SmokHaosu Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Niniejszym oświadczam, że po blisko pół roku guzdrania się z tym koreańskim wybryzgiem, dokonałem zakończenia tego "dwu tygodniowego" projektu Teoretycznie model przedstawia Bf-109 G14 Ericha Hartmanna z walk gdzieś tam na Węgrzech zimą '44/'45. Praktycznie jest to wypadkowa pomiędzy tym co znalazłem w pudełku z modelem, moimi umiejętnościami, a niezbyt dużą ilością materiałów jakie zebrałem przed budową. Zasadniczym źródłem była dla mnie barwna tablica z któregoś tam numery Lotnictwa. Spodobała mi się właśnie tamta interpretacja tego letadłą , gdyż w przeciwieństwie do innych tablic i modeli, samolocik nie był pokazany jako wyprany w super power persilu do białego. Zasadniczym zamiarem było osiągnięcie efekt ogólnego zmęczenia/zużycia, zwłaszcza jeśli chodzi o zimowy kamuflaż. Wątek warsztatowy (KLIK) do obejrzenia, jak ktoś cudem jeszcze nie zaglądał. Zapewne produkcja wydłużyła sie głównie z racji problemów jakie nastąpiły w tzw. międzyczasie. Ale podsumowując. Przez ten czas miałem problemy między innymi z / ze: -w skutek zwietrzenia, nie łączącym się z klejem i szpachlą plastikiem -niechcącymi się poddać mojej perswazji kalkami -ubogim wyposażeniem kabiny -odpadaniem kalek mimo setów, solów, sidoluksów, lakierów.... -usuwaniem farby i malowaniem odnowa -pseudo maskolem Vallejo, który zamiast pomagać szkodził -ktoś to czyta? -zmatowioną do białego osłoną kabiny -trochę za mocno działającym kretem -spadającą na model butelką sidolux'u (prawie pełna), do dziś nikt z rodzinki nie potrafi wyjaśnić jak to się stało A teraz kto był grzeczny i przeczytał wszystkie literki to może pooglądać obrazki (ewentualnie lizaczek). Fotki po tradycyjnemu. Najlepiej pokazują to co mi w modelu nie wyszło, a resztę tylko czasem. Ale co się dziwić, jak się zdjęcia pstryka na szybko, a w dodatku nie ma o tym pojęcia Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Faktycznie wygląda na zmęczonego życiem weterana , Mnie się podoba szczególnie kot w skali 1:1 Pozdrawiam Cytuj
pezetel Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Witam. Śledziłem budowę na "Warsztacie" i muszę powiedzieć , że po opisanych tam przejściach model prezentuje się nieźle . W sprawie malowania - no cóż - niezbyt zgodne z oryginałem , ale to Twój wybór . Zastanawia mnie tylko dlaczego nie zrobiłeś masztu antenowego na kabinie - tym bardziej , że opisywałeś problemy z zaszpachlowaniem otworu na jego umocowanie . Nie mam co prawda wykształcenia technicznego , ale mam wrażenie , że poprowadzenie stalowego druta przez środek anteny radionamiernika to nie najlepszy patent . Mimo wszystko - gratuluję wytrwałości . A , jeszcze jedno - KOT jest prima sort . Pozdrowienia . Cytuj
SmokHaosu Napisano 15 Lipca 2008 Autor Napisano 15 Lipca 2008 Dzięki Wam za opinie. Nie ukrywam, że się cieszę, że to już koniec z tym modelem. Niejednokrotnie przyprawił mnie o ból głowy. Jednak mam w planach podstawkę, a pilot już ma skompletowanych dawców Jeśli chodzi o malowanie i antenę, w tej kwestii kierowałem się tablicą z Lotnictwa, wydawała mi się najwiarygodniejszym źródłem do jakiego udało mi się dotrzeć przed malowaniem. Cytuj
dewertus Napisano 15 Lipca 2008 Napisano 15 Lipca 2008 Witam, model miodny ze chej W jaki sposob "wycierales" biala farbe aby uzyskac taki efekt? pzdr. Hubert ---------------------------------------------------------------------- Warsztat: Curtis P-40M (LENINGRAD - Finlandia) - 95% Firley Firefly AS Mk V (KOREA) - 95% Tupolev TU-2M (KOREA)- 45% Blenhaim MK IV (MALTA) - 45% MiG-15bis (KOREA) - 75% Spitfire Mk Vb (MALTA) - 50% Bell P-39Q (LENINGRAD) - 50% Macchi MC 205 (MALTA) - 10% Cytuj
SmokHaosu Napisano 15 Lipca 2008 Autor Napisano 15 Lipca 2008 Po kammo normalnym model maił kładzione kalki, więc ze 2 razy otrzymał poważna warstwę sidoluxu co stanowiło bazę do zabawy w zimowe kammo. Odpryski był robione maskolem, położony przed malowaniem białą farbą, potem był usuwany razem z nią odkrywając kolory "letnie". Przetarcia to po prostu przetarcia papierem ściernym 1ooo i chyba 2ooo na mokro. Miejscami jeszcze były przeciereczki z pędzla oraz gęściejszy wash i filtr. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi