Andreya Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Witam wszystkich Przedstawiam model japońskiego okrętu podwodnego typu Sen Toku (Sensuikan Toku) I-400 firmy Tamiya numer kat. 89776 w "wydaniu" Special Edition . Jest to droższa i troszkę bardziej wzbogacona odmiana modelu I-400 Tamiyi o numerze kat. 78019 . Zasadniczo oba modele są takie same jeśli chodzi o wszystkie podstawowe części i parametry . W obu przypadkach ta sama wersja okrętu i to samo malowanie . To samo pudło z lekko zmienioną okładką. Różnice (oprócz ceny) to: Dołożona dodatkowa blaszka fototrawiona z relingami i innymi elementami. Szablony do rozstawienia słupków relingów przy ich montażu z załączonej blaszki. Dodatkowa ramka z figurkami załogi (48 figurek). Metalowe torpedy (3 szt) Część elementów ( nadbudówki z pokładami , samoloty) są odlane z przezroczystego plastiku aby umożliwić wykonanie wersji hangaru z widocznymi wewnątrz przez sciany nadbudówki samolotami. ( ) Całość prezentuje się b.przyzwoicie . Ładne i dokładne odlewki bez braków i nadlań . Dokładna i przejrzysta instrukcja oraz schemat malowania z kolorową planszą - jak to u Tamiji wszystko na wysokim poziomie. Dla mnie głównym powodem zakupu tego droższego "wydania" był brak tańszej wersji w sprzedaży (a ceny rosną) i to że załączone dodatkowo elementy (głownie ramka z relingami) pozwolą waloryzować model na przyzwoitym poziomie rekompensując jego wyzszą cenę. Zresztą kupując model tańszy i blaszki Edzia ( z których główna część się powtarza z Tamiyą ) cena zakupu wychodzi podobna. Na załączonych fotkach możecie zobaczyć wersję "Special Edition" tego modelu. Przedstawiam głównie różnice w stosunku do wersji zwykłej opisanej w in-boxie Jędrka ( pozdrawiam) - link do strony z in - boxem Jędrka z opisem wersji "zwykłej" tego modelu - http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=3787 Ps. To mój pierwszy in-box więc jeśli coś pokopałem to sory . Pozdrawam Andreya Jak zwykle ładna grafika na pudle (kliknij na fotkę aby ją powiększyć) Model po otwarciu pudła Dodatkowa ramka fototrawiona (na górze) i ta zasadnicza obecna w każdym modelu(niebiskie tło) Szablony i torpedy Elementy odlane jako przezroczyste Zestaw 48 figurek załogi Poniżej przedstawiam fragmenty instrukcji dla dodatkowych elementów modelu wersji "special" Na zakończenie kolorówka ze schematem malowania modelu (kliknij aby ją powiększyć) Pozdrawiam Andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Właśnie lepię ten okręt... praceidą powoli bo nie mam czasu i weny ... Mam blaszki eduarda .Co to jest to Guide sticker? Maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 szablony do nawiercania - fajna ciekawostka zdaje się, że razem z dodatkową blaszką można je kupić także osobno i tym samym wzbogacić wcześniejszą "uboższą" wersję modelu mam nadzieję, że po in-boxie model pojawi się również na warsztacie Jędrek ps. daro pokazuj co tam cichaczem grzebiesz przy swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 1 Lutego 2009 Autor Share Napisano 1 Lutego 2009 Witam I-400 czeka w kolejce ale najpierw muszę skończyć Ohio i K-3. Może pózniej SeaWolf firmy Bronco ze względu na prostotę modelu? Zobaczymy - kiepskawo z czasem . Pozdrawiam Andreya Ps. Czy były wcześniej in-boxy U-bootów 1/350 Flagmana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 ale najpierw muszę skończyć Ohio i K-3. następny ancymonek - a gdzie relacja? Ps. Czy były wcześniej in-boxy U-bootów 1/350 Flagmana ? nie było, jak masz ochotę to możesz zrobić - zmniejszy mi się kolejka modeli oczekujących na in-box Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andreya Napisano 1 Lutego 2009 Autor Share Napisano 1 Lutego 2009 Spokojnie. Obiecałem wcześniej że relacja będzie to będzie. Narazie zastój w pracach a wstawianie fotek jedna na miesiąc przy minimum postępu nie ma sensu. Pozdrawiam Andreya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 ps. daro pokazuj co tam cichaczem grzebiesz przy swoim Teraz jestem na L-4, i nie mam siły, ale coś wstawie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Mam również ten model, właśnie w tej wersji, kupiony jeszcze za dobrych czasów niskiego kursu jena. Oczywiście na razie czeka w kolejce. Ciekawe czy doczekamy się innych specjalnych edycji Tamiyi np. Yukikaze, albo tego mającego się dopiero ukazać Mogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Który z modeli I-400 jest bardziej wierniejszy rzeczywistemu wyglądowi okrętu.Tamiya czy Hobby boss.Skala 1-700.Porównując oba okręty jest spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 ciekawy model. tylko trochę drogi jak na podwodniaka. Aczkolwiek ostatnio natknąłem się na USS Virginia (Fujimi) i jeśli to jest podwodniak, to cena (430 PLN) to chyba jakieś nieporozumienie. A na relacje (liczba mnoga) czekam, jak pozostali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi