Skocz do zawartości

JagdPanzer 38(t) Hetzer Mid Production - Tamiya - 1:48

krzychu-onisk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w galerii mojego Hetzera

Przede wszystkim cieszę się, że nie powtórzyło się moje zeszłoroczne niepowodzenie i skończyłem model na konkurs.

Niestety nie dałem rady na czas zrobić Pumy, a myślę, że prezentowałaby się lepiej od tego malucha, ale cóż "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"

Warsztat TUTAJ

O modelu i moim wykonaniu:

Hetzer Tamiyi w skali książęcej, składał się wyśmienicie, zero szpachli. Ładne szczegóły, faktura odlewu na jarzmie, gąsienice z dłuższych i krótszych fragmentów itp. itd.

Zastrzeżenia mam do kilku rzeczy:

-metalowa wanna - niby ok, ale więcej szczegółów można odlać jednak w plastiku;

-grube osłony boczne i błotniki - można by wymienić na blaszki, ja osłony spiłowałem, żeby nie zostawić ich takich grubych;

-boczne osłony jako jedna część - tu można bez problemów przeciąć to na trzy części co oczywiście uczyniłem;

-uchwyty "klocki" - widać na zdjęciach klocki które powinny być uchwytami, mi się niestety nie udało wymienić ich na druciane, powodem był ich mały rozmiar;

W moim przypadku model jest wykonany w jednobarwnym (niepoprawnym) malowaniu, co wiele osób pewnie będzie miało mi za złe, jednak obawiałem się, że mógłbym to popsuć z racji poziomu "początkujący w obsłudze aero".

Jedyne co w modelu zmieniałem to przeciąłem osłony boczne i spiłowałem je od wewnątrz; usunąłem niepotrzebną kolbę na MG wyryłem na prawym tylnym rogu tylnej, górnej płyty właz inspekcyjny i dorobiłem do niego proste zawiasy oraz wymieniłem lufę na produkt firmy Aber.

Chemia:

-farbki Vallejo Air, Vallejo, Humbrol i Model Master

-pigmenty Vallejo

Z efektu końcowego jestem w miarę zadowolony zważywszy, że dopiero raczkuje w temacie pojazdów pancernych, a ten oto pojazd jest moim 3 ukończonym na poważnie modelem.

Dziękuję wszystkim za wsparcie i krytykę, szczególne podziękowania dla Rafała Kobieli za doradzanie i pomoc

No to zdjęcia bo się zbyt rozpisałem:

Hetze047.jpg

Hetze050.jpg

Hetze051.jpg

Hetze059.jpg

Hetze057.jpg

Hetze053.jpg

Hetze054.jpg

Hetze052.jpg

Hetze044.jpg

Hetze045.jpg

Hetze046.jpg

Hetze029.jpg

Zdjęcie poprawionego wydechu:

Hetze062.jpg

I zdjęcie z zapałkami:

Hetze060.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

Koniec końców wygląda całkiem nieźle

Gąsienice poprawione i nieco ubłocone, malowanie i wykończeniówka również całkiem do rzeczy. Jedyne co wygląda trochę nienaturalnie to wydech. Będąc takim gładkim wygląda jak pomalowany rdzą, a nie zardzewiały. Za to rdza na zapasowych ogniwkach na pancerzu prezentuje się znakomicie.

Oby tak dalej !

Pozdrawiam

Kornik

kornik_69 napisał:
Jedyne co wygląda trochę nienaturalnie to wydech. Będąc takim gładkim wygląda jak pomalowany rdzą, a nie zardzewiały.

Właśnie wydech nie jest gładki, choć na taki wygląda, wpierw pokryłem go klejem Revella i podziobałem pędzlem, żeby nadać mu odpowiednią fakturę, później rdzawy Model Mastera i pigmenty, w realu wygląda lepiej, ale niestety na zdjęciach to już inna sprawa.

Rafał Kobiela napisał:
Jedyne co mi się nie podoba to punktowe odpryski.

Racja, na szczęście i tak pigment i wash przykrył sporo, cóż, czeka mnie jeszcze sporo nauki

Dziękuję za opinie

kornik_69 napisał:
Następnym razem spróbuj dodać nieco piachu do rdzawego pigmentu. Ja tak robię wychodzi całkiem fajnie.

Dopigmentowałem wydech piaskowym, zdjęcie zamieściłem razem z resztą powyżej, mam nadzieję, że wygląda nieco lepiej

Pafica napisał:
Świetny :} Lekka monotonnia jest niespotykana w dzisiejszych pracach, i bardzo mi się podoba :] ;)

Dziękuję, dziękuje

No dobra, oficjalnie THE END jak śpiewał Jim Morrison więcej nie poprawiam