kowal76 Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 Witam, Chciałbym pokazać mój najnowszy ulepek . Jest to Ił 2m3 z zestawu Hobby Boss w skali 1/72 prosto z pudła. Model przedstawia maszynę z nr bocznym 24 wersja "strzałka" z 6 Pułku Lotnictwa Szturmowego , lotnisko Starachowice we Wrocławiu rok 1948. Przy budowie modelu opierałem się głównie na materiałach z MR nr 3/98 , to znaczy w sumie tylko na rysunku który jest tam zamieszczony. Przeszukałem internet w poszukiwaniu zdjęć polskich powojennych Iłów ale niestety nie znalazłem za wiele (może szukać nie potrafię) . Zdjęcia egzemplarza "24" także nigdzie nie znalazłem. Model sklejało się bardzo przyjemnie w porównaniu z Iłem z Plastyka którego galerię zaprezentowałem na łamach naszego forum. Szpachli poszła bardzo niewielka ilość. Jedynie po obydwu stronach kadłuba w miejscu przejścia kadłub-skrzydło powstała szpara którą trzeba było zlikwidować. Model Hobby Bossa jest bardzo uproszczony , w kabinie nie za wiele się dzieje a oszklenie nie jest dzielone. Natomiast faktura powierzchni skrzydeł i kadłuba jest bardzo ładna. Działka 23 mm musiałem dorobić ponieważ w zestawie były podwieszane bodajże 30 mm , a co za tym idzie trzeba było zaszpachlować otwory pod nie i zamarkować czarną farbką wyloty łusek działek 23 mm i karabinów maszynowych. Jednak nie udało mi się odtworzyć oryginalnego wyglądu działek. Jeżeli chodzi o malowanie to użyłem pierwszy raz aerografu. Mam cały czas problemy z rozcieńczaniem farbek ale jakoś daję radę. Oczywiście miałem problemy przy malowaniu oszklenia ale to u mnie standard . Tutaj chciałbym podziękować użytkownikowi "Pancho" który bardzo się przyczynił do tego że zacząłem malować aero. Farbek jakie użyłem to Pactry zielony i błękitny , a podkład Vallejo Air. Na koniec lakier Pactry. Dodałem trochę przetarć suchym pędzlem i okopceń ale muszę nad tym elementem jeszcze dużo popracować. Chciałem położyć "łosza" ale cały czas mi to nie wychodzi i nie chciałem popsuć modelu, ehh... muszę jeszcze sporo poćwiczyć. Kalkomanie od Adama z forum za które jeszcze raz wielkie dzięki. Ogólnie zdaje sobie sprawę z masy popełnionych błędów przy budowie tego modelu ale najważniejsze że sklejanie sprawia mi wielką radochę. Na koniec jak zwykle przepraszam za fotki. Pozdrawiam Grzesiek. created by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 No to pierwsze koty za płoty Jak na pierwsze malowanie aerkiem to nie jest najgorzej, a każdy kolejny model powinien być lepszy. Powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 14 Czerwca 2013 Share Napisano 14 Czerwca 2013 Tak jest...bez spinania ...najważniejsze gdy nasze hobby daje satysfakcję ,co nie znaczy,że trzeba robić modele na tym samym poziomie...więc-tak jak napisałeś-"łosz nie wyszedł"....ale póki co ....w końcu wyjdzie ..a tego mi właśnie brakuje w twoim modelu ...POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2013 Dzięki, co do łosza Sławku to w końcu na pewno mi się uda go położyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 15 Czerwca 2013 Share Napisano 15 Czerwca 2013 Ładnie ładnie, podoba mi się efekt złuszczonej farby. Jedyne co bym zamienił to karabin strzelca bo ten, który jest w modelu to porażka. Ogólnie gratuluję całości;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2013 Ładnie ładnie, podoba mi się efekt złuszczonej farby. Jedyne co bym zamienił to karabin strzelca bo ten, który jest w modelu to porażka. Ogólnie gratuluję całości;) Dzięki , model prosto z pudła więc karabin został zestawowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2013 Cześć, Pozwoliłem sobie wrzucić fotki Iła zrobione w trochę lepszym oświetleniu . created by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi