Marek44 Napisano 5 Sierpnia 2009 Napisano 5 Sierpnia 2009 (edytowane) Na model ten długo polowałem, ale w końcu go dorwałem. Według zagranicznych for modelarskich jest to najdokładniejszy wymiarowo Flanker w 1/144. Nie sprawdzałem zgodności z planami, ale model sam w sobie ma ładne detale. Zero nadlewek, jam skurczowych, ładny kokpit, przejrzysta owiewka. Ale... są też minusy. Model ma tylko dwa mankamenty: - brak tablicy przyrządów w kokpicie, którą można jednak łatwo zrobić - tzw. "rowy mariańskie" zamiast linii podziału blach. Słyszałem o dwóch metodach na to: zaszpachlować i wyryć nowe lub farbą odpowiedniej konsystencji wydelikatnić te linie, a potem malować model normalnie. Można go wykonać w malowaniu jednego z prototypów, chociaż nic nie przeszkadza by zrobić go w malowaniu seryjnym. Model posiada też pokaźny arsenał podwieszeń. Podsumowując - kolejny ładny model trumpka, jednak wybredni muszą coś zrobić z liniami podziału blach. Zdjęcia: Edytowane 5 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj
PKD4GA Napisano 5 Sierpnia 2009 Napisano 5 Sierpnia 2009 Podstawowy mankament tego modelu to zupelnie wydumane linie - przykladowo na oslonie radaru... Jednak najbardziej mnie drazni owiewka, ktora tez ma kreski w wydumanych miejscach. Jedyne wyjscie to pilowac i polerowac, badz uzyc owiewki jako wzor do zrobienia kopyta i probowac wyssac wacu. Pozdr. Pawel Cytuj
Marek44 Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Napisano 5 Sierpnia 2009 Hmm... Dopiero po twojej interwencji sprawdziłem go z planami. Faktycznie owiewka jest źle rozplanowana. Ale co do linii podziału blach na osłonie to sprawdziłem go z tym: http://richard.ferriere.free.fr/3vues/sukhoi_su34_3v.jpg i nie wygląda to tak źle. Ale z owiewką to masz rację - trza zrobić nową. Cytuj
PKD4GA Napisano 5 Sierpnia 2009 Napisano 5 Sierpnia 2009 ...a faktycznie wczesne prototypy moga cos tam miec... ...ale te bardziej seryjne wydaja sie gladziutkie. Pozdr. Pawel Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi