Jump to content

La Sirene Heller 1:150

ryszardb
 Share

Recommended Posts

jeśli można to poproszę o jakąś fotkę całej Twojej kolekcji żaglowców Jędrek

Większość modeli w albumie http://picasaweb.google.pl/bielakryszard/MODELE?feat=directlink

. Niektóre madele nie nadają już się do pokazywania a inne "poszły " do znajomych. Jestem na forum od niedawna a to za namową ś.p kolegi, który mnie do tego gorąco namawiał. Wcześniej nie robiłem zdjęć w trakcie pracy. Jestem amatorem i robiłem to tylko dla przyjemności.Oglądając Wasze prace to jeszcze jestem "cienki Bolek".

Jędrek co do kolekcji zdjęć to muszę je jakoś pustawiać, ale je zrobię.

Co dalej nie wiem na razie GLORIEUX do skonczenia.

Dziękuję za dobre słowa

• 2 months later...
Gratuluję. Piękna robota. Zastanawia mnie jedno. Te żagle wyglądają podejrzanie dobrze Czy mógłbyś zdradzić sekret z czego je robiłeś? Dzięki

Żagle zrobiłem z damskich chusteczek do nosa. Bryty rysowałem ołówkiem. Potem nasączałem je lakierem bezbarwnym. Tutaj użyłem lakieru barwiącego - sosna( to samo robię teraz w La Glorieux, zaglądnij tam). Te zwinięte najpierw zwijałem (są skrócone o 1/4) a potem lakierowałem. Teraz pokusiłem się o zagle szyte, ale niestety nie potrafię szyć i popsułem wygląd całego modelu.

Ja swoje szyłem na maszynie najdrobniejszym ściegiem wyszło extra. Trzeba tylko trochę poćwiczyć żeby wyszło równo. Teraz robię francuską fregatę i zastanawiam się czy nie zrobić żagli inną metodą - z cieniutkiej folii a bryty nakleić na folię z cieniutkiego drutu ze zwojnicy. Na pewno zrobię zdjęcia i wrzucę jak skończę.

Dobry pomysł. Spróbuj bryty zrobić z brązowej lub beżowej nici.

Żebym dobrze zrozumiał mówisz o przeszyciach płótna. Bo bryt to jest pas płótna z którego uszyty jest żagiel.

• 1 year later...