Skocz do zawartości

PWS-A (avia BH-33) 1:48

łysy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zapraszam do oglądania: PWS-A w skali 1:48 w barwach CWOL Dęblin, Lotnisko Ułęż, późne lata 30-te.

8408a5b40539d031med.jpg

a8438b3baf667591med.jpg

e70e85c61ae2531cmed.jpg

1772d997e9c08358med.jpg

696ba0d9433d25acmed.jpg

fddb7171b81cbd60med.jpg

Ładny i starannie wykonany model. Po polsku i niszowy temat.

Pytanie: jaki kolor użyty do malowania?

Refleksja: trochę szkoda, że szachownice nie w wersji dużej i symetrycznie rozmieszczone. Aż się prosił o to, przy tym coś mi nie gra z rozmiarami i rozmieszczeniem. Ale mam dostęp do jednego tylko zdjęcia z nową wersją szachownic, zatem nie przesądzam. Gdyby kolega miał taką fotkę, z przyjemnością obejrzę

Poza tym - pasuje mi

Pytanie: jaki kolor użyty do malowania?

Mieszanka farb gunze - kolor zbliżony do FS30097 - 30118

Szachownice zrobione wg zdjęcia egzemplarza nr 4 -przez analogię zrobiłem tak samo. Widać tam wyraźnie lewą szachownice na skrzydle, prawa jest już niestety niewidoczna. W Dęblinie samoloty dostały malowania wg nowego schematu z małymi szachownicami. Były tez nr podskrzydłowe, prawdopodobnie na PWS-A takie same jak boczne, ale nie ma już co do tego pewności. Jedyny jaki udało mi się odczytać to 15-U z samolotu o nr bocznym właśnie 15.

Tak przypuszczałem, że to o tę "czwórkę" chodzi. W tej sytuacji - nie ujmując niczego samemu modelowi - pozostaję na stanowiku, że duże szachownice byłyby bardziej urokliwe. Ale zakładam, że może kolega po prostu nastawił się na samolot z określonej jednostki i okresu, to i wyboru nie było

A jakieś bliższe dane co do mieszanki farbkowej? mam na myśli numery i proporcje użytych składników

Tak przypuszczałem, że to o tę "czwórkę" chodzi. W tej sytuacji - nie ujmując niczego samemu modelowi - pozostaję na stanowiku, że duże szachownice byłyby bardziej urokliwe. Ale zakładam, że może kolega po prostu nastawił się na samolot z określonej jednostki i okresu, to i wyboru nie było

A jakieś bliższe dane co do mieszanki farbkowej? mam na myśli numery i proporcje użytych składników

Chciałem jako pierwszy zrobić właśnie ten, duże szachownice będą w następnych (już tylko same duże będą).

Będzie krakowska "1" (a może też 4) i z Grudziądza "2" z uskrzydloną bombką na ogonie. Tam są duże szachownice a smaczkiem jest to że każdy ma trochę inną konfigurację (są z lub bez kołpaków, z osłonami cylindrów)

Mieszankę na polskie khaki można uzyskać na wiele sposobów. Ja mam kilka swoich przepisów. (należy pamiętać ze farba ta występowała w wielu odcieniach, co widać na zdjęciach i jak płowiała stawała się coraz bardziej brązowa). Jakie farby kolega używa to podpowiem. Ja głównie (od jakiegoś czasu) Gunze H, ale tez MM acryl i Pactra. Unikam Valejo.

Pytanie o kolory w moim przypadku na na razie charakter teoretyczny, bo będąc związanym Jakiem i tak przez jakiś czas za rodzime tematy międzywojenne się nie wezmę. Ale ponieważ w tzw. mocnych planach mam Karasia, Łosia i Fokkera FVII, to zbieram informacje z wszelkich źródeł, także w kwestii kolorów. Do tego będąc przywiązanym do tradycji i wbrew nowoczesnym trendom nie mogę się uwolnić od Humbroli i ModelMasterów. Ale wszelkie przepisy na kolory chętnie przeanalizuję

Z Humbrolami nie było by problemu gdyby...właśnie gdyby był cały czas produkowany 142. Ma swój zamiennik w pactrze 23, tak więc P 8cz.*23+1cz.*105, MM acryl 8cz.*4708+1cz.*4797, MM olejny 4cz.*1702+1cz.*2096. Odcień można regulować przez zwiększanie dawki brązu.

Jak kolega będzie robił Fokkera FVII, to trzeba pomalować go na ciemno brązowo (np. Pactra 105 z niewielkim rozjaśnieniem, lub Humbrol 10 tez z niewielkim rozjaśnieniem ).

Pytanie tylko czy inne bombowce tez były malowane tak ciemną farbą??? (może to jest przyczyna teorii o 2 khakich-inny na myśliwcach inny na bombowcach, a może po prostu khaki w tamtym okresie gdy robili w Polsce Fokkery FVII był taki ciemny?)

Dzięki za receptury kolorkowe . A z Fokkerem to można sobie:

a) sprawę ułatwić - wybierając malowanie cywilne;

b) całkowicie utrudnić - wybierając wyczynowy P-PAAA, tam to już co opracowanie, to inaczej

Pozdrawiam - Mikołaj