywac?

Napisano

Wodnego

Kupisz go w sklapach z farbami samochodowymi, ja używam też pilniczków do wygładzania paznokci

Napisano

Pytanie odnośnie malowania.Chce mojego Manika pomalowac tak: Złoczyc kabine i wtedy malowac,bez wklejania szyb i wnetrza.Mam tylko pytanie czy mam zatkac gazeta albo czyms takim dziury na okna? Zeby mi cos tam do srodka nie naleciało?