Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ależ nie ma się czego wstydzić, wspaniały model!

jeśli można to poproszę o jakąś fotkę całej Twojej kolekcji żaglowców

Jędrek

Napisano

Ten model zachęcił mnie do zrobienia własnego żaglowca. Może zdjęcia ukazują mało szczegółów ale niemniej jednak wygląda imponująco.

Całe to olinowanie...mniam

Tylko pozazdrościć.

Pozdrawiam

Napisano

Piękny model, no i te olinowanie

Napisano
jeśli można to poproszę o jakąś fotkę całej Twojej kolekcji żaglowców Jędrek

Większość modeli w albumie http://picasaweb.google.pl/bielakryszard/MODELE?feat=directlink

. Niektóre madele nie nadają już się do pokazywania a inne "poszły " do znajomych. Jestem na forum od niedawna a to za namową ś.p kolegi, który mnie do tego gorąco namawiał. Wcześniej nie robiłem zdjęć w trakcie pracy. Jestem amatorem i robiłem to tylko dla przyjemności.Oglądając Wasze prace to jeszcze jestem "cienki Bolek".

Napisano

Jędrek co do kolekcji zdjęć to muszę je jakoś pustawiać, ale je zrobię.

Co dalej nie wiem na razie GLORIEUX do skonczenia.

Dziękuję za dobre słowa

• 2 months later...
Napisano

Gratuluję. Piękna robota. Zastanawia mnie jedno. Te żagle wyglądają podejrzanie dobrze Czy mógłbyś zdradzić sekret z czego je robiłeś? Dzięki

Napisano

O kurcze! Nie jestem znawcą, ale to co widzę robi wrażenie

Piękna robota. Gratuluję

Napisano
Gratuluję. Piękna robota. Zastanawia mnie jedno. Te żagle wyglądają podejrzanie dobrze Czy mógłbyś zdradzić sekret z czego je robiłeś? Dzięki

Żagle zrobiłem z damskich chusteczek do nosa. Bryty rysowałem ołówkiem. Potem nasączałem je lakierem bezbarwnym. Tutaj użyłem lakieru barwiącego - sosna( to samo robię teraz w La Glorieux, zaglądnij tam). Te zwinięte najpierw zwijałem (są skrócone o 1/4) a potem lakierowałem. Teraz pokusiłem się o zagle szyte, ale niestety nie potrafię szyć i popsułem wygląd całego modelu.

Napisano

Ja swoje szyłem na maszynie najdrobniejszym ściegiem wyszło extra. Trzeba tylko trochę poćwiczyć żeby wyszło równo. Teraz robię francuską fregatę i zastanawiam się czy nie zrobić żagli inną metodą - z cieniutkiej folii a bryty nakleić na folię z cieniutkiego drutu ze zwojnicy. Na pewno zrobię zdjęcia i wrzucę jak skończę.

Napisano

Dobry pomysł. Spróbuj bryty zrobić z brązowej lub beżowej nici.

Żebym dobrze zrozumiał mówisz o przeszyciach płótna. Bo bryt to jest pas płótna z którego uszyty jest żagiel.

• 1 year later...
Napisano

A na zakończenie dobra nowina wystawiony model na Darze Pomorza zajął 2 miejsce w XVIII Ogólnopolskiej Wystawie Modeli.

IMG_5648.JPG

IMG_5968.JPG

IMG_5969.JPG

Napisano
A na zakończenie dobra nowina wystawiony model na Darze Pomorza zajął 2 miejsce w XVIII Ogólnopolskiej Wystawie Modeli.

Moje gratulacje, piękny model zbudowałeś

Pozdrawiam