Tysiuniek Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Z góry proszę o wybaczenie za błędy i ewentualne niedoróbki, ale to mój pierwszy czołg, jaki skleiłem. Nie dysponowałem też żadnymi szczegółowymi materiałami - poza instrukcją. Wyszedł, jak wyszedł - ale dał mi wiele zabawy. Cóż, skleiłem jak umiałem... Cytuj
tomaszekpoz Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Beczki są fatalne, widać łączenia... Cytuj
kreator86 Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 I w pierwszych modelach o zabawę właśnie chodzi. Będą niedociągnięcia bo nie ma siły, że pierwszy model będzie cudem. Z każdym kolejnym modlelem będzie coraz lepiej ! Tu daję 4 na zachętę do dalszego rozwijania pasji Cytuj
Desaxe Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Według mnie to jak na pierwszy model nie jest źle , moje pierwsze modele wyglądały dużo gorzej Niedoróbki są oczywiście (beczki, brak washa, k.m. na wieży chyba zamocowany do góry nogami itp.), ale wprawa przyjdzie z czasem. Następny model rób w wątku warsztatowym na forum, od początku buduj go zbierając na każdym etapie budowy porady od bardziej doświadczonych modelarzy - sam się wiele nauczyłem od forumowiczów i nadal się uczę Specem od współczesnej ruskiej pancerki nie jestem, ale wydaje mi się, że pod beczkami jest drewniana kłoda zamocowana i pomaluj ją na odpowiedni kolor drewna - to z rzeczy, które bym zmienił ;) Cytuj
imek46 Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Beczki są fatalne, widać łączenia... A ja mam pytanie do ciebie. Jak powinna być beczka łączona. Bo ja wiem że beczki są łączone na zakładkę, i to akurat co powiedziałeś to wielkim błędem nie jest.. Aż mi trudno uwierzyć że jest to pierwszy model, bo wygląda bardzo ładnie. Cytuj
Tysiuniek Napisano 1 Października 2013 Autor Napisano 1 Października 2013 Dziękuję Panowie za opinie. Bardzo są mi potrzebne, chętnie przyjmę każdą krytykę... Owszem, to jest mój pierwszy model czołgu, i w ogóle pierwszy model po bardzo długim czasie rozbratu z modelarstwem plastikowym. Co do beczek...Nie usuwałem tych śladów łaczenia, ponieważ w oryginale większość beczek będących na wyposażenie rosyjskich pojazdów jest spawana z czterech części - nie wiem od czego to zależy.Może taka jest technologia produkcji. Cytuj
imek46 Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Taka jest technologia produkcji beczki. Ściany są wyginane i łączone na zakładkę, jak również dekiel i spód beczki. Cytuj
Kriston Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 A czy kolega położył zielony kolor ? bo mi się wydaje że psiknięty jest tylko piaskowy i czarny ale mogę się mylić. Cytuj
Gość Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 (edytowane) A czy kolega położył zielony kolor ? bo mi się wydaje że psiknięty jest tylko piaskowy i czarny ale mogę się mylić. Kolega położył zielony kolor, a wywnioskować to można po tym że plastik w tym modelu jest szary. A odnośnie tej belki do samowyciągania pod beczkami o której pisał kolega Desaxe, to, to że jest ona w kamo takim jak czołg, to też nie jest błąd. Często bywa tak, że te belki są malowane w ten sposób, gdy czołg ma wziąć udział w defiladzie. Edytowane 1 Października 2013 przez Gość Cytuj
Ostach Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Imek, jest różnica między odtworzeniem szwów technologicznych a nie obrobionym połączeniem części wraz z wypływem kleju. Jak sklejasz płyty pancerza na Tygrysie i klej Ci wyjdzie to nie nazywasz tego spawem. Cytuj
Tysiuniek Napisano 1 Października 2013 Autor Napisano 1 Października 2013 Panowie... Co do belki: w wielu przypadkach belka jest malowana tak samo jak pojazd. Przykład: Źródło: internet. Beczki prawdopodobnie poprawię lub całkowicie je zdejmę. Zresztą bez beczek czołg wygląda bardziej bojowo. Kolor zielony oczywiście położyłem - Pactrę 112.To jest typowy odcień rosyjskiej barwy zielonej, stosowanej na nowszych pojazdach. Cytuj
Tysiuniek Napisano 1 Października 2013 Autor Napisano 1 Października 2013 Panowie...Co do belki: w wielu przypadkach belka jest malowana tak samo jak pojazd. Przykład: Źródło: internet. Beczki prawdopodobnie poprawię lub całkowicie je zdejmę. Zresztą bez beczek czołg wygląda bardziej bojowo. Kolor zielony oczywiście położyłem - Pactrę 112.To jest typowy odcień rosyjskiej barwy zielonej, stosowanej na nowszych pojazdach. PS. Przeciwlotniczy karabin maszynowy 12,7mm 9P17NSWT faktycznie przykleiłem odwrotnie...Skejałem go bardzo późno, i chyba już zasypiałem...A niech to...Do poprawki. Cytuj
imek46 Napisano 1 Października 2013 Napisano 1 Października 2013 Imek, jest różnica między odtworzeniem szwów technologicznych a nie obrobionym połączeniem części wraz z wypływem kleju. Jak sklejasz płyty pancerza na Tygrysie i klej Ci wyjdzie to nie nazywasz tego spawem.. Dokładnie tak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi