Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Ten modelik traktowałem jako odskocznie od lotnictwa. Użyłem też pierwszy raz aroegrafu i lakierów. Eksperymentowałem też trochę z korozją kadłuba, ale nie jestem zadowolony z efektu. Trzeba uczyć się dalej. Proszę o oceny i uwagi na przyszłość.

8c33464a355ae730m.jpg

1dd807348ba22f30m.jpg

d4cb79d3b362cfc4m.jpg

2a82f7ae7c38d47em.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Czy ostatnia fotka przedstawia rdzę zamalowana farbą jeżeli tak to uważam że wyglada to jakbyś rozsmarował szpachelką szpachlę na kadłubie i to zamalował. Według mnie stanowczo za dużo.

Napisano

Masz rację... to miała być zamalowana rdza i jest to szpachla. Wiem, że wygląda to nieciekawie, następnym razem spróbuje z proszkiem (np. kawa rozpuszczalna). Trzeba próbować. Może macie jakieś pomysły na rdzę i pęknięcia na kadłubie???

Napisano

No i mamy kolejnego okretowca Z ta rdza to fakt przesadziles. Nie radze kombinowac z jakas kawa czy czyms podobnym. Nie ta skala aby aby to az tak uwidaczniac. Jesli juz sie uparles aby ja pokazac to proponuje zrobic to tylko przy pomocy farby i to bardzo delikatnie. Okrety moze i byly w tym czasie bardzo wymeczone ale na tak wielkie powierzchnie rdzy to chyba nie mogli sobie pozwolic chyba, ze stacjonowali na jakiejs wyspie pare lat i to bez zaopatrzenia w co watpie Reszta miodzio i fotki tez

Napisano

Dzięki za uwagi. Okrętowcem to ja w pełni nie jestem. Bawie się różnymi gatunkami. Obecnie męcze Spitfire Vb w 1:24 a w kolejce czeka H.M.S. Bounty. Choć marzy mi się jakiś pancernik z II WŚ w 1:350... ale nie posiadam jeszcze tyle umiejętności. Potrafię wykonać model, który wygląda jak nówka, ale piękne modele to dla mnie wyeksploatowane i właśnie ze śladami eksploatacji mam jeszcze problemy. Coś jednak czuje, że za rok (czyli jak ukończe studia) to dostanę w prezencie jakąś trzysta-pięćdziesiątke.

• 2 years later...
Napisano
Czy ostatnia fotka przedstawia rdzę zamalowana farbą :?: jeżeli tak to uważam że wyglada to jakbyś rozsmarował szpachelką szpachlę na kadłubie i to zamalował. Według mnie stanowczo za dużo.

Oj! Panowie...

kadłub i dużo innych elementów były pochodzenia stolarniowego... rdza? spod podkładu i kamuflażu na takim kadłubie wyłazi mahoń czy jakie inne egzotyczne drewno o kolorze nieznanym w Europie (?może by dawać podkład podobny kolorem do minii? firebronze?)

na youtube, jeśli wklepiecie PT 109 zobaczycie mistrzostwo świata w sześciu odcinkach jak z tak cienkiego modeliku wystrugać COŚ naprawdę super.

Angielskie MTB też były klasy wooden wander jak DH Mosquito...

Jak nie ma aluminium, to i brzoza na aklejki dobra (hihihihi)

:?

• 8 months later...
Napisano

no to dodam cos do tego:

nadzienie wazy ca 150g [serwo 8g; odbiornik ca 10g; accus po 35g; ale calosc mimo balsowego stelaza swoje wazy] poklad drugie tyle...

wiec zanuza sie troche za duzo; moze to zaloganty?