Corsair Napisano 28 Października 2008 Share Napisano 28 Października 2008 (edytowane) W spadku otrzymałem od swojej ciotki negatywy zdjęć należących do mojego wujka mjr. Bronisława Lewkowicza ps. "Kurs". Negatywy te zostały przesłane z Anglii po zakończeniu IIWW. On sam nie dożył końca wojny. Poległ w walce jako cichociemny. Mam teraz takie pytanie : gdzie można wykonać przyzwoite odbitki z tego typu negatywów, może jest jakieś muzeum które było by nimi zainteresowane zapewniając im stosowną ochronę przed zniszczeniem, oraz zapewniło szerszemu gronu dostęp do nich ? W większości zdjęcia przedstawiają życie codzienne, kumpli, ot takie fotki jakie robi się i dziś na spotkaniach w koleżeńskim gronie. Tych typowo "samolotowych" jest mniej. Był jeszcze album ze zdjęciami skuteczności bombardowań celów (wujek był nawigatorem), oraz odznaka 304, ale to otrzymał ktoś inny, spoza rodziny. Poniżej parę ciekawszych dla modelarzy zdjęć przedstawiających Vickers Wellington będący na wyposażeniu 304 Dywizjonu. Edytowane 28 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Października 2008 Share Napisano 28 Października 2008 Napisz do Gdanskiego Towarzystwa Fotograficznego - http://www.gtf.org.pl Zajmowali sie m.in. robieniem odbitek z negatywow, ktorych wlascicielem byl Jerzey Pertek. Moze beda mogli Ci pomoc. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 28 Października 2008 Autor Share Napisano 28 Października 2008 Dzięki. Świetnie się składa bo negatywy obecnie znajdują się w Gdyni. Udostępniłem je obecnie autorowi monografii o działaniach 304. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 28 Października 2008 Share Napisano 28 Października 2008 Corsair, ależ skarb tam masz... jak mniemam te zdjęcia nigdzie nie były publikowane? Normalnie ciarki mnie przeszły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 28 Października 2008 Autor Share Napisano 28 Października 2008 Proszę admina o usunięcie postu a temat można przenieść do działu lotnictwo - walkaround Może ktoś skorzysta z tych fotek przy budowie modelu. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi