mac eyka Napisano 24 Października 2011 Napisano 24 Października 2011 Wpadł w moje łapska lekko rozpoczęty model wczesnego Abramska z firmy Matchbox w skali 1/72. Model jest dość prosty, bez wielkiej ilości wodotrysków i różnych takich. Jednym z poważniejszych błędów tego zestawu są koła nośne wykonane jako walce. W rzeczywistości każdy zespół jezdny składał się z dwóch kół pomiędzy którymi wchodziły elementy prowadzące gąsienicę. Ale jako że jest to zestaw darowany nie ma co narzekać. Na pierwszy ogień poszedł właśnie układ jezdny pojazdu. Gąsienice składają się z 4 pasków na stronę które należy wygiąć na kołach. Nieco nie pasują do siebie, ale nic to. Większa część podwozia będzie i tak zakryta przez boczne fartuchy. Całość pomalowałem na zieleń emaliami Humbrola. Gąski pokryłem czernią aby później metodą suchego pędzla wyciągnąć nakładki tłumiące. Krawędź gąsienic przeciągnąłem srebrną kredką metaliczną. Wieżę, a dokładnie armatę wzbogaciłem o pierścień na końcu lufy i, jak sądzę, element do podnoszenia. Następnie spasowałem wannę i wieżę aby wykonać kilka fotek. Cytuj
mac eyka Napisano 28 Października 2011 Autor Napisano 28 Października 2011 Skleiłem wannę z górną częścią kadłuba. Okazało się, że powstała dość nieciekawa szpara oraz drobne przesunięcie krawędzi. Trzeba będzie coś z tym zrobić. Cytuj
mac eyka Napisano 31 Października 2011 Autor Napisano 31 Października 2011 Sporo szpachlówki poszło na tą szparę z przodu kadłuba. I zasypałem się wręcz pyłem podczas szlifowania papierem ściernym. Ale jakoś udało dobrnąć do pozytywnego zakończenia walki z materią. Dodatkowo zamontowałem osłony gąsienic, jak przystało na wczesny wariant Abramsa pełne z tyłu i detale takie jak wyrzutnie granatów dymnych czy reflektory. No cóż właściwy montaż modelu już jest zakończony. Pozostały tylko kmy. Więc czas przystąpić do malowania. Cytuj
mac eyka Napisano 9 Listopada 2011 Autor Napisano 9 Listopada 2011 Jako, że buduje najwcześniejszą wersję M1 malowanie wykonam na podstawie zdjęć tych pojazdów z manewrów z pierwszej połowy lat 80 tych. Model w całości pokryłem już podstawowym, zielonym kolorem. Z przodu wierzy dodałem białe prostokąty i kalkomanię z numerem. Następny zaplanowany krok to pokrycie pojazdu bezbarwnym lakierem błyszczącym w celu wyrównania odcieni oraz przygotowania powierzchni pod pierwszą płukankę. Cytuj
bazylms Napisano 9 Listopada 2011 Napisano 9 Listopada 2011 Sugerowałbym zrobić lekkie cieniowanie rozjaśnionymi kolorami aby urozmaicić trochę ten jednobarwny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi